Poljska hoće na sastanke evrozone

Poljska je upozorila da neće potpisati novi sporazum EU o većoj fiskalnoj disciplini ukoliko joj ne bude dopuste da učestvuje na sastancima zone evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 25.01.2012.

08:54

Default images

Očekuje se da će lideri Evropske unije na samitu 30. januara staviti potpis na pomenuti sporazum kojim se uvodi stroža budžetska kontrola, uglavnom za prezaduženu evrozonu, ali je poljski premijer Donald Tusk rekao da njegova vlada traži ustupke, preneo je Rojters.

"Ako Poljska ne dobije odgovarajući status učesnika na sastancima evrozone, što bi nam dalo osećaj da učestvujemo u procesu donošenja odluka, biće nam teško da potpišemo sporazum o fiskalnoj disciplini. Mi nećemo prihvatiti takav model", istakao je Tusk. Analitičari navode da će Tuskovi zahtevi teško biti ispunjeni s obzirom na to da se Francuska oštro protivi da sastancima država evrozone prisustvuju predstavnici zemalja koje nisu u tom bloku.

Poljska vlada desnog centra ističe da odsustvo zemalja izvan zone evra na ključnim sastancima tog bloka nosi opasnost podele čitave 27-člane EU na dve grupe sa različitim tempom privrednog rasta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: