Kvantas karatama nadoknađuje gorivo

Australijski avioprevoznik Kvantas će ukinuti doplatu za gorivo koja se obavezno plaća uz sve kupljene karte za međunarodne letove.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

14:31

Default images

Međutim, kompanija će istovremeno povisiti osnovnu cenu karata kako bi nadoknadio ukidanje doplate.

Ovakav potez avio-kompanije dolazi uprkos pozivu upućenom avio-industriji da snizi cene karata zbog drastičnog pojeftinjenja nafte, javlja britanski javni servis Bi-Bi-Si.

Autralijski avioprevoznik, međutim, tvrdi da su cene karata konkurentne, kao i da su niže u odnosu na period kada je uvedena doplata za gorivo pre jedne decenije.

"Ako pogledate na trendove u globalnoj avijaciji u protekloj deceniji, troškovi i konkurentnost su u porastu, dok cene karata i profit aviokompanija padaju", izjavio je izvršni direktor Kvantas, Alan DŽojs, i dodao da je zbog takvog trenda na tržistu, Kvantas registrovao značajne gubitke u protekle dve godine.

Kvantas se, kako ocenjuje britanski servis, oporavlja od velikih gubitaka, a prošlog meseca je izrazio očekivanje da će u prvoj polovini 2015. registrovati najbolje rezultate od 2010. godine.

Cene nafte su od juna prošle godine pale 60 odsto, a Međunarodna asocijacija za avio-saobraćaj (IATA) je u decembru prognozirala da će cene avio-karata u ovoj godini pasti pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: