Dani do početka prodaje Telekoma

Tender za privatizacionog savetnika za prodaju "Telekoma Srbija", biće raspisan do kraja godine, pišu danas "Večernje novosti".

Srbija

Izvor: B92

Petak, 12.12.2014.

08:35

Default images

Kako navodi list, pozivajući se na izvore u vladi, ovim će, praktično, započeti proces ponovne privatizacije najprofitabilnijeg domaćeg preduzeća.

Koliko će tačno kapitala država ponuditi na prodaju, od 78,1 odsto akcija koje poseduje, i po kojoj ceni, proceniće upravo izabrani savetnik, a "presuditi" Vlada, pišu "Novosti".

List podseća da je pre četiri godine procena bila da cela kompanija vredi oko 2,2 milijarde evra, pa je tadašnja vlada za paket od 51 odsto tražila minimum 1,4 milijarde evra. Jedini ponudjač, austrijski "Telekom", nije bio spreman da odvoji toliku sumu odjednom, već samo 950 miliona evra u kešu i ostatak za investicije, pa je tender propao.

Sadašnja struktura vlasništva u "Telekomu" izgleda ovako: 58,1 odsto je u vlasništvu Republike Srbije, 20 odsto u rukama samog "Telekoma" dok ostatak poseduju gradjani, pišu "Večernje novosti". Narednih dana, "Telekom" bi trebalo i zvanično da postane vlasnik "Dunav banke" čime mu se otvara i tržište mobilnog bankarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: