Kina prestiže SAD

Oprostite Amerikanci. Kina je upravo pretekla SAD i postala najveća ekonomska sila na svetu, ako je suditi po rezultatima analize MMF-a.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 08.10.2014.

12:13

Default images

Ovo su odavno predviđali i mnogi ekonomisti kao i konsultantske kuće, ali najbliži rok da će do ovoga doći bila je 2024. godina. Jedino je Fajnenšel tajms bio precizniji i još u aprilu je objavio tekst kojim je najavio da smena na tronu samo što se nije desila.

"U narednih 10 godina, kineska ekonomija preusmeriće se ka bržem rastu domaće potrošnje, što će pomoći u jačanju njene strukture", govorili su ekonomisti i predviđali da će domaća potrošnja u Kini u narednoj deceniji rasti godišnjim tempom od 7,7 odsto, čime će postati ključni pokretač globalne potrošnje i ekonomskog rasta.

U međuvremenu, Kina je uvećala proizvodnju i mnogo više trošila unutar zemlje. Stanovništvo se bogati, a na račun toga uvećana je i kupovna moć.

MMF je do ovih novih rezultata došao do upoređujući kupovnu moć Kine i drugih zemalja. Uračunat je paritet kupovne moći, odnos opštih indeksa cena među državama.

Biznis insajder navodi da logika kaže da cene nisu iste u svim zemljama, pa će tako košulja koštati manje u Šangaju nego u San Francisku. Iako prosečna osoba u Kini zarađuje mnogo manje nego prosečna osoba u SAD, prosto pretvaranje kineske plate u dolare zanemaruje kupovnu moć kineskog pojedinca, a samim tim i cele države. Tako MMF meri bruto domaći proizvod (BDP) i u smislu tržišne razmene i u smislu potrošačke moći.

Takođe, prema "Big mek indeksu", koji objavljuje britanski Ekonomist, na osnovu kupovine moći, Kina upavo pretiče SAD i postaje najveća ekonomija na svetu. Ukupna potrošnja kineskih turista je prošle godine dostigla 129 milijardi dolara, tako daje Kina postala najveći potrošač i na globalnom turističkom tržištu.

Prošle godine, po obimu izvoza i uvoza robe, Peking je pretekao Vašington za sto milijardi i zaustavio blizu cifre od četiri hiljade milijardi dolara. Ako se trend nastavi, Peking će postati ne samo lider u sferi trgovine, već će zauzeti i prvo mesto po obimu unutrašnjeg bruto proizvoda.

Da bi potpunbo preuzela tron, Kina će još morati da sačeka i da ubrza ekonomske reforme kao i da ograniči dominaciju državnih kompanija ili će se u protivnom suočiti sa ekonomskim usporavanjem i potencijalnom krizom.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: