Nafta poskupela, Italija u fokusu

Cene nafte su jutros porasle, ali analitičari navode da je tržišno raspoloženje i dalje promenjivo.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2013.

09:38

Default images

To se dešava prvenstveno zbog strahovanja da će neizvesan ishod izbora u Italiji ugroziti oporavak evrozone.

Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj robnoj berzi, poskupela za 18 centi, na 92,81 dolar za barel, prenela je agencija Frans pres.

Evropska marka "brent", koja se koristi za određivanje cena različitih tipova inostrane nafte, ojačala je za 18 centi, na 112,89 dolara za barel.

Upravo kada su pritisci u evrozoni popustili, rezultati glasanja u Italiji, koji oslikavaju snažno protivljenje merama štednje, uplašili su globalna finansijska tržišta koja smatraju da italijanski političari neće biti sposobni da formiraju vladu dovoljno snažnu da nastavi sa reformama.

Alijansa levog centra Pjera Luiđija Berzanija odnela je tesnu pobedu u donjem domu nad desničarskom koalicijom bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ali nije uspela da obezbedi potrebnu većinu u gornjem domu (Senatu). Za formiranje vlade potrebna je većina u oba doma parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: