"Štadler" "pao" i na kočnicama

Ne samo što su preniski, novi "Štadlerovi" vozovi nisu prošli ni testiranje kočnica, pišu Večernje novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 19.03.2015.

12:50

Default images
Foto: Tanjug

Još minimum tri meseca novi Štadlerovi vozovi, koje je švajcarski proizvođač isporučio Železnicama Srbije, neće biti u saobraćaju.

Testiranje kočionog sistema novih elektromotornih garnitura obavljeno je na probnom poligonu Faurei u Rumuniji. Nezvanično, problem je što se pri brzini od 120 kilometara na sat kočenjem Štadlerov voz zaustavlja tek za 1.050 metara iako bi trebalo da to bude svega 700. U Železnicama kažu da su potrebna dopunska ispitivanja protivklizne zaštite.

"Prilikom ispitivanja protivklizne zaštite kočionih sistema u novim elektromotornim Štadlerovim garniturama pri brzinama od 120 kilometara na sat, jedan od parametara nije ispunio propise Međunarodne železničke unije UIC", zvaničan je odgovor Železnica Srbije na pitanja Novosti.

"To nije ništa neuobičajeno kada novi voz izađe iz fabrike. Zato se ispitivanja i obavljaju. Prvi rezultati ispitivanja mogu se čak oceniti i kao veoma dobri. Ispitivanje će biti ponovljeno, kako bi svi parametri ispunili propise Unije", navode iz srpskih železnica.

U Ministarstvu saobraćaja pojašnjavaju da jedan od šest ocenjivanih rezultata - kriterijum minimalnog klizanja osovinskog sklopa za brzinu od 120 kilometara na sat, nije zadovoljio uslove po UIC 541-05, zbog čega će ispitivanje biti ponovljeno.

Jer, zahtev za dozvolu za uključivanje u saobraćaj ovih vozova se ne podnosi dok svi kriterijumi nisu usklađeni sa standardima Međunarodne železničke unije.

"Potrebna je dodatna optimizacija sistema protivklizne zaštite kao i ponavljanje ispitivanja sve do postizanja zadovoljavajućih rezultata u skladu sa navedenim normama", ističu u Ministarstvu.

"Budući da je reč o novim vozovima koji su upravo izašli iz fabrike, nije neuobičajeno da postoje određena odstupanja od propisanih standarda, zbog čega se ispitivanja i rade. Cilj ovakvih testova je upravo da se pre puštanja u rad karakteristike rada vagona usaglase sa propisanim standardima i da proizvođač garantuje bezbednost saobraćanja voza sa ovakvim sistemom", kažu.

Ove kompozicije trebalo je da budu na srpskim prugama kako je najavljeno još na jesen prošle godine.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović izjavila je pre nekoliko dana da će se novi Štadlerovi vozovi, koje je Srbija kupila od te švajcarske kompanije, sasvim sigurno koristiti na srpskim prugama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: