Mek u Kini prinudno vegetarijanski

U Mekdonaldsovim restoranima u Pekingu i Šangaju obustavljena je prodaja hamburgera posle skandala sa distribucijom neispravnog mesa velikim lancima brze hrane

Svet

Izvor: B92, Qz

Ponedeljak, 28.07.2014.

09:59

Default images

U restoranima Mekdonaldsa u Pekingu i Šangaju preporučuje se konzumiranje isključivo burgera od ribe, preneo je AFP.

Jedan od portparola kineskog Mekdonaldsa izjavio je da proizvodi od junetine i piletine nisu više dostupni u njihovim restoranima u regionu Šangaja.

"Prestali smo da prodajemo sve artikle od mesa koje isporučuje Husi, a reč je uglavnom o junetini i piletini", objasnio portparol.

Mekdonalds se i 2012. godine našao u sličnoj situaciji nakon afere s antibioticima pronađenim u pilećem mesu. Naime, pilićima koji su isporučivani restoranima brze hrane ubrizgavane su prevelike doze antibiotika. Lokali Mekdonaldsa u Pekingu, Šangaju i još najmanje četiri kineska grada su tako prinudno postali svoja sušta suprotnost - vegetarijanski restorani.

Gigant brze hrane se ovih dana u Kini bori sa ozbiljnim problemom i optužbama da je zbog propusta velikog dobavljača korišćeno meso, pa je bio prinuđen da ugasi električne roštilje i povuče iz prodaje sve ono po čemu je poznat. Trenutno su u ponudi samo pomfrit, pića i drugi proizvodi bez mesa.

"Hvala na podršci. Jako nam je žao što možemo da vam ponudimo samo ovo", piše na porukama prelepljenim preko menija u Mekovima u Kini.

Na velikim panoima su preko hamburgera i jela od piletine prelepljene nalepnice na kojima piše "Trenutno nedostupno", a slična situacija je i u Hongkongu.

Veliki skandal izbio je nakon što su mediji objavili snimak na kome se vidi kako radnici kompanije Šangaj Husi produžavaju rok trajanja na pakovanjima mesa kojima je rok već istekao. Husi je jedan od najvećih dobavljača mesa u zemlji, a prepakovano meso je namenjeno gigantima brze hrane među kojima su Mekdonalds, KFC i Burger King, lancima Starbaksa, 7-Eleven i restoranima Ikee.

Kina je veoma važno tržište za Mekdonalds, treće po broju restorana, a poslednjih godina doživljava veliku ekspanziju. Ipak, nalazi se iza neprikosnovenog KFC.

Foto: Flickr.com / Happy Meal

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: