Amerika poželela stručnjaka

U trenutku kada u Americi 14 miliona ljudi traži posao, iznenađuje da američke kompanije ne uspevaju da popune slobodna radna mesta.

Svet

Izvor: B92

Subota, 15.10.2011.

11:01

Default images

Problem je u tome što su na raspolaganju su isključivo radna mesta za koje je neophodna fakultetska diploma.

Američka ispostava tehnološkog giganta Simens ima preko 3.000 radnih mesta koja nisu popunjena širom Amerike, ali za većinu njih potrebna je diploma iz prirodnih nauka, tehnologije, mašinstva ili matematike.

Druge kompanije navode da imaju od šest do 200 nepopunjenih radnih mesta za koje preko devet meseci ne mogu da pronađu odgovarajuću radnu snagu. Američkim preduzećima nedostaje visokoobrazovana radna snaga. Ona ističu da im je, uprkos tome što je stopa nezaposlenosti visoka, veoma teško da pronađu visokokvalifikovane radnike.

Istraživanja pokazuju da 52 procenta američkih poslodavaca ima poteškoće da popuni ključna radna mesta, što je mnogo više od 14 odsto koliko je iznosio taj broj 2010. godine.

Prosečno, kompanijama je potrebno oko sedam nedelja da pronađu odgovarajućeg radnika za određeno radno mesto.

Najteže je pronaći odgovarajućeg radnika u sektoru trgovine, internet tehnologije, inženjerstvu, prodaji i mašinstvu.

U isto vreme sa američkih univerziteta svake godine izlazi sve manji broj stručnjaka iz oblasti prirodnih nauka i matematike jer studenti više vole društvene nauke. Ako se ima u vidu i da generacija iz perioda bejbi buma sada odlazi u penziju, odnosno da je stanovništvo sve starije, potpuno je razumljivo da je na tržištu sve manje visokokvalifikovane radne snage.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

14 h

Podeli: