"Iz Srbije izvoz 100%, za Audi, BMW, Fijat,..."

Raul Danon, vlasnik turske kompanije Teklas, za čiji novi pogon je u Vladičinom Hanu postavljen kamen temeljac, kaže da je odluka o dolasku u Srbiju bila prava.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 18.08.2017.

13:21

Foto: Tanjug/Rade Preliæ

Danon je naglasio da Teklas automotiv Srbija i dalje zadržava veoma visoku stopu rasta, te da je investiranje u region Srbije bila u potpunosti prava odluka za kompaniju.

"Kao posledica završenih investicija koje su na nivou od oko deset miliona evra do sada, više od 350 građana već je počelo da radi u ovoj kompaniji u Vladičinom Hanu", rekao je Danon.

On je rekao da se njihovi ciljevi odnose na završavanje ulaanja u proizvodne linije u roku od četiri godine, čime bi dostigli nivo prometa od 150 miliona evra kroz stoprocentni izvoz i tako što će imati pogon koji će zapošljavati oko 1.500 ljudi.

Danon je istakao da danas sa ponosom može da se kaže da je kompanija Teklas postala jedan od neizbežnih globalnih dobavljača za gigante automobilske industrije, kao što su Folksvagen, BMW, Audi, Tesla, Reno, Fijat. . . koji, na osnovu toga imaju postojeću tehnologiju za motore.

Najvažnije je, dodao je, da će kompanija Teklas nastaviti da bude ključni globalni dobavljač i za nove generacije motora, kao što su hibridni motori i u potpunosti električna vozila.

“Mi smo ponosni da predstavljamo deo e-mobilnosti, koja predstavlja budućnost autoindustrije. Posebno smo u kompaniji ponosni što planiramo da proizvodimo sisteme za cirkulaciju fluida koji će onda biti sklopljeni u hibridna i električna vozila kompanija, kao što su Audi, Folksvagen”, rekao je Danon.

Teklas, istakao je, ima proizvodne pogone u Turskoj, Bugarskoj, Srbiji, Kini i Meksiku i sa time mogu da imaju promet od 400 miliona evra i ukupno 5.000 zaposlenih.

Danon je podvukao da tri od četiri vozila koja se proizvedu u Evropi i jedno od tri koja se proizvedu u svetu, imaju neke proizvode Teklasa.

Ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič rekao je da je došao u Beograd pre sedam meseci i da je, kao ambasador, privilegovan:

“Kada sam došao pre sedam meseci primetio sam da ovde već rade neke turske firme, a još više 'stoji u redu' i čeka da otpočne posao. Ono što je najteži posao za jednog ambasadora je da ohrabri firme iz svoje zemlje da dođu i investiraju u zemlju u kojoj je on imenovan za ambasadora i zato je moj posao ovde lak”, rekao je on.

Biglič je ukazao da su neki od razloga zbog kojih jedna firma odlučuje da doĐe i investira u Srbiji geografski položaj, kvalifikovana radna snaga, saobraćajnice i podsticaj koji zemlja domaćin daje investitorima.

Ipak, kako kaže, na prvom mestu je spremnost jednog naroda da primi pravu firmu u svoj kraj i spremnost vlade da ohrabri i podstakne ovakvo investiranje.

“Zato moram da naglasim veliku podsršku koju smo dobili od Vlade Srbije i sada predsednika Aleksandra Vučića da ovde dođemo”, podvukao je Bilgič.

Predstavnici fabrike Teklas uručili su troje invalidskih kolica na električni pogon - dvoje porodicama hendikepirane dece, a jedno Crvenom krstu, kao i plakete predsedniku Vučiću, ambasadoru Turske, predsedniku opštine i ministru Ljajiću, koji je plaketu primio i u ime premijerke Ane Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: