Cene hrane padaju, viškovi u EU

Globalne cene hrana u julu ove godine pale su na najniži nivo u poslednjih šest godina, pre svega zbog pojeftinjenja mleka i biljnih ulja.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 07.08.2015.

08:58

Default images
Foto: Thinkstock.com

Cenovni indeks, kog izračunava Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedenih nacija (FAO) i koji meri mesečne promene cena korpe proizvoda - žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šecera, snižen je prošlog meseca na 164,6 poena, što je 1,7 poena manje, ili jedan odsto manje u odnosu na jun, prenosi Rojters.

Cene mlečnih proizvoda su u julu na mesečnom nivou snižene 7,2 odsto, pre svega zbog pada potražnje u Kini, Bliskom istoku, Južnoafričkoj Republici i zbog viškova u Evropskoj uniji.

Takođe su opale i cene biljnih ulja u julu za 5,5 odsto u odnosu na juni, što je najniži nivo još od jula 2009, čemu je doprinelo pojeftinjenje palminog ulja do kog je došlo zbog rasta proizvodnje u jugoistočnoj Aziji, ali i zbog usporavanja njegovog izvoza.

Cene žitarica su porasle dva odsto u posmatranom mesecu, ali su i dalje niže za 10,1 odsto u odnosu na isti mesec pre godinu dana.

Kako prenosi Rojters, cene pšenice i kukuruza su trenutno pod uticajem nepovoljnih metoroloških uslova u Severnoj Americi i Evropi, dok pirinač i dalje pojeftinjuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: