Metalac jedini iz elite u plusu

Proteklih pet trgovačkih dana doneli su izuzetno skroman promet na domaćem tržištu akcija, dok je indeks Belex15 prekinuo trend prošlonedeljnog oporavka.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

11:05

Metalac jedini iz elite u plusu
Foto: Thinkstock

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu oslabila je 1,1 odsto na 594,8 poena, dok je ukupan promet u trgovanju iznosio 72,8 miliona dinara (593.000 evra).

Najprometnija akcija bio je gornjomilanovački Metalac koji je veći deo prometa ostvario u prvoj polovini sedmice oko nivoa od 2.500 dinara.

Zahvaljujući dobroj korporativnoj kulturi i stabilnoj dividendnoj politici, Metalac je u proteklih nekoliko meseci postao jedna od najatraktivnijih hartija na tržištu. Tokom januara, Metalac je bio jedina hartija iz korpe Belex15 koja je zabeležila rast vrednosti, istina skromnih 1,6 odsto, nadmašivši ovaj reperni indeks tržišta za više od osam procentnih poena.

Nakon što je u ponedeljak Naftna industrija Srbije (NIS) dostigla najviši nivo u poslednje tri sedmice od 585 dinara, usledio je silazni trend ove najlikvidnije akcije na Belexu. NIS je nedelju završio bez promene cene, na 561 dinara, uz promet od 14,2 miliona dinara. Među prometnije hartije svrstao se i Messer Tehnogas koji se spustio na 7.800 dinara uz promet od 5,2 miliona.

Energoprojekt holding je zabeležio prilično turbulentnu sedmicu s obzirom na to da su se akcije ove kompanije kretale u veoma širokom cenovnom rasponu 935-1.001 dinar. Najveći domaći građevinar nedelju je završio na nivou od 942 dinara uz minus od 5,6 odsto.

Ova kompanija je saopštila da je prošle godine zabeležila konsolidovanih prihod od oko 300 miliona evra, dok je neto dobitak iznosio oko devet miliona evra. Energoprojekt je izvestio da je u prošloj godini finansijski rezultat negativno pogođen kretanjem kursa ruske rublje, ali je ovaj gubitak delimično anuliran ugovorima u dolarima koji je ubeležio rast vrednosti.

Bečejski Sojaprotein predvodio je dobitnike rastom od 6,2 odsto. Krajem sedmice ova hartija je preskočila granicu od 900 dinara uz promet od 4,2 miliona dinara.

Veliki skok od nepunih šest odsto registrovao je i građevinar Montinvest, doduše uz neveliki promet od 0,7 miliona dinara. Montinvest se domogao nivoa od 18.000 dinara, nekoliko dana nakon što je manjinskim akcionarima upućena ponuda za preuzimanje od strane većinskog vlasnika po ceni od 16.000 dinara. Trajanje ponude je ograničeno do 22. februara.

Panika i rasprodaja u SAD

Američke akcije okončale su trgovanje u petak velikim padom vrednosti nakon prave rasprodaje tehnoloških akcija i objave rezultata sa tržišta rada koji bi mogli biti povod za novo podizanje kamatnih stopa.

Paniku u tehnološkom sektoru inicirao je LinkedIn čiji su akcije nakon objave slabijih poslovnih izgleda pale skoro 44 odsto, dok su podaci sa tržišta rada pokazali da je američka ekonomija stvorila manje radnih mesta od očekivanja (151 naspram 190 hiljada).

Nasdaq je na nedeljnom nivou oslabio 5,4 odsto na 4.363,1 poen, Dow Jones se spustio 1,6 odsto na 16.204,9 poena, dok je indeks S&P500 oslabio 3,1 odsto na 1.880 poena.

Evropske akcije zabeležile su još dramatičniju nedelju. Nemački DAX je oslabio 5,2 odsto, londonski FTSE je pao 3,9 odsto, francuski CAC 40 nepunih pet odsto, dok je najveći gubitnik bilo italijansko tržište kapitala koje se usled velikog pada akcija banaka stropoštalo na nedeljnom nivou 7,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: