Gasprom - sopstveni talac

Ruski Gasprom je postao "talac svoje nefleksibilnosti" pošto ne želi da čini ustupke potrošačima, ocenio je ekspert Valerij Nesterov.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

17:42

Default images

Nesterov je dnevniku Komersant, komentarišući odluku o obustavljanju projekta gasovoda Južni tok, kazao da su ti evropski potrošači sa svoje strane "jako politički angažovani".

On je rekao da su projekat od samog početka mnogi kritikovali, jer su sva preimućstva bila na strani Evrope, a Rusija je za svoj račun obezbeđivala sigurnost isporuka.

Zamenik direktora Centra za politička istraživanja Oleg Ignatov rekao je agenciji Tas da je projekat sa ekonomske strane imao za cilj da minimizira rizik isporuka ruskog gasa evropskim klijentima.

"Na političkom planu, odustajanje od projekta može da predstavlja pokušaj da se igra na političke protivurečnosti u samoj EU", koje se tiču izgradnje gasovoda, rekao je Ignatov agenciji.

Prema njegovim rečima, Rusija "naravno, pokušava da igra na protivurečnosti u EU, kao što i oni pokušavaju da igraju na protivurečnosti u zemljama Zajednice nezavisnih država".

Dodao je da je došlo vreme kada politika preovladava nad ekonomijom i pragmatizmom. "Od političkih odluka stradaju svi: I mi i Evropa, samo je pitanje ko će otići dalje. Za sada se nijedna strana ne povlači", dodao je Ignatov.

Direktor analitičke kompanije Alpari Aleksandar Razuvajev ocenio je da će preorijentisanjem Rusije sa Južnog toka na izgradnju gasovoda do Turske, Turska "pojesti procente za tranzit gasa", odnosno, to što su "mogli da dobiju braća Sloveni".

"Meni se dopada, što smo na kraju odbacili iluzije u odnosu na Evropu i slovenstvo", rekao je Razuvajev Tasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: