"SAD ruše kredibilitet MMF-a"

Zemlje u razvoju iz Grupe 24 oštro su kritikovale Sjedinjene Američke Države, zbog odlaganja, kako tvrde, ključnih reformi u Međunarodnom monetarnom fondu.

Svet

Izvor: B92

Petak, 17.04.2015.

10:21

Default images
Foto: Tanjug AP

U obraćanju na prolećnom zasedanju MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, članice iz ove grupe su poručile da neažurnost američkog Kongresa, koji već pet godina nije ratifikovao reforme, podriva efikasnost i legitimnost ovog globalnog kreditora, prenosi agencija Frans pres.

"Ponovo izražavamo naše duboko razočaranje zbog nedovoljnog napretka u implementaciji kvota MMF-a i reformama u upravljanju tom institucijom koje su dogovorene 2010. i apelujemo na SAD da završi proces njihove ratifikacije", saopštile su članice G-24.

"To ostaje prepreka za kredibilitet, legitimnost i efikasnost MMF-a, i značajno je odložilo naše buduće obaveze", dodaju članice, aludirajući na drugi set reformi koje su bile najavljene za ovu godinu.

Reforme iz 2010. godine, kojima se predviđa udvostručenje kapitala MMF-a i preraspodela glasačkog prava u korist zemalja u razvoju, prvobitno je predložio Vašington, dok ih Bela kuća predsednika Baraka Obame u više navrata podržala.

Američki Kongres je, međutim, odbio da potpiše ovaj sporazum, jer pojedini zakonodavci nisu želeli da daju još novca za MMF, dok su drugi bili zabrinuti zbog gubitka dominantne uloge SAD u fondu.

Kritike na račun Vašingtona se neprestano gomilaju, a direktorka MMF-a, Kristin Lagard, izjavila je juče da razume nezadovoljstvo i nestrpljenje drugih članica MMF-a zbog ne sprovođenja reformi.

"I ja pozivam SAD da zaista ratifikuju ove reforme, kako bi institucija nastavila da bude predstavnik celokupne zajednice", izjavila je Lagardova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: