Evo šta su potpisali Rusi i Turci

Novi gasovod će biti kapaciteta 63 milijarde kubika, a 14 milijardi kubika će biti namenjeno turskim potrošačima.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.12.2014.

13:48

Default images

Predsednik Upravnog odbora Gasproma Aleksej Miler i predsednik borda direktora turske naftno-gasne korporacije Botas Mehmet Konu potpisali su u Ankari Memorandum o razumevanju za izgradnju podmorskog gasovoda po dnu Crnog mora do Turske, saopštila je kompanija Gasprom.

Memorandum je potpisan juče u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Erdogana, navodi se u saopštenju Gasproma.

Novi gasovod će biti kapaciteta 63 milijarde kubika, a 14 milijardi kubika će biti namenjeno turskim potrošačima (ista količina se isporučuje preko Balkanskog koridora), dok će skoro 50 milijardi kubika biti transportovano do granice između Turske i Grčke, gde će biti organizovana isporuka, navodi se u saopštenju.

Kompresorska stanica "Ruskaja", koja se gradi u regionu Krasnodarska, biće početna tačka ovog gasovoda. Turska je trenutno drugo po veličini tržište prodaje za Gasprom, odmah iza Nemačke.

Gasprom je 2013.godine Turskoj isporučio 26,7 milijardi kubika prirodnog gasa. Turska dobija prirodni gas preko "Plavog toka" i transbalkanskih gasovoda.

Gasovod "Plavi tok", koji se proteže po dnu Crnog mora, od 2003. godine obezbeduje direktnu godišnju isporuku oko 16 milijardi kubika ruskog prirodnog gasa do turskih potrošača.

Više od 110 milijardi kubika je isporučeno preko ovog gasovoda otkad je pušten u rad.

Saradnja Rusije i Turske u gasnom sektoru je pocela 1984. godine kada su Vlade Republike Turske i ŠSR potpisale Sporazum o snabdevanju Turske prirodnim gasom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: