Napokon niže cene - grejanje jeftinije 11%

Korisnici centralnog grejanja u Rumi prvi će u Srbiji osetiti konkretnu korist od jeftinijeg gasa, jer će im cena grejanje biti niža za skoro 11 odsto.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 05.04.2016.

10:11

Napokon niže cene - grejanje jeftinije 11%
Foto: Thinkstock

Odbornici rumske skupštine odlučili su da građani koji se greju na daljinski sistem grejanja od ovog meseca plaćaju za 10,9 odsto umanjenje račune.

Umanjenu cenu će plaćati i građani kojima se grejanje obračunava po starom paušalnom načinu, kao i oni kojima se grejanje obračunava po isporučenoj toplotnoj energiji.

“Izašli smo u susret građanima da cena grejanja bude niža, jer za tako nešto postoje realne osnove. Cena mazuta i gasa je niža i postojao je prostor da se aktuelna cena grejanja snizi”, istakao je Aleksandar Martinović, predsednik Skupštine opštine Ruma.

“S druge strane, trudili smo se da ne ugrozimo poslovanje JP “Stambeno” i gurnemo ga u još veće finansijske probleme. Mi smo ovo preduzeće, po preuzimanju vlasti, zatekli u katastrofalnom finansijskom stanju i sada činimo zajedničke pomake ka stabilizaciji poslovanja”, kaže on.–

Nova cena grejanja po paušalnom obračunu je 95,89 dinara bez PDV-a za stambeni i 143,83 evra po kvadratnom metro za poslovni prostor.

Po utrošku toplotne energije cena u prvoj i drugoj grupi varijabilnog dela izvorne cene iznosi 6,56 dinara, dok je u trećoj i četvrtoj grupi 9,84 dinara. Fiksni deo za prvu i drugu grupu je 32,48 dinara po kvadratu, za treću 48,71 a za četvrtu 97,43 dinara. Cene su bez uračunatog PDV-a.

Od februara prošle godine cena gasa je prepolovljena, a cene daljinskog grejanja su ostale iste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: