"Ajkule" koje čuvaju naftu na moru

Konstantan pad cene nafte na svetskom tržištu je naterao je velike trgovce da počnu skladištenje "crnog zlata" u supertankere, koje sidre na otvorenom moru.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.01.2015.

10:40

Default images

Tako se stvaraju zalihe u iščekivanju veće cene.

U velikim rezervoarima u priobalju, prema procenama analitičara, trenutne zalihe se kreću između 12 i 20 miliona barela nafte.

Veliki svetski trgovci angažuju supertankere na otvorenom moru za skladištenje viška sirove nafte iščekujući stabilizaciju svetske cene na višem nivou od sadašnje, a kako prenosi Rojters, to podseća na situaciju iz 2009. godine kada je na ovaj način uskladišteno više od 100 miliona barela sirove nafte.

Tada su vesti o skladištenju sirove nafte izazvale talas ogorčenja protiv naftnih "špekulanata", koji su na taj način čekali povoljnije vreme za prodaju nafte po višim cenama.

Naftni gigant Šel i veliki svetski trgovci Trafigura i Vitol već sada rezervisali su pretakališta sirove nafte u narednih 12 meseci, preneo je Rojters, pozivajući se na liste brokera o rasporedu punjenja tankera za trgovce naftom.

Shell je, navodno, već dobio "žuti" karton zbog dva tankera, kao i Vitol, najveći svetski nezavisni trgovac naftom, koji je dobio "žuti" karton zbog ultravelikog tankera Okeanija, jednog od najvećih na svetu sa kapacitetom od tri miliona barela.

Veliki svetski trgovci iznajmljuju velike supertankere za manje od 40.000 dolara dnevno, u poređenju sa 60.000 do 70.000 dolara, koliko se inače traži unapred po utvrđenim spiskovima za spot isporuke nafte.

Trgovci naftom do sada su kažnjeni zbog 12 do 15 miliona barela nafte koji plutaju na moru uskladišteni u tankerima. Nafta tipa brent danas se može kupiti za manje od 51 dolara po barelu, dok barel za isporuku u avgustu ugovara se za više od 57 dolara, podseća Rojters.

Odluka zemalja OPEK da ne smanjuju obim proizvodnje nafte, u situaciji sporijeg rasta tražnje i veće proizvodnje nafte iz škriljaca u SAD, stvara probleme trgovcima da unovče uloženi novac u taj energent.

U mesecima velike potražnje za domaćom naftom iz Severne Amerike, rafinerije su sprečile stvaranje velikih zaliha, tako da su danas veliki obalni rezervoari popunjeni na oko trećinu kapaciteta ili ukupno nešto ispod 150 miliona barela, imajući u vidu da je njihov pun kapacitet oko 439 miliona barela, navodi se u analizi Rojtersa za koju je koristio zvanične američke podatke.

"Ajkule pored britanske obale:Tankeri odbijaju da istovare dok ne porastu cene," piše britanski Fajnenšel tajms, poistovećujući ovu situaciju sa događajima iz 2009. kada su najveći svetski trgovci naftom i neke investicione banke kupile desetine miliona barela nafte po nižoj ceni da bi je skladištili u tankerima, u nadi da će profitirati od buduće prodaje po višim cenama.

Analitičar kompanije Genskejp, Sajmon Toin procenio je da se danas skoro 20 miliona barela nafte čuva u plutajućim skladištima na moru, u iščekivanju pada cene vozarine i da se otvore nove mogućnosti za zaradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

12 h

Podeli: