Grci i Kina u svađi, a naša pruga?

Odluka grčke vlade da obustavi privatizaciju luke Pirej ne bi trebalo da utiče na planirani projekat modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, ocenjuju ekonomisti

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 29.01.2015.

13:27

Default images

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović kazao je za agenciju Beta da ne očekuje da će se odustati od investiranja u prugu Beograd-Budimpešta, već da će taj projekat ići svojim tokom.

"Ne verujem da će doći do nekog otklona kao što se to desilo sa Južnim tokom, jer su Kinezi koncesionari te luke, tako da će oni to dobro da iskoriste. Šta će se desiti po isteku koncesije to ćemo da vidimo, ali trenutno to ne ugrožava ono što su dogovorile kineska i srpska vlada", rekao je Đogović. Prema njegovom mišljenju, čak i da posle koncesije luka ode "potpuno u ruke" Grka, Kinezi će i dalje prevoziti svoju robu preko luke Pirej ka drugim zemljama Evrope jer im je to "povoljna maršuta".

Đogović je ocenio da bi najbolje rešenje za Srbiju bilo da se projekat modernizacije pruge sprovede putem koncesije, a da Kinezi u potpunosti investiraju u izgradnju i održavanje te infrastrukture, jer je većim delom, taj "put svile" upravo njima interes.

Pruga Beograd-Budimpešta, po Đogovićevoj oceni, ima smisla za Srbiju tek kada bi se potpuno povezala sa lukom Pirej.

"Tada bi to postalo važno železničko čvorište, ne samo za transport kineske robe, nego i roba iz centralne Evrope i Balkana. Naša železnica bi postala konkurentnija, imala bi veći obim prometa robe, broj putnika bi se povećao, privreda bi se poboljšala u tom pogledu, dok sama pruga od Beograda do Budimpešte u robnom transportu ne znači puno, niti u pogledu prevoza putnika", kazao je Đogović.

Ekonomista Milan Kovačević ocenio je da pruga Beograd-Budimpešta nema direktne veze s lukom Pirej, jer brza pruga, prema njegovoj oceni, ne služi za teretni saobraćaj. "Niko pametan ne bi brzinom preko 200 kilometara gurao teret. Za teret je neophodna dobra organizacija i pouzdana isporuka, a ne brzina samog voza", rekao je on.

Kovačević je naveo da bi za Kinu bilo značajno da napravi jednu takvu brzu prugu u Evropi, na pravcu njihovih tokova robe, ali da se postavlja pitanje koliko je to isplativo za Srbiju.

"Bojim se da to nije isplativo, stalno se priča o nekim prijateljskim vezama, o nekom prestižu, povezuje se sa lukom u Grčkoj, a nema nikakve logike da voz iz pirejske luke ide 'klaj-klaj' do Đevđelije pa odatle do naše granice još sporije, pa kroz Srbiju još sporije... stvarno nije ubedljivo", ocenio je on.

Kako je istakao, brze pruge služe za prestiž neke zemlje, pokazatelj da je zemlja tehnološki napredna, a neophodne su i za masovni putnički saobraćaj.

"Ako ćemo mi uložiti više stotina miliona evra u tu prugu, postavlja se pitanje imamo li dovoljno putnika, koji će biti spremni da plate kartu čija će cena biti slična avionskoj karti", dodao je Kovačević.

On je ocenio da Kinezi imaju "viška novca", i da im je isplativije da umesto držanja novca u obveznicama američke banke, što donosi sve manju kamatu, "novac daju Srbiji koja će ga vratiti s kamatom, a Kinezi će tako povećati svoj bruto domaći proizvod".

"A mi šta radimo? 'Uvozimo' prugu, a nismo dobro videli ni da li nam se to isplati", rekao je Kovačević, i dodao da je neophodno pre realizacije projekta uraditi studiju opravdanosti.

On je napomenuo da Srbija više koristi barsku, nego neku grčku luku, i da je šteta što Srbija ne razvija rečnu luku, jer veliki rečni brodovi mogu dolaziti sve do Beograda, pa bi bilo pametno da Srbija u međudržavnim pregovorima forsira crnomorski i dunavski pristup Beogradu.

Nova Vlada Grčke je saopštila da namerava "zaustavljanje" nekoliko procesa privatizacije, među kojima i Luke Pirej, a Kovačević je ocenio da to treba uzeti sa rezervom jer tek ostaje da se vidi hoće li to moći i da se ostvari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: