Skupo stanovanje u Austriji

Stanovanje u Austriji je proteklih godina ponovo vidno poskupelo, što pokazuju podaci da su u periodu od 2009 i 2013. stanarine dostigle cifru veću za 13%.

Svet

Izvor: B92

Subota, 13.12.2014.

13:45

Default images

U Austriji je iznajmljivanje stanova veoma zastupljen oblik stanovanja, i udeo onih koji su iznajmili stan je iznosio 43 procenata. Kada se uzme u obzir da je prosek u Evropskoj uniji 30 procenata, vidi se da se Austrija nalazi iznad proseka po ovom pitanju.

Samo još u Nemačkoj se više iznajmljuju stanovi nego u Austriji. Sve druge zemlje Evropske unije imaju dominantniju vlasničku strukturu.

Stanarski odnosi se pre svega zapažaju u velikim gradovima. Dok Burgenland ima vlasnički udeo od 76 procenta, u Beču se beleži gotovo isto toliko visok stanarski udeo, tačnije 78 procenta. U glavnom gradu Austrije samo 19 procenata domaćinstava živi u stanovima ili kućama u vlasništvu.

Ono što je svakako specifišno za Austriju su subvencionisani stanovi i stambene zadruge. Dva od deset Austrijanaca stanuje u opštinskim ili zadružnim stanovima, a ova struktura jača kupovnu moć domaćinstava.

Ukupno, prosečna glavna stanarina uključujući komunalne troškove u Austriji je 2013. godine iznosila 6,7 evra po kvadratnom metru. Kako je istaknuto, u proteklih pet godina dogodio se porast neto stanarina od 3,4 procenata, što je jasno iznad stope inflacije, a prosečni udeo troškova komunalija iznosi 29 procenata.

Najviše su poskupele od 2009. godine stanarine u takozvanim privatnim stanovima i to 17,2 procenata na 7,8 evra po metru kvadratnom. Vidno manje ali takođe osetno poskupele su i stanarine u opštinskim stanovima i to za 8,3 procenta ( 5,8 evra po kvadratu) i zadružni stanovi za 10 procenta (6 evra).

Austrijska domaćinstva, prema statističkim podacima, žive prosečno na 100 kvadratnih metara. Kada je reč o stanovima u vlasništvu, ovaj prosek iznosi 84 metara kvadratna, dok u kućama u privatnom vlasništvu to je slučaj sa 140 metara kvadratnih i kod opštinskih stanova sa 61 metar kvadratni.

Udeo troškova stanovanja u raspoloživom kućnom prihodu u 2013. godini je iznosio oko 25 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

9 h

Podeli: