Svojim luksuzom Ferari zgrće milijarde

"Ferari" će prikupiti najmanje deset milijardi evra (11 milijardi dolara) putem inicijalne javne ponude akcija koja je planirana ove godine.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

13:59

Default images
Foto: Thinkstock.com

Na prezentaciji novog subkompaktnog modela "fijat 500" u Torinu, generalni direktor kompanije Fijat Krajsler automobili, Serđo Markione obrazloživši svoj optimizam time da će visokoj ceni svakako doprineti ograničena ponuda jedinstvenog i luksuznog brenda "Ferari", jer će na prodaji biti samo 10 odsto akcija, prenela je njujorška agencija "Blumberg".

Fijat Krajsler je prošle godine najavio prodaju 10 odsto akcija u "Ferariju" i raspodelu preostalih 80 odsto deonica investitorima italijansko-američkog proizvođača automobila, dok je u vlasništvu sina osnivača kompanije "Ferari", Pjera Ferarija, još 10 odsto akcija koje planira da zadrži.

Ostvarivanje visoke zarade po osnovu IPO je, kako ocenjuje "Blumberg", od ključnog značaja za planove Markionea i njegovo finansiranje 48 milijardi evra vrednog investicionog plana namenjenog povećanju isporuka Fijata Krajslera na sedam miliona automobila do 2018. godine.

Akcije Fijat Krajslera su ove godine porasle 33 odsto, zahvaljujući čemu je tržišna kapitalizacija kompanije skočila na 16,6 milijardi evra, pri čemu bi "Ferari", procenjen na 10 miijardi evra, predstavljao oko 60 odsto vrednosti grupacije.

"Ferari planira da izađe na Njujoršku berzu, kao holandski holding sa fiskalnim sedištem u Britaniji", rekao je Markione, i dodao da će operativna filijala "Ferarija" ostati u Italiji i da će tamo plaćati porez.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: