Srbija

Subota, 18.04.2015.

14:30

Hemofarm - pouzdan partner Carine

Uprava carina je Hemofarmu iz Vršca prvoj dodelila status ovlašćenog privrednog subjekta koji dobijaju firme koje predstavljaju pouzdanog i proverenog partnera.

Izvor: Beta

Default images
Foto. B92

Do sada je ukupno pet kompanija podnelo zahtev za odobrenje statusa ovlašćenog privrednog subjekta, a 1. aprila doneto je rešenje o dodeljivanju tog statusa kompaniji Hemofarm.

Kako je istaknuto, zahvaljujući tome, Hemofarm je sada priznat kao siguran partner na carinskom području Srbije, a kontrole robe će biti svedene na minimum, što će kompaniji uštedeti vreme i ona će moći više energije da uloži u obrt kapitala.

Iz Uprave carina ističu da je prioritet te institucije da pruži podršku razvoju privrede Srbije zbog čega nastavljaju da izdaju odobrenja za primenu pojednostavljenih carinskih postupaka kompanijama koje posluju savesno i u skladu sa zakonom, čime je omogućeno njihovo efikasnije i ekonomičnije poslovanje.

Dodaje se i da sva pojednostavljenja nisu ista, jer većina kompanija koja posluje u Srbiji nije tehnički spremna za sofisticirana pojednostavljenja koja na domaće tržište ulaze sa uvođenjem evropskih standarda.

To je slučaj i sa statusom ovlašćenog privrednog subjekta koji ne može da dobije bilo ko, već samo ona kompanija koja je prošla rigoroznu kontrolu svih segmenata poslovanja i za koju je zaključeno da je usvojila stroge evropske standarde, kao i da je sposobna da garantuje bezbednost u proizvodnji, skladištenju, distribuciji robe.

Podseća se da je od 1. septembra 2014. godine Uprava carina, po ugledu na zakonodavstvo i standarde EU, stvorila sve neophodne uslove za početak uvođenja sistema ovlašćenih privrednih subjekata, koji predstavljaju najznačajniju novinu u važećem carinskom zakonodavstvu.

Kompanije koje od carinske administracije dobiju odobrenje za taj status, predstavljaju pouzdanog partnera i zato koriste veći broj pogodnosti u carinskom postupku.

Osnovne prednosti koje donosi sistem ovlašćenog privrednog subjekta su mogućnosti sprovođenja jednostavnije carinske procedure koja podrazumeva manje kontrola i dokumentacije, prednost pri carinjenju, izbor mesta kontrole, ali i bolji odnosi i priznanja drugih organa državne uprave, kao i bolje pozicioniranje, veća efikasnost i koknkurentnost kompanije na tržištu.

Uprava carina je počela da uvodi pojednostavljene postupke od oktobra 2010. godine i do danas se u 291 kompaniji primenjuje neki od vidova pojednostavljenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

6 h

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

11 h

Podeli: