"Južni tok je mrtav, shvatite to"

Direktor Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović izjavio je da Vlada Srbije treba da shvati da je priča sa izgradnjom Južnog toka završena.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 05.12.2014.

12:28

Default images

Odnosno, kako je naveo, da se vidi na koji način može da se obezbedi energetska bezbednost zemlje.

"Vlada treba da sagleda da li Rusi sada mogu da pomognu u smislu izgradnje interkonekcije sa Bugarskom, zatim da se aktivno deluje na Azerbejdžan i ovaj Transjadranski gasovod koji bi išao dalje preko Grčke i Albanije, da se vidi da li se tu može povući neki kanal koji bi dovukao energiju odnosno gas do nas", rekao je Đogović na predstavljanju novog broja IZIT-a "Tekuća privredna kretanja u Srbiji".

On je rekao da je najveća šteta za Srbiju od odustajanja od projekta Južni tok izgubljena šansa da se priključenjem na taj gasovod obezbedi energetska bezbednost zemlje.

"Energetska nebezbednost govori da ste zemlja krhke stabilnosti, ali i da ste nestabilan snadbevač energentima privrednika u ovoj zemlji. Investitori kada dolaze pitaju za puteve, poreske zakone, ali i kakva je energetska obezbeđenost zemlje", istakao je on.

Đogović je rekao i da je direktna šteta zbog obustave izgradnje gasovoda kroz Srbiju 200 miliona evra godišnje po osnovu tranzita gasa preko naše teritorije, ali postoje i gubici koje će pretrpeti domaća građevinska operativa koja je trebalo da bude uključena u izgradnju.

Po rečima Đogovića, "igrom slučaja" dobro je što se razvukao proces donošenja budžeta Srbije za 2015. godinu, ukoliko je Vlada računala na početak radova na Južnom toku i upošljavanje građevinske operative i novih radnika, a preko toga i na deo prihoda za budžet.

"To će sada primorati Vladu da na realnim osnovama postavi budžet, odnosno da smanjuje subvencije za privlačenje novih investicija, jer ta mera nije dala očekivane rezultate", kazao je Đogović.

Na pitanje da li postoji mogućnost za revidiranje energetskog sporazuma Srbije i Rusije, koji je, pored prodaje NIS-a i izgradnje skladišta gasa Banatski Dvor, uključivao i izgradnju gasovoda Južni tok, Đogović je rekao da Rusija, ukoliko želi da Srbiji nadoknadi štetu, ima za to više mogućnosti.

"Ako je na prijateljskim osnovama sklapan sporazum, Rusija sada može da prijateljski nadoknadi štetu Srbiji ili joj pomogne da se priključi na druge gasovode", rekao je Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: