Pruga BG - Pančevo, sve novo i cakli se FOTO

Rekonstrukcija pruge Beograd-Pančevo podrazumeva rekonstrukciju postojećeg i izgradnju novog koloseka, a planirano je da traje do kraja ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 08.04.2016.

12:47

Pruga BG - Pančevo, sve novo i cakli se FOTO
Foto: Beobuild/Stanica Krnjaèa

Na železničkoj infrastrukturi to je najveći pojedinačni projekat do sada, a radovi su počeli na proleće 2014. godine.

Zahtevni građevinski radovi u Pančevačkom ritu podrazumevaju stalnu borbu sa površinskim i podzemnim vodama, koje se na dobrom delu terena nalaze svega nekoliko centimetara ispod površine tla. Na trasi je izgrađen veliki broj objekata, uključujući tri mosta, više kanalskih propusta, kao i kompletna rekonstrukcija staničnih i stajališnih perona.
Foto: Beobuild
Za potrebe novog koloseka bilo je potrebno izgraditi potpuno novi most preko reke Tamiš u dužini od 240 metara. Most je završen i pušten u promet krajem prošle godine, a radi se o čeličnom mostu sastavljenom u Mostogradnjinoj fabrici u Batajnici.

Novi most je moderna konstrukcija izgrađena odmah do starog mosta, sa zastorima, servisnim stazama i betonskim pragovima. Na starom mostu izvršena je samo delimična rekonstrukcija, koja je podrazumevala zamenu kolosečne rešetke i nove drvene pragove, međutim ostaje potpuno neshvatljivo kako zaštita starog mosta od korozije nije deo projekta.
Foto: Beobuild
Najveći deo građevinskih radova na rekonstrukciji pruge je završen, ali je naknadnom proverom utvrđeno da nadvožnjaci u pravcu novog desnog koloseka preko Zrenjaninskog i Pančevačog puta nisu po najnovijim evropskim propisima. Kako smo saznali, radi se o izvesnim standardima čelika kojim su nadvožnjaci građeni, što za ovaj projekat znači i kompletnu zamenu dva postojeća nadvožnjaka.

Ovi radovi su upravo dobili građevinsku dozvolu, a biće izvođeni u narednih 6 meseci. Važno je napomenuti da će zamena nadvožnjaka uticati na saobraćaj na Zrenjaninskom i Pančevačkom putu, pošto će tokom izgradnje biti potrebno potpuno naizmenično zatvaranje saobraćaja na pravcima od Beograda ka Zrenjaninu i Pančevu.
Foto: Beobuild
Radovi na nadvožnjacima će se odvijati u tri faze. U prvoj fazi koja je planirana da počne sredinom aprila u trajanju od 4 dana biće izvršena demontaža čelične konstrukcije nadvožnjaka bližeg stajalištu Krnjača most, zbog čega će biti organizovano noćno zatvaranje drumskog saobraćaja u pravcu PA-BG i PA-ZR.

Druga faza će biti realizovana nedelju dana po završetku prve, koliko je potrebno za postavljanje signalizacije i presumerenje saobraćaja kao i adekvatnu medijsku najavu. U drugoj fazi će biti demontiran i postavljen novi nadvožnjak bliži Pančevačkom mostu, planirano je da traje 105 dana i takođe podrazumeva potpunu obustavu saobrćaja na pravcima BG-ZR i ZR-PA.
Foto: Beobuild
Nakon toga sledi treća faza u trajanju od 70 dana, tokom koje će biti montiran novi nadvožnjak na mestu na kome je u prvoj fazi demontiran stari, a tokom izvođenja ponovo će podrazumevati prekid drumskog saobraćaja na pravcima PA-BG i PA-ZR.
Foto: Beobuild
Radovi na nadvožnjacima trajaće do kraja oktobra, kada će biti kompletirani svi radovi na ovom projektu. Do tada će biti završen ostatak trase, a preostali radovi uglavnom podrazumevaju ugradnju signalizacije i testiranje postavljene opreme. Nadležne institucije već vrše tehnički prijem objekata, tako da se očekuje da ovi poslovi budu završeni do kraja aprila.
Foto: Beobuild
Završen je prijem stanice Krnjača, uskoro će biti završen prijem stanica u Ovči i Pančevu, kao i međustaničnih rastojanja, čime će već do kraja ovog meseca u dvokolosečnom režimu funkcionisati čitava deonica od Krnjače do Pančeva. Ostatak trase do Beograda kompletira se izgradnjom nadvožnjaka, pošto je postavljanje novog koloseka na Pančevačkom mostu već završeno u prethodnom periodu.
Foto: Beobuild
Radovi se izvode ispred ucrtane dinamike, a i ostale obaveze biće primerno izvršene, pošto je izvođač nedavno počeo rekonstrukciju i lokalne infrastrukture oštećene tokom izgradnje pruge. Vrednost investicije na pruzi Beograd-Pančevo je 91 milion dolara, od čega se oko 78 miliona obezbeđuje iz ruskog kredita, dok je kroz učešće za realizaciju država Srbija obezbedila oko 13 miliona dolara.
Foto: Beobuild
.
Foto: Beobuild
.
Foto: Beobuild
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: