"Kineski krediti skoro beskamatni"

Srbija će od Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope imati i ekonomsku i političku korist, kaže šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Srbija

Izvor: Beta, RTS

Utorak, 16.12.2014.

08:48

Default images

"Reč je o kreditima koji su, da tako kažem, u rangu gotovo beskamatnih, s najpovoljnijim kamatama na svetu, zato su svi zaintresovani za korišćenje takvih kredita", rekao je Dačić za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo i da je Kina odvojila najmanje 10 milijardi dolara za investicije u 16 zemalja učesnica samita.

Dačić je kazao da Srbija za razliku od drugih zemalja ima na delu izgrađene projekte u saradnji s Kinom - revitalizacija TE Kolubara, izgradnja dela Ibarske magistrale i most Zemun-Borča.

"Imamo i niz drugih projekata. Od kojih je najvažniji projekat - modernizacija i izgradnja pruge Budimpšta-Beograd. Došli smo do faze gde se mogu potpisati i dokumenti. Sve je spremno za potpisivanje", kazao je Dačić.

On je naglasio da je Srbija najveći prijatelj Kine u Evropi, a da je EU najveći partner Kine.

Kako je istakao, Srbija će od samita imati političku korist, u smislu predstavljanja Beograda kao ekonomskog centra Evrope. Imaćemo, kaže, i ekonomsku korist zbog sagledavanja određenih projekata koji mogu biti u funkciji društvenog razvoja.

Dačić kaže da nije sigurno da će premijeri Poljske i Rumunije doći na Samit, zbog problema u svojim zemljama, i dodaje da hrvatski premijer Zoran Milanović neće prisustvovati Samitu iz unutrašnjih političkih razloga Hrvatske.

Komentarišući dolazak albanskog premijera Edija Rame, Dačić je rekao da sporna pitanja neće biti na dnevnom redu, već samo diplomatska saradnja u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: