U Srbiji lošiji uslovi poslovanja

Srbija je u izveštaju Svetske banke o uslovima poslovanja u 189 zemalja sveta zauzela 93. mesto, što je pad za šest mesta u odnosu na prošlu godinu.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 29.10.2013.

10:09

Default images

Od 10 pokazatelja kojima se meri lakoća poslovanja, Srbija je najgore rangirana po brzini izdavanja građevinskih dozvola, gde se zadržala na 182. poziciji kao i prošle godine, navedeno je u najnovijem izveštaju SB.

Što se tiče pokazatelja "pokretanja posla", odnosno brzine registracije preduzeća, Srbija je pala na 45. sa prošlogodišnjeg 38. mesta.

Pozitivan pomak Srbija ima u međunarodnoj trgovini, gde je zauzela 98. mesto, napredujući sa prošlogodišnjeg 102. mesta, dok je što se tiče nesolventnosti, Srbija napredovala za jednu poziciju, na 103. mesto.

Ostali pokazatelji po kojima su zemlje rangirane su upis nepokretnosti, gde je Srbija pala na 44. sa prošlogodišnje 41. pozicije, zatim dobijanje kredita, gde je pala za dva mesta na 42. mesto, dok je po zaštiti investitora na 80. mestu, kao i prošle godine.

Po plaćanju poreza Srbija je zabeležila pad na 161. mesto sa prošlogodišnjeg 157, zbog povećanja poreza na dobit.

Među zemljama u okruženju od Srbije je lošije pozicionirana samo Bosna i Hercegovina, koja je na 131. mesto.

Najbolje rangirana je Makedonija koja je na 25. mestu i nalazi se medju zemljama koje su u ovogodišnjem izveštaju najviše napredovale, zatim je Slovenija na 33. mestu, Crna Gora na 44. mestu. Hrvatska je zauzela 89. poziciju, dok je Albanija na 90. mestu.

NALED: Poboljšanje tek 2015.

Popravljanje Srbije na listi Svetske banke koja meri uslove poslovanja može se očekivati tek 2015. godine, odnosno kada najavljene reforme budu počele da daju rezultate, izjavila je danas direktorka tima za regulatorne reforme u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Jelena Bojović.

"Druge države nešto rade, rade mnogo brže, kod nas ne postoji nikakav kontinuitet u onome što je započeto, i vrlo često se sve završi na nekim praznim obećanjima i na političkoj volji, ali kada dodje do sprovodjenja toga nema", ocenila je Bojović u izjavi Tanjugu.

Kako je istakla, tako je i u nekim ključnim elementima koje meri izveštaj Svetske banke - pre svega brzini dobijanja gradjevinskih dozvola, zatim plaćanju poreza na osnovu koga investitori sagledavaju finansijske efekte investicije, kao i izvršenju ugovora, što je jako bitno za pravnu sigurnost poslovanja u Srbiji.

"To su tri elementa koja su jako bitna, a na kojima smo mi jako nisko rangirani, i koja nas drže nisko u ukupnom rangu", rekla je Bojović.

Prema njenim rečima, bitno je sagledati ta tri ključna elementa i na njima nastaviti započetu reformu, kao što je usvajanje novog zakona o planiranju i izgradnji, čije sprovodjenje bi trebalo "ispratiti do kraja".

"Ono što nas uvek koči, čak i kada imamo dobar zakon, jeste to kako se on sprovodi. To je ono sa čime Srbija treba da se pozabavi, čime treba vlada da se pozabavi - praćenje onog što je uradjeno i da li svi u lancu urade ono što treba da bi efekat bio onaj koji se očekuje", naglasila je Bojović.

Ona je navela da se ne očekuje da Srbija naredne godine popravi poziciju na listi, jer čak i ako zakon o planiranju i izgradnji bude usvojen krajem ove ili početkom sledeće godine, da bi on počeo da se sprovodi trebaće mnogo više od šest meseci, a merenje pokazatelja za listu Svetske banke rade se u maju za tu godinu.

"Tako da očekujem da se nećemo popraviti ni sledeće godine, ali ukoliko mi uradimo ono što je potrebno da se investitori osećaju bolje kada dodju u Srbiju i shvate da im treba manje vremena za sve te procedure, mislim da ćemo se popraviti u smislu privlačenja novih investicija, a 2015. očekujem neki realni boljitak", rekla je Bojović.

Loši uslovi poslovanja su predvorje korupcije

Izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić ocenio je da je loše mesto Srbije u Izveštaju o uslovima poslovanja Svetske banke povezano i sa njenim plasmanom na listama percepcije korupcije.

"To što je Srbija na listi o uslovima poslovanja slično plasirana kao na listama percepcija korupcije pokazuje povezanost te dve teme", kazao je on agenciji Beta.

"Loši uslovi za poslovanje su nešto što veoma često predstavlja predvorje korupcije, bilo one korupcije do koje dolazi da bi se ti problemi u poslovanju premostili za dobijanje neke građevinske dozvole ili za odbranu od inspekcija koja neselektivno rade kontrolu ili iz nekog drugog razloga", rekao je Nenadić.

On je istakao da će zbog toga rešavanje problema poslovanja dovesti rbiju korak ili dva napred u borbi protiv korupcije.

Novi zakoni za bolje uslove poslovanja

Dekanka Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Ana Trbović ocenila je da se, ukoliko Srbija usvoji novi Zakon o radu i Zakon o planiranju i izgradnji do kraja godine, može očekivati poboljšanje uslova poslovanja u zemlji, kao i povećanje domaćih i stranih investicija.

"Ukoliko Srbija usvoji novi Zakon o radu i Zakon o planiranju i izgradnji do kraja godine možemo da ocekujemo ozbiljan skok i u Izveštaju o poslovanju u Srbiji Svetske banke i u Globalnom indeksu konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, i što je još važnije, u investicijama, i domaćim i stranim, u privredu Srbije", izjavila je Trbovićeva Tanjugu.

Ona je rekla da je izveštaj o poslovanju Svetske banke praktičan izveštaj, koji vrlo jasno ukazuje na probleme u poslovanju, i koji svaka država treba da koristi kao izvor informacija za reforme.

Kako je navela, Srbija sprovodi reforme, ali sporije i manje efikasno od drugih, a povremeno i napravi korak unazad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: