Tvrdica milijarder: Život šefa Ikee

Osnivač Kompanije jeftinog nameštaja na sklapanje “Ikea” Ingvar Kamprad, koji danas puni 87 godina, poznat je, pa i ozloglašen, po svojoj štedljivosti.

Svet

Izvor: B92

Subota, 30.03.2013.

10:35

Default images

Mada je prošlogodišnji profit njegove kompanije iznosio oko 4 milijarde evra, a vrednost prodaje u 44 zemlje oko 28 miljardi evra, dok je on sam u jednom trenutku bio čak i najbogatiji čovek na svetu, Kamprad živi u vrlo neupadljivom bungalovu u Švajcarskoj.

Najviše voli da jede ćufte iz kafeterija u svojim prodavnicama, i ide redovno sa suprugom na pijacu, i to pred zatvaranje, kad prodavci spuštaju cene. Koristi gradski prevoz, a avionom leti isključivo ekonomskom klasom, mada bi bi sebi bez ikakvih problema mogao da priušti privatni mlaznjak.
Foto: Beta, AP
Anegdote kažu čak i da ga jednom u Švajcarskoj nisu pustili na dodelu nagrada najuspešnijim privrednicima, jer su ga videli kako pred zgradu gde su nagrade uručivane izlazi iz gradskog autobusa.

On ne propušta da kući ponese neupotrebljene kesice soli i bibera iz restorana.

Da se ipak ne štedi baš na svemu svedoči, međutim, činjenica da Kamprad poseduje i veliko seosko imanje u Švedskoj i vinograde u Provansi, kao i da je šezdesetih godina vozio “porše” i voleo da nosi elegantna odela. Njegov bivši izvršni asistent, Johan Stenbo, koji je o Kampradu naspisao i knjigu, smatra čak i da je celokupni štedljivi imidž zapravo dobro promišljen, u nastojanju da se Kamprad javnosti prikaže kao čovek iz naroda, kao “jedan od nas”, ne bi li još više povećao već i onako ogromnu popularnost svojih proizvoda.

Kao primer Kampradove veštine za manipulisanje javnim mnjenjem, Stanbo navodi i njegovo ponašanje nakon otkrića da je 1942. bio član profašističkog pokreta Nova Švedska.

Na to otkriće, Kamprad je reagovao tako što je zaposlene u svojoj kompaniji zamolio da mu oproste, dok je dobrotvorne donacije kompanije povećao na preko 100 miliona evra.

Stanbo takođe tvrdi i da Kamprad rado prizanje svoje mane i slabosti, stvarajući od toga svojevrstan paravan: predstavlja se kao disleksičar, lečeni alkoholičar, pomalo rasejan i priglup, dok mu je um zapravo izuzetno britak, sve konce drži u svojom rukama, i do najsitnijih detalja je svestan svega što je za kompaniju bitno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: