Angela Merkel razljutila jug Evrope

Angela Merkel je na meti najoštrijih kritika zbog izjave da tri južnoevropske zadužene zemlje svoje građane prerano šalju u penziju, a predugo na godišnji odmor

Svet

Izvor: B92

Petak, 20.05.2011.

00:11

Default images

Nemačka ponovo izdvaja novac iz svog budžeta da bi od bankrota spasila nekoliko evropskih zemalja. Ovoga puta, suma prelazi više od 190 milijardi evra.

Prva žena nemačke vlade Angela Merkel retko kada je bila tako direktna u svojim porukama kao nedavno na pokrajinskoj predizbornoj kampanji.

„Da, Nemačka pomaže, ali Nemačka pomaže samo onda kada i drugi ulože svoje napore. Mi ćemo rado platiti vaše dugove, ali samo ako i vi, južnjaci, budete imali manje godišnjih odmora i išli kasnije u penziju, rekla je ona. Grci su besni, Portugalci uvređeni, a šef španskog sindikata to naziva čistim kolonijalizmom. Kritike na račun kancelarke Merkel stižu i iz redova opozicije.

Socijaldemokrata i bivši ministar finansija Hans Ajhel poručuje da bi želeo da "nemačka kancelarka nastupa kao uverena Evropljanka koja ljudima daje osećaj da želimo zajednički napredak, a ne kao neko ko podučava druge, šta bi oni trebalo da rade. Ona očigledno ima problem u sopstvenim redovima da sprovede novi paket pomoći za Grčku“.

Mnogi analitičari smatraju da srž problema leži u međusobnom odnosu dve vodeće sile Evropske unije - Nemačkoj i Francuskoj. Oni navode da je nemačko-francusko prijateljstvo prilično „zategnuto“ otkako su rukovodstvo tih zemalja preuzeli Angela Merkel i Nikola Sarkozi.

Svi prethodni državnici (nakon Drugog svetskog rata) imali su jedan veliki zajednički nemačko-francuski projekat, a Merkel i Sarkozi jedino veže zajednička nevolja. Finansijska kriza im je jedina tema, dok ostalih sadržaja gotovo da nema. Kap u čaši u međusobnim odnosima dve države prelilo je i to što je Nemačka bila uzdržana prilikom glasanja o angažovanju NATO u Libiji.

Izjavu nemačke kancelarke prokomentarisao je i francuski ministar za Evropu, Loran Vokije. „Potrebna nam je evropska solidarnost, ne samo zbog solidarnosti, već i zbog same nemačke privrede. To treba jasno objasniti – Nemačka izvozi 70 odsto svojih proizvoda na tržište evropske zone. Dakle, ako budemo imali nerede u evropskoj zoni, biće to veliki problem i za nemačku privredu, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Podeli: