Avio - kompanije zaobilaze Ukrajinu

Nakon pada malezijskog aviona u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom, mnoge avio - kompanije objavile su da neće leteti iznad teritorije Ukrajine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

19:18

Default images

Kako AFP javlja, Er Frans je odlučio da izbegava istok Ukrajine, dok Rojters prenosi saopštenje ruske avio - kompanije "Transaero" u kome se navodi da izbegavati ukrajinski vazdušni prostor za sve buduće letove nakon nesreće sa malezijskim avionom.

"Lufthanza je odlučila da izbegava vazdušni prostor na istoku Ukrajine u širokom luku i ta odluka stupa odmah na snagu", saopštila je portparolka najveće nemačke avio-kompanije dodavši da će njeni avioni i dalje sletati na aerodrome u Kijevu i Odesi, preneo je Rojters.

Takođe, prema pisanju Rojtersa, ni Turkiš erlajnz neće leteti iznad Ukrajine do daljnjeg. Oglasio se i ruski Aeroflot. Naime, iz kompanije navode da neće leteti iznad teritorije Ukrajine, a to je potvrdio i britanski Virdžin, Alitalija, Britiš ervejz, Emirejts .

Vazdušni prostor Ukrajine, gde je pao avion nije bio zatvoren za avio - saobraćaj i nije bio predmet restrikcija, saopštila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA). Kako javljaju agencije, malezijski avion sa 295 putnika i članova posade srušio se u Ukrajini u blizini granice sa Rusijom. Reč je o Boingu 777-200, let MH17, koji je leteo iz Amsterdama u Kuala Lumpur. Iz ukrajinskog MUP-a kažu da su svi stradali.

Nakon izveštaja agencija da jei avion pao iznad Ukrajine, akcije na američkim i evropskim berzama su se sunovratile. Pre izveštaja o padu malezijskog aviona, američke akcije su bile u skromnom padu, ali su nakon širenja te vesti, zabeležile ozbiljan sunovrat. Obaranje malezijskog aviona je kod investitora izazvalo bojazan od pogoršanja tenzija u odnosima Ukrajine i Rusije. . . . . . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: