Fijat duplira proizvodnju do 2014.

Najveći italijanski automobilski koncern Fijat planira da do 2014. godine udvostruči proizvodnju automobila sa sadašnjih 650.000 na 1,4 miliona.

Svet

Izvor: Danas, Tanjug

Petak, 23.04.2010.

08:38

Default images

Izvršni direktor kompanije Serđo Markione je, predstavljajući novi petogodišnji razvojni plan kompanije, precizirao da Fijat namerava da pokrene proizvodnju deset novih modela i obnovu šest postojećih modela.

Fijatova nova proizvodnja počela bi već 2011. sa novom „pandom“, kao i novim džipom po uzoru na „dodž džurni“. U 2012. Fijat će izbaciti novi supermini (očekuje se da to bude novi Uno koji bi se proizvodio u Brazilu), novi kompakt MPV (sa pet i sedam sedišta), kao i sedan veličine „džete“.

U 2013. Fijat će lansirati potpuno novi gradski auto koji bi zamenio model „seićento“, zamenu za „punto evo“, kao i zamenu za „bravo hečbek“.

U okviru kombinacije Lančija-Krajsler, na tržište bi u 2011. bila izbačena zamena za Lančijin „ipsilon“ i novi „grand vojadžer“ MPV. U 2012. novitet bi bio model veličine „golfa“ u formi sedana i hečbeka.

Ta dva brenda planiraju da 2013. izbace na tržište luksuzni džip, a Krajsler bi u Severnoj Americi plasirao rivala Fordovom modelu „mondeo“. Deo Fijatovih modela biće ukinut do kraja godine poput „krome hečbek“ i „multiple“.
Ove godine Džip će dobiti novi „grand čiroki“, a doći će i do redizajna „vranglera“, „patriota“ i „kompasa“ tokom 2011. U 2013. biće izbačen novi „čiroki“ i još jedan džip.

Ferari će imati šest novih modela do 2013. Alfa romeo će takođe biti unapređen sa sedam novih modela, a i Maserati radi na novom modelu.

Zaključivši sporazum o saradnji sa američkim koncernom Krajsler italijanski koncern takođe namerava da već za dve godine plasira "alfa romeo" na američko tržište. Za Fijat je veoma perspektivan i Brazil, vodeće latinoameričko tržište u 2009. godini.

Italijanski koncern u celini namerava da do 2014. godine uloži 26 milijardi evra, od čega četiri milijarde u istraživačke programe, najavio je Markione i dodao da se "ne očekuju nikakva smanjenja, već samo organska ulaganja". On ipak nije isključio poteškoće zbog ekonomske krize, zbog koje bi prodaja mogla da se smanji do 30 odsto.

Markione je objasnio da će najveći italijanski proizvođač automobila izdvojiti svoja odeljenja za poljoprivrednu i građevinsku opremu i za teške kamione, Iveko i CNH, kako bi od ostatka bila stvorena nova globalna autokompanija koja će do 2014. moći održivo da proizvodi šest miliona automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: