Rusi prave strategiju za auto-gigante

Proizvodnja putničkih automobila u Rusiji biće 18 do 20% manja nego prošle godine, a teretnih 20 do 25 odsto, prognoziralo je Ministarstvo za ekonomski razvoj.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.05.2015.

12:08

Default images
Foto: Thinkstock.com

Ministarstvo smatra da bi automobilsko tržište ove godine moglo da pretrpi značajne strukturne izmene.

Ranije je objavljeno da je proizvodnja putničkih vozila u 2014. godini smanjena 9,7 odsto u odnosu na 2013, na 1,74 miliona, a teretnih 25,7 odsto, na 154.000 vozila, preneo je Interfaks.

Prognozira se da će, imajući u vidu prošlogodišnje rezultate, proizvodnja putničkih automobila ove godine biti 1,39 do 1,42 miliona jedinica, a teretnih 115.500 do 123.200.

U ministarstvu navode da je najveći pad proizvodnje u prva četiri meseca ove godine uočen u oblasti prikolica i poluprikolica 79,7 odsto u odnosu na januar-april prošle godine, ali nisu precizirali konkretne cifre.

Prema podacima Ministarstva za ekonomski razvoj, pad tržišta automobilske tehnike od januara do aprila ove godine bio je 37,2 odsto u odnosu na isti period lane. Najveći pad je imalo tržište putničkih automobila 38,3 odsto.

U segmentu prodaje autobusa, s druge strane, uočen je blagi rast od 1,3 odsto. Prema rezultatima za četiri ovogodišnja meseca, rusko tržište je zauzelo peto mesto u Evropi, iza Nemačke, Engleske, Francuske i Italije.

Oštar pad tržišta je povezan sa smanjenjem platežne sposobnosti fizičkih i pravnih lica. Od početka godine proizvedeno je 510.000 automobila, 23,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Mnogi proizvođači (Kamaz, Solers) prešli su na skraćenu radnu nedelju, navodi se u izveštaju.

Uporedo s tim, ukazuju u ministarstvu, povećana je proizvodnja u Avtovazu. Od početka godine ona je porasla 13,7 odsto u odnosu na pre godinu dana, a udeo te kompanije u proizvodnji putničkih automobila povećan je na 30,4 odsto.

Ministarstvo za ekonomski razvoj smatra da automobilsko tržište Rusije ove godine može da pretrpi značajne strukturne izmene - rast koncentracije dovešće do jačanja pozicija kompanija orijentisanih na dugoročno pristustvo, dok će drugi igrači, pri tome, otići.

U uslovima oštrog pada domaće tražnje, dodatni pozitivni faktor, za ublažavanje negativne dinamike obima proizvodnje, može biti povećanje izvoza, ukazalo je ministarstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: