Imamo najveći most na Balkanu: Propada, tek će biti darmar VIDEO

Ni posle više od pola veka viseći most na Velikoj Moravi, izgleda, nema svog gazdu.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.03.2018.

13:16

Imamo najveći most na Balkanu: Propada, tek će biti darmar VIDEO
Foto: Tanjug/Dušan Anièiæ

Problem je što ga, osim automobila, koriste i traktori, kojima je prelaz tuda strogo zabranjen. Tako se uništavaju već dotrajale daske i prilaz mostu. Inače, ovaj most spaja dve opštine Svilajnac i Jagodinu.

"Mogu oni da kažnjavaju koliko hoće. Ja moram. Prijavljivali su me. Čekala me tu milicija više puta, ali ja moram tuda da prođem", kaže jedan od meštana.

Ranije su meštani traktore prevozili skelom, međutim, ona više nije u funkciji. Jedini put do njiva s druge strane reke je ovaj most.

"Tu treba da se napravi most, ali to nema ko da pokrene. Prave u Beogradu po 50 do 100 mostova u kilometar-dva. A ovde? Naš kraj Pomoravlje oni uopšte ne tretiraju kao državu", kaže Stanko Vujičić iz sela Vojska kod Svilajnca.

Viseći most na Velikoj Moravi ne prelaze jedino meštani svilajnačkog sela Vojska i jagodinskog sela Bagrdan već svi oni koji žele da skrate put Svilajnac – Jagodina, Jagodina – Svilajnac.

Bezbednost mosta ne ugrožavaju jedino traktori, pričaju pojedini Svilajnčani.

"Prilikom zamene pojedinih dasaka veliki je problem što nisu ravnomerno postavljene, nego dođe do preskoka i svaka sledeća u padu strada", kaže jedan od meštana.

Smatraju da prelazak preko mosta i nije strašan i da su navikli da po malo preskaču dok se ne poprave i ne stave daske koje nedostaju.

Kada se Velika Morava izlije na obalu prelaz je dodatno otežan. S druge strane, sujeverni meštani kažu da se reka najviše izliva za vreme prestupne godine. Na to utiče tzv. Moravska anđama.

"Plašimo se, dolazi naredna sledeća godina, da uvek napravi neki metež, poplave i darmar u selu", kaže Dušan Tomić, član Saveta mesne zajednice sela Bagrdan.

Ne zna se ko je nadležan za ovaj most, kažu iz opštine Svilajnac. Ipak, lokalna samouprava izlazi u susret meštanima.

"Svake godine značajna sredstva iz budžeta opštine i sa mesnim zajednicama ulažemo u saniranje i popravke tog mosta. Jasno je da on nakon pedeset ili šezdeset godina mora da doživi ogromnu rekonstrukciju", ističe predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: