Ko je prva poreznica Srbije

Poreska uprava Srbije od pre nekoliko nedelja ima novu direktorku, a danas se ona i predstavila medijima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.08.2015.

16:43

Default images
Screenshot/B92

Dragana Marković najavljuje da će reformisati instituciju na čijem je čelu, da će povećati efikasnost naplate poreza i kancelarijske radnike zameniti terenskim. Ipak, najavljuje i da će se po nečemu razlikovati od prethodnika, čiji je mandat završen mnogo pre očekivanog vremena.

“Zovem se Dragana Marković, ovde sam od februara meseca 2015. godine i pre nekoliko nedelja sam postavljena na mesto direktora u petogodišnjem mandatu. Po obrazovanju sam ekonomista, po profesionalnom ubeđenju takođe. Smatram da poreski obveznici ne moraju da znaju ko je direktor Poreske uprave, ali mediji to treba da znaju”, kaže Markovićeva.

Ono što obveznici treba da znaju jeste da će Poreska uprava više raditi na prevenciji, a manje se oslanjati na prinudu. Ipak, u najveću poresku temu, koju je premijer najavio za početak septembra, ova institucija još nije uključena. O Zakonu o poreklu imovine poreznici za sada ne znaju ništa.

“U ovom momentu nismo uključeni, ali to ne znači da u momentu kada to bude aktuelno, nećemo biti. Unakrsna provera imovine postoji u Poreskoj upravi dosta dugo, međutim mi nemamo dosta ljudi koji će time da se bavi. To se i do sada koristilo u praksi, ali po našem dubokom uverenju - ne dovoljno”, kaže ona.

Više nego dovoljna je naplata poreza - prva poreznica tvrdi da je naplata poreza 101,4 odsto u odnosu na planirano. Da bi bila još bolja, Markovićeva ne planira ono što je njen prethodnik Marko Marinković najviše voleo...

“Zasigurno neću u terensku kontrolu! Postoje stručne službe, čitavo odeljenje koje se bavi time, a to je posao za poresku policiju. Svi ovde imaju svoj posao i svi znaju svoje mesto”, kaže Markovićeva

Novu direktorku čeka i jedan stari posao - prema današnjim podacima, lista najvećih poreskih dužnika se ne smanjuje, samo im dugovi rastu. Najviše i dalje duguju Zastava oružje, Krušik, Monus, Prva petoletka i Borba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: