Nemci ne odustaju od Grčke, pune plaže

Nemački turisti i dalje masovno odlaze na letovanje u Grčku uprkos zatvaranju banaka i "NE" merama štednje kreditora koje su Grci izglasali na referendumu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

18:13

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Čak i posle referenduma održanog 5. jula, nemački turisti ne otkazuju aranžmane za Grčku", saopštila je nemačka Federacija za turizam(DRV).

"Grčka sa njenim plažama i suncem ostaje i ovog leta jedna od omljenih destinacija za letnji godišnji odmor Nemaca", dodaje se u saopštenju.

"Trenutno je u Grčkoj na odmoru između 200.000 i 250.000 Nemaca, a jedan broj njih nas je pozvao da produži boravak u grčkim letovalištima, dok je posećenost većine zemalja tog regiona smanjenja, tvrde predstavnici Federacije

Prošle godine, Grčku je posetilo oko 2,5 miliona turista, što je 8,5 odsto više nego 2013, preneo je AFP.

Takva tendencija će se nastaviti i ove godine pre nego što grčka kriza ne dostigne kulminaciju, smatraju analitičari.

Turistička federacija Nemačke pozvala je građane te zemlje da se ne oslanjaju na samo jedno sredstvo plaćanja kako ne bi ostali bez novca zbog zatvaranja banaka u Grčkoj već da ponesu sa sobom dovoljno keša.

Međutim, kad je rec o turistima, mere kontrole kapitala ne odnose se na njih, plaćanje kreditnim karticama odvija se bez problema.

Prema instrukcijama grčkih vlasti svi bankomati moraju da imaju novac, a limit za podizanje grčkim kreditnim karticama je 60 evra na dan. Za sve druge limit ne postoji.

Najveći broj nemačkih turista nalazi se na Kritu, Rodosu i Krfu.

Turizam je od vitalnog značaja za posustalu grčku privredu. Turistički sektor predstavlja 20 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: