Svet

Utorak, 13.03.2012.

19:14

Njujork - najkonkurentniji na svetu

Najmnogoljudniji američki grad, Njujork, našao se na vrhu liste najkonkurentnijih gradova sveta, koju je objavio britanski Ekonomist intelidžens junit (EUI).

Izvor: Tanjug

Default images

Na listi, koju je redakcija časopisa sastavila za potrebe banke Sitigrupe, nalazi se 120 gradova koji zajedno imaju udela u 29 odsto ukupne svetske ekonomije.

Na listi, koju je redakcija britanskog časopisa sastavila za potrebe banke Sitigrupe, nalazi se 120 gradova koji zajedno imaju udela u 29 odsto ukupne svetske ekonomije.

Njujork je, sa prosečnom ocenom 71,4, zadovoljio najviše kriterijume u više kategorija kao što su privredni rast, finansijska zrelost, ljudski kapital, socijalno i kulturološko okruženje. Na drugom mestu našao se glavni grad Velike Britanije, London, sa prosečnom ocenom 70,4, dok je za finansijsku zrelost dobio 100 poena, za socijalno i kulturološko okruženja 92,5 a infrastrukturu 83,8. On je ujedno i najbolje plasirani evropski grad. Na trećem mestu našao se istočnoazijski grad Singapur sa prosečnom ocenom 70, koji je maksimalnih 100 poena dobio za finansijsku zrelost.

Četvrto i peto mesto dele Pariz i Hong Kong. Pariz je drugi najbolje plasirani evropski grad sa prosečnom ocenom 69,3, zahvaljujući tome što je zadovoljio visoke kriterijume u pogledu infrastrukture i socijalnog i kulturološkog okruženja.

Istu ocenu je dobila i bivša britanska kolonija koja je od pre 15 godina vraćena u sastav Kine, Hong Kong, zadržavši adute najuticajnijeg svetskog finansijskog centra.

Na šestom mestu je glavni grad Japana, Tokio, sa prosečnom ocenom 68, On je treće najbolje plasirani azijski grad, a najviše pohvala je dobio na planu infrastrukture i finansijske zrelosti.

Na sedmom mestu je švajcarski grad Cirih, treći najbolje plasirani evropski grad, sa procesčnom ocenom 66,8. On je najviše kriterijume zadovoljio u tri kategorije: finansijska zrelost, infrastruktura i socijalno i kulturološko okruženje.

Osmo, deveto i deseto mesto zauzimaju tri grada SAD - Vašington, američki administrativni centar sa prosečnom ocenom 66,1, zatim Čikago, gde su smešteni najuticanija poljoprivredna berza u svetu i sedišta Boinga i Motorole sa ocenom 65,9, i na kraju Boston, glavni grad Masačusetsa sa ocenom 64,5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: