Svet

Sreda, 22.04.2015.

18:32

Jačina dolara ruši profit Koka-kole

Američka Koka-kola, uprkos snažnom obimu prodaje, registrovao je nešto nižu kvartalnu zaradu, pošto je jak dolar umanjio profit ostvaren u inostranstvu.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Beta/AP

U prvom kvartalu, neto profit ovog proizvođača bezalkoholnih pića je dostigao 1,56 milijardi dolara, ili 35 centi po akciji, što je 3,8 odsto manje u odnosu na isti period lane kada je ta kompanija imala profit od 1,62 milijarde dolara ili 36 centi po akciji, prenosi agencija Frans pres.

Prihodi kompanije su u istom kvartalu skočili 1,3 odsto na 10,71 milijardu dolara, što je iznad predviđanja analitičara koji su očekivali prihode od 10,66 milijardi dolara.

Prodaja Koka-kolinih bezalkoholnih pića je u prvom tromesečju porasla za jedan odsto, ali su ti rezultati neutralisani valutnim oscilacijama.

"Zadovoljni smo našim solidnim napretkom na planu implementacije i sprovođenja globalnih strateških inicijativa", izjavio je izvršni direktor američke kompanije, Muhtar Kent.

"Nastavićemo, međutim, da na 2015. gledamo kao na tranzicionu godinu, jer će za ostvarivanje benefita najavljenih inicijativa biti potrebno vreme, usled neizvesnosti i kolebljivog makroekonomskog okruženja", naveo je Kent.

Neto profit Koka-kole je "skliznuo" u tri od četiri filijale te kompanije u inostranstvu, pri čemu je najveći pad profita od 13,5 odsto registrovan u Latinskoj Americi, gde je iznosio 578 miliona dolara.

U Severnoj Americi, zarada Koka-kole porasla je 19,4 odsto na 511 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

12 h

Podeli: