Srbija nesposobna da zadrži talente

IT sektor u Srbiji mogao bi da zaposli između 50.000 i 60.000 najtalentovanijih kadrova koji bi omogućili preko tri milijarde evra deviznog priliva od izvoza.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

16:37

Default images

Međutim, problem je što najkvalitetniji kadrovi odlaze u inostrastvo zato što su tamo mnogo bolje plaćeni, rečeno je danas na Kopaonik biznis forumu 2015.

Generalni direktor Šnajder Elektrika Dragan Popović rekao je na panelu o tehnološkim inovacijama, da IT sektor u Srbiji danas ima velike probleme zbog nelojalne konkurencije i poručio da drzava treba da učini sve da zadrži najtalentovanije kadrove.

Popović je najavio da ta kompanija sprema softver za kontrolu osvetljenja u velikim gradovima i napomenuo da se taj projekat priprema već nekoliko godina i ima puno inovativnih rešenja.

Generalni direktor Algoteka, jedne od najbrže rastućih kompanija, Aleksandar Bakoč, rekao je da su tehnološke inovacije visestruko ubrzale komunikacije, trgovinu i poslovanje uopšte u proteklim inovacijama.

Kao malo i plitko tržište, Srbija ima svetle primere inovativnih kompanija, ali to nije dovoljno, već je potrebno udruživanje da bi se lakše probile na trećim tržištima, rekao je Bakoč.

Generalni direkor kompanije BAK Darko Budeč rekao je da su preduslovi za uspešnu inovativnu firmu - inovativni kadrovi, dobro poslovno okruženje i oko desetak godina da bi se napravio brend.

U Srbiji ima kreativnih ljudi koji su i inovativni, ali da bi takav proizvod uspeo na tržištu mora da bude i svrsishodan, objasnio je Budeč.

Generani direktor Apatinske pivare Dragan Radivojević ocenio je da su strana ulaganja doprinela razvoju tehnoloških inovacija, pri čemu je mali broj njih napravio veliki iskorak.

Možete da imate sjajne ideje, ali ne možete da ih sprovedete u delo ako nemate adekvatan i kvalitetan kadar, objasnio je Radivojević.

Direktor Centra za promociju nauke Aleksandra Drecun rekla je da je Srbija na 144. mestu od 146 zemalja u svetu koje su sposobne za zadrze talente da ne odu u druge države, i na istim smo pozicijama kad je u pitaju sposobnost naše države da privuče talenat.

Iz EU fondova Srbija je dobila oko 30 miliona evra za formiranje inovativnog centra u Novom Sadu, koji treba da doprinese bržem razvoju Srbije, rekla je Drecun.

Drecun je rekla da je problem zadržati programere i veb dizajnere da ostanu u Srbiji, jer u inistranstvu su oni veoma dobro plaćeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: