"Ugrožena vojna industrija", ukinut stečaj nad FRA

Stečaj nad Fabrikom reznog alata (FRA) u Čačku za sada neće biti pokrenut, odlučio je Privredni apelacioni sud u Beogradu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 24.02.2016.

14:47

Foto: Freeimages

Ovaj sud je usvojio žalbu fabrike u kojoj je navedeno da bi pokretanjem stečajnog postupka bilo ugroženo kompletno snabdevane svih preduzeća vojne industrije Srbije specijalnim alatom.

Tom odlukom ukinuto je rešenje čačanskog Privrednog suda koji je krajem prošle godine otvorio stečaj nad FRA, rečeno je danas agenicji Beta u fabrici.

Nakon odluke Privrednog aplacionog suda otkazano je i prvo poverilačko ročište za FRA u Privrednom sudu u Čačku.

Čačanski Privredni sud je sredinom novembra prošle godine pokrenuo stečaj nad FRA na predlog turske Halkbanke, koja je nedavno kupila Čačansku banku, zbog duga fabrike toj banci od 2,78 miliona evra i 2,83 miliona dolara.

To je dug fabrike, po osnovu deviznog kredita od Pariskog kluba poverilaca, o kojem je FRA sa Čačanskom bankom zaključila ugovor o reprogramiranju 12. maja 2006 godine.

FRA danas zapošljava ukupno 578 radnika. Fabrika je bila u restrukturisanju od marta 2010. do kraja oktobra 2015. godine, kad je prestala državna zaštita fabričkog računa.

Kapital fabrike je procenjen na četiri miliona evra. Većinski vlasnik je država čiji je paket akcija od 57,65 odsto u avgustu prošle godine bio ponuđen na prodaju po početnoj ceni od 2,33 miliona evra.

Pošto se na prvoj aukciji niko nije javio, održana je i druga u septembru, po početnoj ceni od 777.433 evra, ali ni tada nije bilo zainteresovanih kupaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

6 h

Podeli: