"Berze nervozne, ali ne i panične"

Vrednosti akcija i obveznica pale su pošto se Grčka, odbijanjem ponude poverilaca na referendumu, sukobila s ostatkom evrozone.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.07.2015.

16:43

Default images
Foto: Thinkstock.com

Međutim, nije bilo masovne prodaje na berzama kako su predviđali mnogi investitori, piše Vol strit džurnal.

Deluje da je jučerašnji referendum gurnuo Grčku bliže izlasku iz evrozone, ali su se, u očekivanju da će se grčka vlada vratiti za pregovarački sto, investitori uzdržali od većih opklada, odnosno značajnije prodaje.

S druge strane, mnogi menadžeri investicionih fondova pretpostavljaju da će Evropska centralna banka brzo delovati kako bi suzbila dalje izlive grčke krize.

"Rezultat je sad već poznati obrazac: tržišta su reagovala nervozno, ali ne i panično", navodi Vol strit džurnal ukazujući i na ranije slučajeve kada su stizale negativne vesti u vezi s Grčkom.

Na berzama je danas zabeležen pad, ali mali, meren skorašnjim standardima. Indeks Stoks Jurop 600 pao je za oko jedan odsto sredinom dana. Nemački i francuski indeksi zasad osciliraju na padu oko 1,5 do 2 odsto. Evro je posle pada od preko 1,5 odsto nešto skočio tako da je sada pad 0,8 odsto na 1,1028 dolara, što je nešto iznad najnižeg nivoa prošle nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: