Rusi do jednocifrene kamatne stope

Ministar za ekonomski razvoj Rusije smatra da će usporavanje inflacije omogućiti da se referentna kamatna stopa do kraja godine dovede na jednocifrenu vrednost.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 22.04.2015.

17:47

Default images
Foto: Freeimages.com

"Smatram da Centralna banka ima priliku za sniženje ključne kamatne stope krajem aprila zbog usporavanja inflacije", rekao je ministar Aleksej Uljukajev.

Ministarstvo za ekonomski razvoj u novoj prilagođenoj prognozi snizilo je očekivanu inflaciju za 2015. godinu na 11,9 odsto sa 12,2 odsto, a za srednjoročni period na 15,7 odsto sa 16 odsto, rekao je Uljukajev.

On je, kako prenosi Finmarket.ru, dodao da se u narednim mesecima ne očekuje sniženje cena zbog jačanja rublje, a misli da je moguća deflacija u avgustu i septembu usled sezonskih faktora, odnosno pojeftinjenja voća i povrća.

Za celu godinu, po novoj prognozi, očekuje se inflacija od 11,9 odsto u decembru u odnosu na decembru prošle godine i 15,7 odsto u godišnjem proseku, rekao je Uljukajev.

Prema njegovom mišljenju, inflacija u 2016. godini neće premašiti sedam odsto, a najveći pomak će biti u prvom kvartalu nearedne godine. Ministar smatra da se do kraja godine može očekivati sniženje ključne kamatne stope na jednocifrenu vrednost do kraja ove godine.

Mere monetarne politike treba da budu brže i da budu usmerene ne samo na tekuću nego i na buduću inflaciju, rekao je Uljukajev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: