Vredi li Fejsbuk 100 mlrd. dolara?

Sudeći po najavama u finansijskom svetu, najpopularnija društvena mreža Fejsbuk izlazi uskoro na berzu. Kao najverovatniji datum je označen 1. februar.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 29.01.2012.

02:46

Default images

Za sada se još uvek zvanično ne zna koji procenat akcija bi mogao da bude ponuđen potencijanim investitorima, što samo povećava špekulacije o vrednosti kompanije.

Naime, očekuje se da to bude najveća inicijalna ponuda akcija (IPO) neke tehnološke kompanije ikada, a procenjuje se da će Fejsbuk tim putem prikupiti do 10 milijardi dolara.

Fejsbukov IPO bi mogao da bude višestruko vredniji od Guglovog 2004. godine, kada je ta kompanija ukupno prikupila 1,9 milijardi dolara.

Inače, kompanija će na berzu izaći u osmoj godini postojanja. Kada je Gugl, 2006. godine, imao osam godina njegova procenjena vrednost bila je 116 milijardi dolara. Sada je oko 190 milijardi, a najviše je vredeo u novembru 2007. godine - čak 235 milijardi dolara.

Takođe, procenjuje se da će ovaj IPO vrednost čitave kompanije proceniti na između 75 i 100 milijardi dolara. Time bi se Fejsbuk po vrednosti smestio uz kompanije kao što su MekDonalds, Sitigrup, Amazon i Benk of Amerika, i bio bi gotovo duplo vredniji od HP-a.

Istovremeno, izlazak kompanije na berzu, uz očekivano visoku vrednost njenih akcija, pretvorio bi veliki broj njenih zaposlenih koji su za svoj rad dobijali i akcije kompanije u instant-milionere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: