Amerikanci nude lažnu pomoć za gas?

Amerika nudi pomoć zapadnoj Evropi u snabdevanju gasom, ali joj još nikada niko nije rekao šta Amerika nudi i na koji način, kaže Mahmud Bušatlija.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 08.02.2015.

16:40

Default images

"Niko nikada sa američke strane nije rekao šta oni to nude i na koji način. Evropa nije povezana nikavim tehničkim sredstvima, koji bi omogućili da se prirodni gas transportuje gasovodom do Evrope", rekao je Bušatlija koji je savetnik za razvoj i investicije.

On je naveo da Amerikanci možda nude gas iz škriljaca i takozvani tečni gas koji nije tog kvaliteta kao prirodni zemni gas.

Prema njegovim rečima, taj tečni gas bi i mogao da se transportuje, ali nikako u tolikim količinama koje su potrebne Evropi, a zbog kvaliteta bi bilo potrebno da se troše znatno veće količine tog gasa u evropskoj privredi nego što se što je slučaj sa ruskim gasom.

"Tako da se meni čini da je to sve više dnevnopolitička priča u okviru nekog pritiska Amerike na samu Evropu", ocenio je Bušatlija.

On je naveo da Amerika od početka krize u Ukrajini insistira na tome da će pomoći Zapadnoj Evropi da zameni gas koji uvozi iz Rusije čak za 30 posto potreba.

On je podsetio da Rusi pokušavaju da zaobiđu Ukrajinu koja ometa normalan transport gasa.

Bušatlija je rekao i da će Amerikanci "prosto iskoristiti svaku situaciju da skrenu pažnju svakom sagovorniku iz ovoga regiona da su spremni navodno pomoći, ali nekako ne govore kako, samo da bi se mi obavezali da nećemo uzmati ruski gas koji i inače teško stiže do nas".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

12 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: