Nova afera u Amazonu: Otkaz zbog raka

Gigant u onlajn trgovini kompanija Amazon ponovo se našla se na lošem glasu nakon ispovesti bivše radnice.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.08.2015.

10:28

Default images
Foto: Beta/AP

Ona naime, tvrdi da je dobila otkaz nakon što se porodila i saznala da boluje od raka, prenose mediji.

Tvrdi da je proživela jedno od "najgorih iskustava u ponašanju ove kompanije prema zaposlenima", a to je tek jedna u moru priča. Naime, Njujork tajms objavio je nedavno 100 šokantnih ispovesti bivših radnika koji su takođe imali užasno iskustvo u Amazonu.

Julia Cheiffetz je na porodiljsko odsustvo otišla 2013. godine, nakon što je dve godine provela u uredništvu Amazona. Šest nedelja nakon porođaja saznala je da ima rak.

"Tada više nisam znala hoću li doživeti prvi rođendan svog novorođenčeta", rekla je. Posvetila se operaciji i borbi za život, a u najtežim trenucima života primila je pismo od poslodavca u kojem piše da joj je ukinuto zdravstveno osiguranje.

Panično je slala mejlove i upite Amazonu, ali su je oni uveravali da se radi o grešci. Nakon što se nekako izborila za privremeno osiguranje, odnosno paket koji bi vremenom morala platiti kao premiju sa odlaganjem, uspela je da zameni osiguranje sa suprugom za vreme trajanja lečenja.

Iako se tada činilo da stvari ne mogu biti gore, pravi problem nastao je pri povratku na radno mesto. Pozvana je na ručak sa koleginicom koju nije baš dobro poznavala, a ona joj je objasnila kako će narednih nekoliko meseci biti pod prismotrom, odnosno u programu u kojem se nalaze zaposleni na ivici otkaza. To je značilo da se morala dodatno dokazivati kako bi ostala na poslu. Ona to nije mogla dugo da trpi, pa je otišla nedugo posle toga.

Ipak, ona nije jedina radnica koja je nakon što joj je dijagnostikovan rak stavljena na "rok kušnje". Postoji još osoba koje su proživele isti tretman u poznatom Amazonu. Njena koleginica s rakom dojke navodno je takođe završila "na posmatranju", kako joj je objašnjeno, "zbog poteškoća u privatnom životu, koje ometaju ispunjavanje poslovnih ciljeva."

Julia nije znala da nije izolovan slučaj dok velike priče nisu objavljene u Njujork tajmsu. Inače, šef Amazona Džef Bezos sve je porekao i izjavio kako "ne poznaje takav Amazon" o kojem pričaju bivši zaposleni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: