"Vi kako hoćete, ovo nije kriza"

Aktuelna situacija u Rusiji će se neizbežno normalizovati, a ja je ne bih nazivao krizom, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u godišnjem obraćanju.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.12.2014.

10:35

Default images

Putin je na početku maratonskog razgovora s novinarima rekao da stručnjaci i javnost mogu da stvari nazivaju kako god žele, ali da Rusija, uprkos padu rublje i ceni nafte, nije u krizi.

"Vlada i centralna banka adekvatno reaguju na situaciju, mada su možda mogli i brže da povuku neke korake. Neizbežno je i sigurno da će situacija postati normalna. Svetske energetske potrebe će nam povratiti rast, ali u međuvremenu moramo diverzifikovati svoju privredu", rekao je Putin.

Putin je rekao da su probleme izazvali mahom spoljni faktori i da je optimista po pitanju oporavka rublje i ekonomije, a da je rok za potpuni oporavak najviše dve godine.

"U najgorem mogućem scenariju oporavak bi mogao da traje dve godine, ali nema razloga da mislimo da će scenario biti najgori. Verujem da će rublja nastaviti oporavak iz proteklih dana i da će već polovinom sledeće godine sve biti stabilizovano", rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da će sve socijalne obaveze biti ispunjene, da su državne rezerve ove godine zabeležile rast, a da ih ne treba "bacati" na odbranu rublje.
Putin je naveo i da će se ruska ekonomija "prilagoditi životu, odnosno niskim cenama nafte".

"Cene nafte će pasti možda i na 40 dolara za barel, ali to nije važno. Ekonomija će se prilagoditi realnosti, ruska ekonomija će se prilagoditi ceni nafte i to je ono što želim da istaknem. Pitanje je samo koliko će vremena biti potrebano za tako nešto", rekao je Putin.

Jedan od novinara se "zahvalio" predsedniku Rusije na optimizmu i naveo da je glavna opasnost u Rusiji na putu ka oporavku - birokratija, na šta je Putin odgovorio da je "ruska birokratija ništa u poređenju sa onom u Evropskoj uniji".

"To nije problem u našoj zemlji", rekao je Putin.

Putin obećao i rast i suficit

Putin je naveo da, upkos složenoj situaciji u kojoj se nalazi privreda Rusije, očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za ovu godinu od 0,6 odsto, prenosi Tanjug.

On je podsetio da je za 10 meseci BDP Rusije povećan 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Predsednik je takođe obećao da će budžet biti realizovan sa suficitom, koji će, prema preliminarnim podacima, dostići 1,9 odsto BDP. Bez obzira na sve turbulentnosti na finansijskom tržištu, federalni budžet će biti realizovan sa suficitom, što znači da će prihodi premašiti rashode za 1.200 milijardi rubalja (oko 20 milijardi dolara), što je oko 1,9 odsto BDP.

Putin je ukazao na to da je situaciju u privredi izazvana spoljašnjim faktorima. On je upozorio da do sada nije mnogo toga urađeno na diverzifikaciji domaće privrede iako se tokom prethodnih skoro 20 godina govorilo o tome šta treba da se uradi.

"To je bilo prilično teško, ako je uopšte bilo moguće, s obzirom na spoljni ekonomski ambijent kada je biznis ulagao novac uglavnom tamo gde je bilo moguće izvući maksimalnu brzu zaradu", kazao je Putin.

Prema njegovim rečima, prilično je složeno prestrojiti taj mehanizam, ali sada se situacija drastično promenila.

Putin je ukazao i na to da je moguć dalji pad cene nafte i da je moguće da će to uticati na rusku nacionalnu valutu i na sve druge pokazatelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: