EU nam poručuje: Ukinite rampu, kršite sporazum

EK smatra da su zaštitne mere za uvoz mleka i svinjetine iz EU kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i poziva vlasti Srbije da ih što pre ukinu.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.11.2015.

16:29

Default images
(Foto: Beta/AP)

"U konsultacijama smo sa srpskim vlastima. Najavili su da će mere trajati do 31. decembra ove godine i očekujemo da tada budu ukinute", rekao je šef odeljenja za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat, uz komentar da bi bilo bolje ako bi bile ukinute i pre tog datuma.

U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u ispunjavanju evropskih standarda navodi se da je Srbija u 2015. uvela zaštitne mere za uvoz mleka, sira, putera i svinjetine, uz ocenu da obrazloženje vlasti nije bilo dovoljno utemeljeno.

"Smatramo da to (zaštitne mere za mleko i svinjetinu) predstavlja kršenje SSP i da nije opravdano s obzirom na situaciju u ovim sektorima", naveo je Janmat na kratkom sastanku o Izveštaju u Delegaciji EU u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: