Konačno: Poslednja karika za obilaznicu oko BG

Posle četiri godine trebalo bi da niknu nova velika gradilišta na obilaznici kod Orlovače i Petlovog brda.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 29.03.2017.

12:17

Konačno: Poslednja karika za obilaznicu oko BG
Foto: Thinkstock

Izvođač će biti izabran do kraja avgusta, a završetak izgradnje najkasnije 2018., pišu Večernje novosti.

Projekat izgradnje petlje Petlovo brdo i nastavak radova na petlji Orlovača, posle četiri godine tapkanja u mestu, konačno će se pomeriti s mrtve tačke. Ovo su karike koje nedostaju obilaznici oko Beograda da bi se premostila Ibarska magistrala i pojednostavio saobraćaj na trasi prema Bubanj potoku. Kako saznajemo, gradilište će ponovo biti otvoreno na jesen.

U JP "Putevi Srbije" kažu da je projekat izgradnje petlje Petlovo brdo i završetak izgradnje petlje Orlovača stigao do finalizacije. U toku je izrada nove projektne dokumentacije, saglasno Sporazumu o nagodbi potpisanom između građana koji su podneli žalbu, Evropske investicione banke i JP "Puteva Srbije", kao i priprema tendera.

“Izvođač će biti izabran u tenderskoj proceduri koja bi trebalo da bude okončana uz saglasnost EIB do kraja avgusta”, dodaju u "Putevima". “Potpisivanje ugovora sa izvođačem radova i početak izgradnje petlje očekujemo u septembru, a završetak izgradnje petlje Petlovo brdo najkasnije 2018”, ističu oni.

Investitor podseća da će ceo projekat biti finansiran iz kredita EIB.

“Predviđena cena iz 2013. godine je 357 miliona dinara. Ova sredstva podrazumevaju finansiranje završetka petlje Orlovača, izgradnju petlje Petlovo brdo i izradu kružne raskrsnice Ulice Đuje i Dragoljuba sa Ibarskom magistralom”, kažu u "Putevima Srbije" i ističu da su sredstva ograničena.

Osim izgradnje petlji, čeka se i otvaranje gradilišta na potezu od Straževice prema Bubanj potoku. Mada je resorna ministarka Zorana Mihajlović najavila da će radovi uskoro početi, rokovi još nisu precizirani.

“Budući da je nastavak izgradnje obilaznice oko Beograda jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata, interes Vlade je da što pre počnu radovi na deonici obilaznice od mosta preko reke Save kod Ostružnice do Bubanj potoka, dužine 19,5 kilometara”, kažu u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture.

“O tome se intenzivno razgovora sa kineskim izvođačem i obavljaju se druge pripremne aktivnosti koje prethode početku radova. Predviđeno je fazno uvođenje u posao, koje će pratiti završetak procesa eksproprijacije. Rok za kompletan završetak projekta je četiri godine od početka radova”, objašnjavaju oni.

Na Samitu šefova vlada Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Rigi u novembru 2016, potpisan je komercijalni ugovor vredan 207 miliona evra, a trenutno se pregovara o uslovima finansiranja izgradnje ove deonice sa kineskom Eksim bankom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: