"Plate u Bošu? Sigurno veće od direktorke škole"

Kompanija Boš u Srbiji ostvarila je u 2016. godini prihod od skoro 170 miliona evra, što je rast od 80 odsto u odnosu na prethodnu.

Srbija

Izvor: B92, Jelena Stjepanoviæ

Ponedeljak, 11.09.2017.

14:36

Foto: Boš Srbija

Broj zaposlenih dostigao je 1.000 i veći je za 30 procenata nego u 2015. godini, izjavila je na konferenciji za novinare direktorka Boša za Srbiju Jovanka Jovanović.

Sličan trend rasta očekuju i u narednom periodu i sa ponosom ističu da su na listi srpskih izvoznika skočili sa 13. na osmu poziciju.

Koliki su neto izvoznik, međutim, nismo uspeli da saznamo, ali je direktor fabrike u Pećincima Piter Rihter kazao da će se nastaviti razvijanje baze lokalnih dobavljača. Za sada najviše koriste srpske firme za logistiku, obezbeđenje, održavanje.

Što se tiče strukture zaposlenih, dve trećine nih je iz Pećinaca i okoline, dok je ostatak iz Beograda i Novog Sada.

Prvi put od pokretanja proizvodnje u Srbiji, Boš je otvorio vrata fabrike za proizvodnju sistema brisača za medije. Fabrika je počela da radi pre pet godina, u početku su proizvodili samo metlice, da bi se proizvodnja širila i danas proizvode za 16 najvećih auto-kompanija.
Foto: Boš Srbija
Proizvodni program obuhvata više od 70 modela sistema brisača, jer, kako kažu, svaki model automobile ima svoj model brisača.

Predstavnici Boša u Srbiji kažu da su do sada ovde uložili 52 miliona evra i zaposlili više od 1.000 ljudi. Za investicije su dobili i pomoć države, uz obavezu da investiraju do 2019. godine 71 milion evra i zaposle 620 radnika.

Planovi su da se proširi centar za istraživanje i razvoj, kao i laboratorija kako bi se testiranja koja se sada rade u Nemačkoj prebacila u Srbijiu i zaokružio proces.

U kompaniji Boš ističu odličnu saradnju sa srednjom tehničkom školom u Pećincima i navode da se u saradnji sa njima sprovodi dualno obrazovanje, a dve generacije diplomaca već su dobile stalno zaposlenje, odmah posle školovanja.
Foto: Boš Srbija
Od direktorke škole Spomenke Rakić saznali smo da je sve veće interesovanje devojaka, u šta smo se i sami uverili, jer je na proizvodnim trakama otprilike svaka druga žena.

Kako nam je kazala, reč je o trogodišnjim zanimanjima, đaci u drugoj godini imaju 12 nedelja obuke u fabrici, a u trećoj dva puta toliko u kontinuitetu.

Jako su zadovoljni saradnjom sa Bošom, a na pitanje kolike su im plate, kaže – "Odlične, verovatno bolje od moje, direktorske."

Fabrika je oličenje nemačkog minimalizma, sve procedure, koje su dosta složene, strogo se poštuju. Radno vreme je osam sati, uz 30 minuta pauze, a kako bi se posao učinio dinamičnijim, niko ne radi samo jednu operaciju. Radnici se smenjuju na proizvodnim mestima i tako rade na različitim poslovima. Kako kažu, nastoje i da se radnici što više kreću.
Foto: Boš Srbija
Direktorka Boša u Srbiji Jovanka Jovanović je kazala da su zadovoljni uslovima poslovanja u Srbiji, koja je na putu ka Evropskoj uniji i samim tim se usvajaju norme evropskog zakonodavstva, a investicije rastu.

Naglasila je da su kompaniji potrebni mladi IT stručnjaci i podsetila da su pre dve godine otvorena dva nova razvojna odeljenja i da je zaposleno 45 IT stručnjaka. Najavila je razvoj u tom delu poslovanja.

Inače, Boš je u obrazovanje, obuku i treninge zaposlenih u prošloj godini investirao 400.000 evra, a pohađali su ih skoro svi zaposleni. Firma tradicionalno organizuje i porodični dan, na kome okuplja zaposlene i njihove porodice u neobaveznom druženju.

Boš u Srbiji podržava opremanje didaktičkim sredstvima domova zdravlja u Srbiji, a učestvuje i u akciji Fonda B92 “Bitka za znanje”.

Kompanija Boš je u 2016. godini ostvarila prihod od 73 milijarde evra, što je rast od 3,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Zapošljava 390.000 radnika širom sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: