Srpski privrednici: Zar nas Rusi ovoliko traže?

Srpski privrednici koje borave u poseti Moskvi iznenašeni velikim interesovanjem za robu iz Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.10.2015.

13:02

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Iako je poseta srpske delegacije Moskvi u toku, privrednici su već stekli utiske -prvi je da u Rusiji postoji veće interesovanje za srpsku robu nego što su očekivali, a drugi, da je prostor na tržištu širi jer se neki zapadni proizvođači već povlače.

Ovaj zaključak se može izvesti na osnovu razgovora koje je Tanjug vodio sa članovima privredne delegacije u Moskvi koju predvodi premijer Aleksandar Vučić, ali i sa privrednicima u Beogradu koji takođe sarađuju sa ovim velikim istočnim tržištem.

"Nisam mogao ni da pretpostavim da postoji ovoliko interesovanje za robu iz Srbije. Sve do ove posete sam bio skeptičan i mislio da je rusko tržište veoma udaljeno i nedostižno za brendove iz Srbije, što nikako nije tačno", ovim rečima Tomislav Momirović iz Mone opisuje zaključke koje je izveo kada je što je sa srpskom delegacijom otišao u glavni grad Rusije.

On u izjavi Tanjugu iz Moskve kaže da su šanse za proboj srpske robe veće i zbog toga što se neki zapadni proizvođači već povlače sa ovog tržišta. Ipak, on ukazuje da je rusko tržište dosta zahtevno, da je "skupo", i da ostaje da se vidi kako ćemo se cenovno prilagoditi ruskim kupcima.

Da je poseta Rusiji značajna kako bi se uvideli potencijali za izvoz, saglasan je i počasni direktor Tarketa Nikola Pavičić. On tvrdi da susreti koje predvodi premijer pokazuju da je Srbija konačno shvatila da mora da poveća proizvodnju kako bi se pozicionirala na ovom istočnom tržištu.

"Mi na ruskom tržištu već odavno imamo veliku prednost nad konkurencijom, a ne koristimo je. Dakle, problem nije na ruskoj, već srpskoj strani, jer moramo imati veću proizvodnju, a čini mi se da premijer to shvata, što pokazuje i ova poseta", poručio je čelni čovek kompanije koja se već duže nalazi na listi najvećih srpskih izvoznika.

On u izjavi Tanjugu kaže da bi ova poseta najbrže efekte mogla da da u proizvodnji hrane, jer za stvaranje većih proizvodnih kapaciteta u ovoj oblasti nije potrebno mnogo vremena.

U prerađivačkoj industriji, tvrdi Pavičić, Srbija za dve godine može biti veliki proizvođač hrane.

"U Rusiji postoji veliki vakuuum zbog sankcija, te nam se otvara veliki prazan prostor kada se radi o plasmanu hrane, ali nemamo čime da ga popunimo zbog nedostatka proizvodnje. Zato je poseta bitna jer shvatamo da je kod nas problem i da ga moramo sami rešiti", tvrdi Pavičić.

Energoprojekt je, prema rečima generalnog direktora Vladimira Milovanovića, juče već sklopio koristan ugovor sa Sberbankom kojim su ovoj građevinskoj kompaniji odobrene garancije od 50 miliona evra.

"To je za nas veoma bitan ugovor, a očekujem da će i druge kompanije imati korist od posete jer ovo je ogromno tržište, bez obzira što je i u Rusiji kriza", poručio je on iz Moskve za Tanjug.

Predsednik Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova Milan Vukasović, koji takođe boravi u glavnom gradu Rusije, kaže da su razgovori po pitanju izvoza Fijata u Rusiju bili konstruktivni.

On ističe da bi već narednih dana mogla da bude doneta konačna odluka o izvozu automobila napravljenih u Kragujevcu, a samim tim i o oslobađanju od carine za uvoz ruskih automobila u Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: