Petak, 05.12.2014.

12:28

"Južni tok je mrtav, shvatite to"

Direktor Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović izjavio je da Vlada Srbije treba da shvati da je priča sa izgradnjom Južnog toka završena.

Izvor: Tanjug

"Južni tok je mrtav, shvatite to" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

75 Komentari

Sortiraj po:

VN

pre 9 godina

Cak i da je juzni tok izgradjen Srbija bi bila na gubitku .Profit od rente bio bio do 200 miliona evra plus nesto niza cena gasa.Za uzvrat Rusi su dobili pravo na eksplataciju nasih rezervi nafte i gasa.Prosle godine je
proizvedeno 1.2 miliona tona nafte i 500 miliona kubika gasa. ako racunamo prosecnu cenu od 95$ po barelu i 330$ za 1000 kubika u pitanju je 850 miliona dolara.Ceo juzni tok je klasican napumpan marketing nasih politicara.Predstavili su ga kao nesto sto ce spasiti Srbiju, au narodu se stvorila slika da cemo ziveti od rente kao da smo Sudijska Arabija.Istina je drugacija .neko se ovde dobro omastio za proviziju.

građevinac

pre 9 godina

Srbija ne oskudeva sirovinama samo se trebaju dobro i pravilno iskoristiti.Revizija kupoprodaje NIS-a je neminovna i uz našu proizvodnju struje iz uglja i obnovljivih izvora energije mi pokrivasmo daleko veće industrijske kapoacitete daleko jeftinije no sa ruskim gasom.To su činjenice koje su nam zbog kojekakovih provizija i pronevera političari izbegavali da prezentuju.Npr hrvatska INA za otkup nazad od MOL-a upravljačkog paketa mora da plati silne desetine milijardi dolara i to uz američko posredovanje pa pogledajte šta su napravili političari koji su prodajući NIS u cenu ubacili obećanje o nekih 200-tinjak miliona godišnje zarade od tranzita gasa.Problem nije prevelik za Srbiju ako se računa da ,a svi vide, rusi nisu čak ni adaptirali ni jednu NIS-ovu benzinsku pumpu ali bojim se da ćemo izgubiti deo exploatacionih prava "Angola" no nadam se da će NIS I skladište gasa PONOVO DA BUDU POTPUNO SRPSKI.Imamo mi načina za reviziju i ne verujem da rusi ne umeju da računaju prilikom odustanka od kontrole distribucije nečega čega više nema jer akcize na gorivo su više desetina puta veći prihod države od energenata koji se uvoze i jedino šta su rusi hteli je da ne ponove ukrainski scenario nemogućnosti kontrole distribucije gasa "kroz" neku zemlju tako da ako nema gasovoda nema ni interesa u nekoj lokalnoj distribuciji kao šta je NIS uz teret neispunjenih obaveza exploatacije južnog toka.Pravi prijatelji će to najbolje da pokažu REVIZIJOM UGOVORA i uz koju kap iz Angole eto...

Realni

pre 9 godina

Srbija se opet brine i gubi vrijeme I energiju na tuđe probleme. Prvo, taj izraz "energetska (ne)zavisnost" je nametnut od onih koji zaista imaju taj problem, geo-strateški ili stvarni. Srbija može da bude 90% energetski zavisna sama od sebe. Iskorištenje geotermalih voda, nove hidrocentrale, bio-gorivo bi pokrenulo veliki investicioni ciklus koji je zemlji neophodan. Prodati Telekom i dio EPS i sav novac uložiti u velike infrastrukturne projekte kroz drzavno-privatnu inicijativu ali na način da se iskoristi ili unaprijedi domaće znanje u oblasti gradnje energetske infrastrukture, a ne da sva "pamet" i oprema bude uvezena.

Priče o EU pravilima o ravnopravnosti stranih i domaćih ponuda je za malu djecu. Mora postojati način da se vlastiti novac uloži u domaće projekte, to sve zemlje rade pod nekakvim specijalnim mjerama podsticaja. Naravno, duža je to malo priča ali prestanite razmišljati o tuđim problemima nego rješavajte svoje i SVOJIM snagama.

aha

pre 9 godina

u kulturnim zemljama nema ocaja,ljutnje,ogorcenosti...prevarili su nas,a sad tihi bunt,zaboravite na njihove pumpe.Red je i oni da pretrpe stetu,a moze se,ja vise na NIS pumpu NiKAD.Zaboravicu ih kao ruzan san.

Doktor

pre 9 godina

Cekajuci Godoa je davno napisano...Ona dvojica ulicara ga cekaju da dodje i promeni njihove uboge zivote a on zapravo , ne da nece doci , nego i ne postoji.
Tako i Juzni tok.

mislilac

pre 9 godina

Treba se okrenuti izgradnji vetroparkova i delom oslobadjanja od poreza podsticati sva lica na izgradnju solarnih panela na kuce zgrade privredne objekte

Nikolamoskva

pre 9 godina

Boze kako smarate Srbende.

Nezahvalni ste i to je to, zahvalite se Bugarskoj sad. Uvlacite se u d... polovini Evrope koja vas ne moze da smisli, a Ruse pljujete. Ocete vi postici mnogo na taj nacin.

Ivan

pre 9 godina

Aman ljudi, shvatite jednom zauvek da nam Rusi nisu prijatelji! Rusi imaju svojih problema i ni minuta vremena da razmisljaju o Srbiji i ostalim zeton drzavicama. Nisu nas ni terali da im se dodvoravamo ugovorom o prodaji NIS-a, a nisu ni toliko pravoslavni koliko ih mi napravismo u svojoj masti (vecinom su ateisti, a ima i ostalih koliko i pravoslavaca). Niti je to bitno. Trenutno muku muce zbog toga sto je cena nafte debelo ispod 100 dolara po barelu, a toliko im treba da se odrzavaju na pozitivnoj nuli. Zapad ce ovakvu cenu bez problema da drzi dugo ako je to fin nacin da Rusija poklekne. Rublja je devalvirala 40% od kako su im uveli sankcije ovi "koji im nista ne mogu", pa sada mole svoje ljude da ne iznose kapital iz Rusije ali slaba vajda... Nude im sve oproste, ali oni ipak pobegose! Skoro sav novac koji imaju, nalazi se u Moskvi i S.Peterburgu - ostatak drzave beda! Korupcija cveta vise i "lepse" nego igde. Ko tamo sada razmislja o nekoj Srbiji? Razmisljaju o Kini, ali Kina jos vise o sebi - ovih dana je preuzela ekonomski primat od Amerike! Severni tok jos nije iskoriscen do isplativosti (radi sa gubitkom). Broj stanovnika u Evropi se ne povecava pa u narednih 50 godina se ne ocekuje neka znatno veca potrosnja gasa. Obustavom Juznog toka su napravili par milijardi evra stetu EU! Ako mislite da je to skupo i opasno za EU, setite se da je ta unija samo Grckoj pomogla sa 110 milijardi evra. Sve u svemu - Rusija je u debelim problemima i nebitni smo im potpuno!

ns boy

pre 9 godina

kakav gas,mi ih jurimo da budemo robovi.treba da razvijamo nase energetske potencijale ako ih imamo,da baziramo privredu na elektricnoj energiji,da velikim ulaganjem u eps oborimo cenu struje pa da se svi grejemo na nju i redovno placamo.da i mi narod osetimo neki pomak unapred ,ovako samo slusamo lazi a nama je sve gore i skuplje.posumljavajmo srbiju da se grejemo na drva,smanjimo uvoz gasa,kako smo ziveli bez njega tolike godine .moze centralno grejanje i na drva i na struju.tako bi miljarde eura ostale u zemlji.daj nek dodje neko zdravog razuma nek pomogne ovom narodu bar malo,prestanite da rasprodajete i kradete zemlju vec radite za sta vas je narod izabrao i debelo placa.

SardaukarCRO

pre 9 godina

Ulozite u Omisalj (KRK -HRVATSKA) dok nije kasno...izguglajte malo americke i EU web stranice (nije nuzno HR web stranice, radi moguceg "pretjerivanja"), da shvatite o cemu pricam...

sadasd

pre 9 godina

Ko je napravio ovakav ugovor i pregovarao za srbiju, ( dakle kostunica doktor vojislav, a onda i tadic ) da im se sudi za veleizdaju, dakle nemoguce je da su napravili ovako glup ugovor a da za to nisu uzeli pare.

Boban

pre 9 godina

Neverovatno je da ljudi komentarisu nesto a da o tome nemaju pojma. Taj juzni tok je sledece. Rusi ponudili nekim evropskim zemljama gas. Evropske drzave rekle: U redu, kupujemo, cena nam odgovara ali robu (gas) vi kao prodavac morate da nam dopremite do kuce, u Italiju, Spaniju, Austriju, Francusku itd. Rusi, da bi prodali svoju robu, prave cevovod kojim ce gas dopremiti kupcima. Taj cevovod mora da proidje preko nekih drzava do kupaca. Jedna od tih drzava je i Srbija. Srbija im daje dozvolu da cevovod prolazi kroz nasu zemlju i pravi ugovor po kome ce tu uslugu i da naplati. Medjutim, izmedju prodavca (Rusija) i kupaca (Evropske drzave) dolazi do spora i ugovor o kupovini gasa se raskida. Cevovod postaje bespotreban i ugovor izmedju Srbije i Rusije bespredmetan. Postavlja se samo jedno jedino pitanje: Da li je u tom ugovoru predvidjeno da ugovarac Rusija naknadi neku stetu ako cevovod ne prodje kroz Srbiju. Mi realnu stetu nismo pretrpeli ali jesmo stetu u vidu izmakle dobiti (ono sto smo ocekivali). A ono sto smo dali da bi podmitili Rusiju da cevovod prodje kroz Srbiju - citaj NIS, koji smo dali u bescenje, mozemo da oprostimo i zapevamo Kaljinku.

nema deda mraza

pre 9 godina

igra saha u kojoj se zrtvuju pioni.
zar vam nije bilo jasno pri onoj ceremoniji kada su varili jednu cev.Vratice oni nis to su planirali.

isto ovako su ameri kaparisali aerodrom da ga niko ne uzme dok su u pesti gradili kargo. izgradili kargo pa kao odustali. i nikom vise nije stalo do surcinskog aerodroma.
tako se minirao i koridor 10 zbog autoputa u rumuniji

Grunf

pre 9 godina

Svi su shvatili da je"Južni tok"bar za sada do nekih boljih vremena ili interesa gotova priča.Problem je što geoopolitički stratezi,analitičari, svatenici najviših institucija zemlje su prespavali čitave decenije.Činjenica je da baš i niko ne zna koji su to strateški ciljevi Srbije jer ona nema nikakva kontinuitet od % aflatoksina u mleku koji se odredjuje odokatvno prema potrebi pa na dalje.Vlast u Srbiji je već u svojoj bujnoj mašti računala koliko će joj biti zarada.Kako će nam biti fenomenalno.Šta bi sada trebalo da uradi odgovorna,ozboljna vlast kako sve vlasti sebe predstavljaju za vreme svog mandata za ovakav strateški promašaj?Reklo bi se da su zemlje koje uvoze ogromne količine gasa na ovakav potez bile odavno spremne i razmišljale o posledicama i spremile se za novonastalu situaciju da bi svoju energetsku stabilnost koliko toliko obezbedile.Čime mi da je obezbedimo.Kada smo izgradili novu ama baš novu termoelektranu ili hidrocentralu,a bavimo se rečnim putem do Soluna i studijom izvodljivosti.Koliko TE u Obrenovcu ispusti tople vode u Savu?Zar je moguće da Srbija nije mogla da izgradi toplovod do Novog Beograda.TE u Crljenima-krak ka Lazarevcu,Lajkovcu, Valjevu.Bacaš toplu vodu a uvoziš gas.Naravno ne možeš sve gradove povezati na taj način ali potreba za gasom,naftom bi bile manje,grejanje bi bilo daleko jeftinije za gradjane.Uštede dugoročno ogromne.1/3 Beča se greje na spaljivanje sopstvenog djubreta.Da ne pričam o sumnjama Insajedra vezanih za gas.

dragan

pre 9 godina

Ovi što se ljute na Ruse uopšte nisu u pravu. Mi smo njima dali za dzabe NIS, a oni su nama za džabe uzeli naše rezerve nafte i gasa.Biznis, ali fer.

CarloNS

pre 9 godina

Dva velika mogu biti partneri. Mogu i dva mala, ali mali i veliki nikad! Mali jednostavno nema mehanizam zaštite ako veliki prekrši pravilo. To naši diletanti nikako da shvate.

déjâ vu

pre 9 godina

Kada sam svojim poznanicima pricao da nema nista od izgradnje tog gasovoda rekli su mi da sam izdajnik isto kao i "onaj narkoman za koga sam glasao".
(Jovan, 05. decembar 2014 17:37)Svaka ti čast.Pa ti si vizionar.Predvideo si Majdan,krizu i rat u Ukrajini,novi hladni rat,treći energetski sporazum EU...Treba da se zaposliš kao savetnik premijera i dobro da unovčiš svoj talenat.Ipak biće Južnog toka,samo što će on promeniti maršrutu i zaobići Bugarsku,Srbiju,Mađarsku...,ali će stići do krajnjeg odredišta,a to je Italija.Srbija treba da se angažuje da se priključi,preko Makedonije,na taj novi Južni tok.Nećemo imati 200 miliona evra godišnje od tranzita i nećemo imati jeftiniju cenu gasa,što bismo imali da je gasovod urađeni prema planu,na čemu se moramo zahvaliti Briselskim funkcionerima,ali je neophodno obezbed
iti energetsku stabilnost.

mik

pre 9 godina

Ma kako mrtav Juzni tok, ne moze to tako,mora Bajatovic i dalje da prima platu od 10000evra u preduzecu "Juzni tok Srbija", ono nikada nece bit mrtvo.

a od kuma televizor!

pre 9 godina

Sad Putinu lepo da ispostavimo racun za paradu, za rudnu rentu, a odbijte mu akumulatore za MIG-ove!
(Zoran, 5. decembar 2014 15:01)

Kad se sve uzme u obzir, u zadnjih ko zna koliko godina, od Rusa smo na poklon dobili samo te akomulatore za migove. To su ti nasi bratski odnosi sa Rusima.
Od svih onih silnih aviona i kamiona koji su obecani: 800 miliona za zeleznicu, JT, energetska stabilnost, jeftiniji energenti, 600 miliona dolaraza za Crvenu Zvezdu (kad je dolazio Putin prethodni put), nekakav povlasceni izvoz na njihovo trziste (al na koje ne mozemo izvoziti ono sto imamo da izvozimo: automobili, alkohol, cigare)...

Sve to se svelo na nekoliko akomulatora za migove i podrska za Kosovo od koga smo jos odavno odustali.
Jel ima jos nekog da ne kapira kako stoje stvari sa Rusima?

turkan srbinovic

pre 9 godina

Svatili su odavno i srbi u bosni da juzni tok nikad nece nigdje ni proci,samo mala grupa brkatih drugova,vasih velikih prekodrinskin prijatelja nije shvatila ili se pravila da nije shvatila,ali i njima ce uskoro kraj,cuvajte udbaske dosijeje u centrali u Beogradu,trebat ce oni vrlo uskoro da se vidi koga ste sve slali da ovda vrslja po bosni i da sije sjeme zla.I onda se cudite sto vas je snaslo sve. Zakon akcije i reakcije.

Ispala veka

pre 9 godina

Svesno se ovde mesaju babe I zabe. JT kao magistralnog toka kroz Srbiju nece biti, a to znaci nema investicije, nema tranzitnih taksi, nema jeftinijeg gasa, nema potrebe da damo NIS ups pa to je uradjeno. A alternativnih pravac I vezivanja na cvorista moze biti ali to ce biti nas trosak I nasa investicija kojom bi obezbedili energetsku stabilnost.

gile

pre 9 godina

Mi smo narod iz one bajke o carevom ruhu. Divimo se stvarima koje ne postoje, a kada neeko vikne da je car go svi se obruse na njega. Tako je to i ovog puta. Jedino nam niko nikada nije rekao sta tacno pise u tom energetskom sporazumu s Rusima. Bice da oni nama mogu da zavrcu usi, a mi njima nista. I zato ne ocekujte da ce nam Rusi platiti bilo sta. Nece! Moze im se. To sto mi imamo nepismene magarce na vlasti vec 25 godina ostatak sveta se ne tice!

P.S. Milos Obrenovic nije znao nijedno slovo da procita ili napise, pa je stvorio Srbiju ni od cega. A ovi doktorisimusi megatrendusi upropastise drzavu kako Turcima ni za 5 vekova nije poslo za rukom!

Jovan

pre 9 godina

Kada sam svojim poznanicima pricao da nema nista od izgradnje tog gasovoda rekli su mi da sam izdajnik isto kao i "onaj narkoman za koga sam glasao".

Saveta

pre 9 godina

Kada lasta gradi gnezdo, a neko joj nabitniji deo unisti, ona nastavlja da radi iako njen radi vise nema nikakav smisao niti moze da ispuni cilj zbog kog je zapocela gradnja. E, tako cemo i mi da nastavimo da gradimo Juzni tok!

serum

pre 9 godina

Pa nista. Da sam je premijer, pripremio bi brda oko Aleksinca za fracking. Cela drzava nam se zbog ovog ljulja. U medjuvremenu, angazovati umnije Srbe da pronadju neko odrzivije resenje u narednih 10. godina. Znam da je ovo strasno, ali druge nam nema. Da ne bude opet 'Jescemo korijenje', pa ga evo jedemo vec cetvrt veka. Niko nam nije rodjeniji od nas samih. Moramo dalje, ne smemo da izgubimo vise ni jednu generaciju! A posle(?) - pa spremite se za posumljavanje okoline Aleksinca!

Talicni Tom

pre 9 godina

Pa Rusi ni sami sebi ne mogu da pomognu - ove godine su usli u recesiju. Juzni tok im je i inace bio na granici isplativosti. U regionu se gas najvise koristi u domacinstvima, dok je najveci potrosac upravo industrija. Ko ce ovde da koristi toliki gas ?! Ovo zatezanje sa EU im je bio odlican izgovor da odustanu i okrenu se trzistima Turske i Kine, cije su potrebe za gasom daleko vece. Jedino sto ce biti prinudjeni da idu sa mnogo nizim cenama.

Allegretto

pre 9 godina

"Ako je na prijateljskim osnovama sklapan sporazum, Rusija sada može da prijateljski nadoknadi štetu Srbiji ili joj pomogne da se priključi na druge gasovode", ocenio je Đogović.

Da li ovaj gospodin uopšte čuje sebe šta priča?!

"Ako je na prijateljskim osnovama sklapan sporazum"?! Prvi put čujem da se sporazum može sklapati na "prijateljskim osnovama" (Onda verovatno može i "sporazum na NEprijateljskim osnovama", šta god to bilo?!!)

Ja sam dosad živeo u naivnom uverenju da se sporazum sklapa kad i ako SVE strane u njemu procene da im je to u interesu i da će imati odgovarajuću korist od toga. E, ali sad vidim da sam grdno grešio, izgleda da se sporazum o dobavljanju energenata može sklopiti i zbog "prijateljstva"!!! facepalm:

Dalje, "Rusija MOŽE da PRIJATELJSKI nadoknadi štetu Srbiji". Može, ali nigde ne piše da MORA. A šta ćemo ako Rusija i nije baš tolika "prijateljica" Srbije i jednostavno NEĆE (kao što neće) da nam nadoknadi štetu, ni prijateljski, ni neprijateljski?

Dalje, zašto bi Rusija Srbiji "pomagala" (na svoj trošak, naravno, inače nije pomoć) da se priključi na druge gasovode? Koji je finansijski/geostrateški/politički/vojni ili neki drugi interes Rusije da to radi (ako ne mora), osim večne i neizmerne ljubavi srBskih rusofila, što je za Rusiju ipak malo tanko?

Ne, gospodo, moramo da se suočimo sa stvarnošću: Rusi su nas ovog puta iz... radili k'o krave, a sve što mi možemo je da da ćutimo i gutamo!

Novosađanin NS

pre 9 godina

@Kockica:
Da. Sad smo oslobođeni energetske zavisnosti. Možemo
da biramo da li da dovozimo gas avionima iz Emirata ili
kamionima iz Saudijske Arabije.

mihajlo

pre 9 godina

Za nas u svakom slucaju, bez obzira na juzni tok, da napravimo interkonekciju sa Bugarskom. Zasto? Zato sto ce se definitivno raditi na gasovodu kroz Tursko koji na istoku te zemlje vec postiji i dobija plin iz kaspiskog bazena tj. Turkmenistan itd. E sad ono EU planira i radi u pozadini jeste, da krenu da produze taj gasovod u Turskoj prema zapadu zemlje do Grcke i dalje prema Albaniji i ispod more do Italije. Isto tako krak tog gasovoda povucice do Bugarske. Do Azerbedjana ce povuci dodatan krak preko Kaspiskog mora, da se na tom istom gasovodu dobija dodatan pkin. Samo iz Turkmenistana i okoline nece biti dovoljno zbog konkurentnosti. Juzni tok kao takav su Rusi hteli da ubrzaju bas zbog toga plus zbog pritiska na Ukrainu. Ali najveci problem definitivno predstavlja nadogradju turskog plinovoda koji ce biti tranzitni, jel to znaci 100 % deverzifikacija od ruskog plina. U svim sadasnjim gasovododima prema EU je ruski, a to je naravno problem za Ruse. Tursla naravno zeli dodatan plin i iz Rusije ali to i nije toliko bas bas da moraju da ga imaju, ali od viska glava ne boli. Bugari definitivno dobijaju svoj krak. A mi se mozemo jednostavno povezati na njihovu mrezu gasovoda. Problem sa juznim tokom za njih i nas je u ispadanju cene tranzita. Mada vise za Bugare nego za nas, mi smo i tako vecinski deo prepustili rusima i dopustili otvaranje firme Juzni tok u Svajcarskoj i tako ds pitanje koliko i sta bi mi zaista imali od tranzita. Za nas najvaznija konekcija prema Bugarskoj i naravno Konstanca u Rumuniji. A to sa Krkom i ostalo otom potom, nije nasa glavna veza.

Rusi vracajte pare!

pre 9 godina

Kupili ste NIS prodajuci maglu oko Juznog Toka. To sto vi niste mogli da obezbedite dozvole potrebne u EU to je vas problem. I js bih hteo da gradim garazu u komsijinom dvoristu ali moram da se dogovorim sa njim prvo. A ne da prodam garazu pa DS onda kažem komšija ne da da gradim. S potpisnike ugovora odmah u apsu. Kaže Tadić mi smo mali a Rusi nisu hteli da ubace klauzulu za Juzni Tok u ugovor o prodaji NISa. Malo liči na ugovor pod silom. Sta ce ti neprijatelji kad imaš Ruse za prijatelje. Pogledajte kako Albance pomazu njihovi prijatelji. Ušli su u rat za njih. Pametnom dosta.

Poznavalac Prilika

pre 9 godina

Srbi iz Srbije su shvatili odavno da je Juzni Tok mrtav.
Shvatila je i Vlada Srbije.

Jedino jos uvek to nije shvatila Udbasko-Oznaska ruska brkata peta kolona koje je sa saradnicima UDBE i OZNE u prethodnim vlastima poklonila sprske nacionalne resure nafte i gasa cime je izvrsena veleizdaja Srbije i cime je Srbija ostecena do sada ravno 5 milijardi eura, sto besomucnim izvlacenje nafte koju je KGB crpeo iz srpskih izvora sto naduvanim cenama gasa koje su se fakturisale preko Udbasko-Oznaske firme zvane Jugorosgas gde sede dece i unuci Udbasko-Oznaskih generala i pukovnika postavljeni tu na insistiranje KGB-a.

Naravno svi gore navedeni iz Udbasko-Oznaske prekodrinske brkate bande koji su do skoro sedeli kako u OZNI tako i UDBI i koji su ispunjavali zelje KGB-a u Srbiji to ne zele da shvate.

Ne zele da shvate da ce morati da vrate Srbiji 5 milijardi eura stete zajedno sa njihovim sefovima iz KGB-a i da ce nakon toga biti procesuirani za veleizdaju Srbije koju su napravili poklanjanjem nacionalnih resursa KGB-u.

No u vrlo kratkom periodu Udbasko-Oznaska brkata rusofilska banda sa svim saradnicima ce to shvatiti.

nismo svi zaboravili!

pre 9 godina

(SSSS, 05. decembar 2014 14:45)Prodavo si plin za upaljace verovatno.I da je tacna ta informacija,siguran sam da je ljudi koji pisu i citaju komentare ne bi imali.Oni koji poseduju takve informacije nemaju vremena da vise po portalima.

Paralelni presek

pre 9 godina

Od potpisivanja Sporazuma proslo je skoro 7 godina, a gradnja nije ni pocela. O kojim gubicima onda procamo. za koju godinu po 200 mil? Kada je JT trebao biti gotov,ah da ne pise u Sporazumu. Sporazum je sluzio samo da se dalje zakopamo, izgubimo vreme I mesto da trazimo opcije mi se I dalje tesimo kako ce eto biti nesto od JT. Nego pamet u glavu,ako je jos imamo I da gledamo I na druge strane a svakako da opcija ima....

Kockica

pre 9 godina

Energetska stabilnost nam treba zbog nas a ne zato sto je traze investitori?!? Ko god da je kriv za gubitak JT odgovorna je Rusija. To je jedini faktum. Bice da je time izvrsena doplata za pripajanje Krima ali i ujedno oslobodjena Srbija od energetske zavisnosti o Rusiji! Teba da slavimo! Slobodni smo da biramo a treba i odstetu da trazimo.

Quilty

pre 9 godina

"Energetska nebezbednost govori da ste zemlja krhke stabilnosti, ali i da ste nestabilan snadbevač energentima privrednika u ovoj zemlji. Investitori kada dolaze pitaju za puteve, poreske zakone, ali i kakva je energetska obezbeđenost zemlje"

Stabilnost, bezbednost, obezbeđenost... To prosto ne liči na Srbiju. To nismo mi. Ukidanje Južnog toka doprinosi očuvanju našeg identiteta.

Kockica

pre 9 godina

Energetska stabilnost nam treba zbog nas a ne zato sto je traze investitori?!? Ko god da je kriv za gubitak JT odgovorna je Rusija. To je jedini faktum. Bice da je time izvrsena doplata za pripajanje Krima ali i ujedno oslobodjena Srbija od energetske zavisnosti o Rusiji! Teba da slavimo! Slobodni smo da biramo a treba i odstetu da trazimo.

Shvatili smo!

pre 9 godina

A sad uzmite nazad sve što je rusima poklonjeno za tricavih 400 miliona eura.
Svi naši ucesnici posla da budu uhapšeni, a zatim proterani u RUS, gde se lepo živi.Samo proterivanje je dokaz da nece opet vaskrsnuti nekom drugom prilikom, a i da ih ne hranimo u našim zatvorima.
Oni su sve znali, kao i masa nas ostalih.

SSSS

pre 9 godina

Bio sam u poslu koji je vezan za gasnu industriju i nikad nije ni bilo planirano da se izgradi. A ovi nasi se jos uvek nadaju da ce se graditi.

Rusi nas opet z......i.

Dusan

pre 9 godina

Vrlo dobro se secam da je Čedomir Jovanović uporno tvrdio svima na sednici vlade da je juzni tok i sklapanje sporazuma sa Rusima čist gubitak tada su mu se svi smejali i pričali da je koman pogotovo radikali .....Mi Srbi smo uvek bili naivni.

Pera

pre 9 godina

@Dusan
A on je to tvrdio zato sto mi tako ameri rekli da prica... Juzni tok je samo jos jedan milioniti dokaz koje smo americke kolonije i mi i bugari.. Mislim bugari odustali posle posete dva americka senatora a do tad bili gradimo ne zanima nas sto je berlin protiv.

ne prima se to

pre 9 godina

Kako da shvate, kada im je mozak u zadnjih 7-8 godina toliko ispran sa tom "juznotokovskom" propagandom, da taj mozak vise nije u stanju da prihvati bilo kakvu drugu informaciju u vezi JT-a, nego da ce ta stvar da resi sve nase probleme?
Sutra kada Putin odleti sa vlasti, ni to nece moci da prihvate. Jer i na tu stranu je isao dobar deo propagande.
Prosto, ti ljudi su totalno neupotrebljivi za buducnost, jer im je ta ruska propaganda totalno sprzila mozgove. JT nastavlja da zivi u njihovim glavama, kakva god njegova sudbina da bude u stvarnosti.

Miki

pre 9 godina

Jeste da nije dobra vest,ali mi drago zbog svih okolnih zemalja i domacih rusofila.Srbiju su svi muzli kad kod je ko stigo.Sto bih danas bilo drugacije?

tamo_daleko

pre 9 godina

'Prijateljskim osnovama.."..naivnost moze da se tumaci i kao glupost.
Povucite crtu i prekinite da sedite na dve stolice kao klovn u cirkusu.Smeju vam se i udaraju vam samare SVI kompletno.
I Rusi i ovi sa druge strane.Pozdrav iz Kanade.

Milos

pre 9 godina

Pa moze, evo ovako, da se jedan krak iz Albanije provuce na Kosovo, gde bi bio glavni ventil. Onda od glavnog ventila sa Kosova jedan prikljucak za Srbiju, jedan za Makedoniju, jedan za Sandzak i Bosnu i konacno jedan za Crnu Goru. Posteno. Pa ko oce da se grejena poklonjenje i Pristinu.

ZLOBEX

pre 9 godina

Ne znam za ostale, ali u mom gradu se lokalni gasovod radi i dalje punom parom, pola grada je raskopano. Pomalo me podseća na Kusturicin film Podzemlje, kad su im posle desetak godina rekli da je rat završen.

Dusan

pre 9 godina

Vrlo dobro se secam da je Čedomir Jovanović uporno tvrdio svima na sednici vlade da je juzni tok i sklapanje sporazuma sa Rusima čist gubitak tada su mu se svi smejali i pričali da je koman pogotovo radikali .....Mi Srbi smo uvek bili naivni.

ZLOBEX

pre 9 godina

Ne znam za ostale, ali u mom gradu se lokalni gasovod radi i dalje punom parom, pola grada je raskopano. Pomalo me podseća na Kusturicin film Podzemlje, kad su im posle desetak godina rekli da je rat završen.

tamo_daleko

pre 9 godina

'Prijateljskim osnovama.."..naivnost moze da se tumaci i kao glupost.
Povucite crtu i prekinite da sedite na dve stolice kao klovn u cirkusu.Smeju vam se i udaraju vam samare SVI kompletno.
I Rusi i ovi sa druge strane.Pozdrav iz Kanade.

ne prima se to

pre 9 godina

Kako da shvate, kada im je mozak u zadnjih 7-8 godina toliko ispran sa tom "juznotokovskom" propagandom, da taj mozak vise nije u stanju da prihvati bilo kakvu drugu informaciju u vezi JT-a, nego da ce ta stvar da resi sve nase probleme?
Sutra kada Putin odleti sa vlasti, ni to nece moci da prihvate. Jer i na tu stranu je isao dobar deo propagande.
Prosto, ti ljudi su totalno neupotrebljivi za buducnost, jer im je ta ruska propaganda totalno sprzila mozgove. JT nastavlja da zivi u njihovim glavama, kakva god njegova sudbina da bude u stvarnosti.

SSSS

pre 9 godina

Bio sam u poslu koji je vezan za gasnu industriju i nikad nije ni bilo planirano da se izgradi. A ovi nasi se jos uvek nadaju da ce se graditi.

Rusi nas opet z......i.

Quilty

pre 9 godina

"Energetska nebezbednost govori da ste zemlja krhke stabilnosti, ali i da ste nestabilan snadbevač energentima privrednika u ovoj zemlji. Investitori kada dolaze pitaju za puteve, poreske zakone, ali i kakva je energetska obezbeđenost zemlje"

Stabilnost, bezbednost, obezbeđenost... To prosto ne liči na Srbiju. To nismo mi. Ukidanje Južnog toka doprinosi očuvanju našeg identiteta.

Allegretto

pre 9 godina

"Ako je na prijateljskim osnovama sklapan sporazum, Rusija sada može da prijateljski nadoknadi štetu Srbiji ili joj pomogne da se priključi na druge gasovode", ocenio je Đogović.

Da li ovaj gospodin uopšte čuje sebe šta priča?!

"Ako je na prijateljskim osnovama sklapan sporazum"?! Prvi put čujem da se sporazum može sklapati na "prijateljskim osnovama" (Onda verovatno može i "sporazum na NEprijateljskim osnovama", šta god to bilo?!!)

Ja sam dosad živeo u naivnom uverenju da se sporazum sklapa kad i ako SVE strane u njemu procene da im je to u interesu i da će imati odgovarajuću korist od toga. E, ali sad vidim da sam grdno grešio, izgleda da se sporazum o dobavljanju energenata može sklopiti i zbog "prijateljstva"!!! facepalm:

Dalje, "Rusija MOŽE da PRIJATELJSKI nadoknadi štetu Srbiji". Može, ali nigde ne piše da MORA. A šta ćemo ako Rusija i nije baš tolika "prijateljica" Srbije i jednostavno NEĆE (kao što neće) da nam nadoknadi štetu, ni prijateljski, ni neprijateljski?

Dalje, zašto bi Rusija Srbiji "pomagala" (na svoj trošak, naravno, inače nije pomoć) da se priključi na druge gasovode? Koji je finansijski/geostrateški/politički/vojni ili neki drugi interes Rusije da to radi (ako ne mora), osim večne i neizmerne ljubavi srBskih rusofila, što je za Rusiju ipak malo tanko?

Ne, gospodo, moramo da se suočimo sa stvarnošću: Rusi su nas ovog puta iz... radili k'o krave, a sve što mi možemo je da da ćutimo i gutamo!

Rusi vracajte pare!

pre 9 godina

Kupili ste NIS prodajuci maglu oko Juznog Toka. To sto vi niste mogli da obezbedite dozvole potrebne u EU to je vas problem. I js bih hteo da gradim garazu u komsijinom dvoristu ali moram da se dogovorim sa njim prvo. A ne da prodam garazu pa DS onda kažem komšija ne da da gradim. S potpisnike ugovora odmah u apsu. Kaže Tadić mi smo mali a Rusi nisu hteli da ubace klauzulu za Juzni Tok u ugovor o prodaji NISa. Malo liči na ugovor pod silom. Sta ce ti neprijatelji kad imaš Ruse za prijatelje. Pogledajte kako Albance pomazu njihovi prijatelji. Ušli su u rat za njih. Pametnom dosta.

Poznavalac Prilika

pre 9 godina

Srbi iz Srbije su shvatili odavno da je Juzni Tok mrtav.
Shvatila je i Vlada Srbije.

Jedino jos uvek to nije shvatila Udbasko-Oznaska ruska brkata peta kolona koje je sa saradnicima UDBE i OZNE u prethodnim vlastima poklonila sprske nacionalne resure nafte i gasa cime je izvrsena veleizdaja Srbije i cime je Srbija ostecena do sada ravno 5 milijardi eura, sto besomucnim izvlacenje nafte koju je KGB crpeo iz srpskih izvora sto naduvanim cenama gasa koje su se fakturisale preko Udbasko-Oznaske firme zvane Jugorosgas gde sede dece i unuci Udbasko-Oznaskih generala i pukovnika postavljeni tu na insistiranje KGB-a.

Naravno svi gore navedeni iz Udbasko-Oznaske prekodrinske brkate bande koji su do skoro sedeli kako u OZNI tako i UDBI i koji su ispunjavali zelje KGB-a u Srbiji to ne zele da shvate.

Ne zele da shvate da ce morati da vrate Srbiji 5 milijardi eura stete zajedno sa njihovim sefovima iz KGB-a i da ce nakon toga biti procesuirani za veleizdaju Srbije koju su napravili poklanjanjem nacionalnih resursa KGB-u.

No u vrlo kratkom periodu Udbasko-Oznaska brkata rusofilska banda sa svim saradnicima ce to shvatiti.

a od kuma televizor!

pre 9 godina

Sad Putinu lepo da ispostavimo racun za paradu, za rudnu rentu, a odbijte mu akumulatore za MIG-ove!
(Zoran, 5. decembar 2014 15:01)

Kad se sve uzme u obzir, u zadnjih ko zna koliko godina, od Rusa smo na poklon dobili samo te akomulatore za migove. To su ti nasi bratski odnosi sa Rusima.
Od svih onih silnih aviona i kamiona koji su obecani: 800 miliona za zeleznicu, JT, energetska stabilnost, jeftiniji energenti, 600 miliona dolaraza za Crvenu Zvezdu (kad je dolazio Putin prethodni put), nekakav povlasceni izvoz na njihovo trziste (al na koje ne mozemo izvoziti ono sto imamo da izvozimo: automobili, alkohol, cigare)...

Sve to se svelo na nekoliko akomulatora za migove i podrska za Kosovo od koga smo jos odavno odustali.
Jel ima jos nekog da ne kapira kako stoje stvari sa Rusima?

Miki

pre 9 godina

Jeste da nije dobra vest,ali mi drago zbog svih okolnih zemalja i domacih rusofila.Srbiju su svi muzli kad kod je ko stigo.Sto bih danas bilo drugacije?

Jovan

pre 9 godina

Kada sam svojim poznanicima pricao da nema nista od izgradnje tog gasovoda rekli su mi da sam izdajnik isto kao i "onaj narkoman za koga sam glasao".

gile

pre 9 godina

Mi smo narod iz one bajke o carevom ruhu. Divimo se stvarima koje ne postoje, a kada neeko vikne da je car go svi se obruse na njega. Tako je to i ovog puta. Jedino nam niko nikada nije rekao sta tacno pise u tom energetskom sporazumu s Rusima. Bice da oni nama mogu da zavrcu usi, a mi njima nista. I zato ne ocekujte da ce nam Rusi platiti bilo sta. Nece! Moze im se. To sto mi imamo nepismene magarce na vlasti vec 25 godina ostatak sveta se ne tice!

P.S. Milos Obrenovic nije znao nijedno slovo da procita ili napise, pa je stvorio Srbiju ni od cega. A ovi doktorisimusi megatrendusi upropastise drzavu kako Turcima ni za 5 vekova nije poslo za rukom!

Kockica

pre 9 godina

Energetska stabilnost nam treba zbog nas a ne zato sto je traze investitori?!? Ko god da je kriv za gubitak JT odgovorna je Rusija. To je jedini faktum. Bice da je time izvrsena doplata za pripajanje Krima ali i ujedno oslobodjena Srbija od energetske zavisnosti o Rusiji! Teba da slavimo! Slobodni smo da biramo a treba i odstetu da trazimo.

Shvatili smo!

pre 9 godina

A sad uzmite nazad sve što je rusima poklonjeno za tricavih 400 miliona eura.
Svi naši ucesnici posla da budu uhapšeni, a zatim proterani u RUS, gde se lepo živi.Samo proterivanje je dokaz da nece opet vaskrsnuti nekom drugom prilikom, a i da ih ne hranimo u našim zatvorima.
Oni su sve znali, kao i masa nas ostalih.

dragan

pre 9 godina

Ovi što se ljute na Ruse uopšte nisu u pravu. Mi smo njima dali za dzabe NIS, a oni su nama za džabe uzeli naše rezerve nafte i gasa.Biznis, ali fer.

Boban

pre 9 godina

Neverovatno je da ljudi komentarisu nesto a da o tome nemaju pojma. Taj juzni tok je sledece. Rusi ponudili nekim evropskim zemljama gas. Evropske drzave rekle: U redu, kupujemo, cena nam odgovara ali robu (gas) vi kao prodavac morate da nam dopremite do kuce, u Italiju, Spaniju, Austriju, Francusku itd. Rusi, da bi prodali svoju robu, prave cevovod kojim ce gas dopremiti kupcima. Taj cevovod mora da proidje preko nekih drzava do kupaca. Jedna od tih drzava je i Srbija. Srbija im daje dozvolu da cevovod prolazi kroz nasu zemlju i pravi ugovor po kome ce tu uslugu i da naplati. Medjutim, izmedju prodavca (Rusija) i kupaca (Evropske drzave) dolazi do spora i ugovor o kupovini gasa se raskida. Cevovod postaje bespotreban i ugovor izmedju Srbije i Rusije bespredmetan. Postavlja se samo jedno jedino pitanje: Da li je u tom ugovoru predvidjeno da ugovarac Rusija naknadi neku stetu ako cevovod ne prodje kroz Srbiju. Mi realnu stetu nismo pretrpeli ali jesmo stetu u vidu izmakle dobiti (ono sto smo ocekivali). A ono sto smo dali da bi podmitili Rusiju da cevovod prodje kroz Srbiju - citaj NIS, koji smo dali u bescenje, mozemo da oprostimo i zapevamo Kaljinku.

Pera

pre 9 godina

@Dusan
A on je to tvrdio zato sto mi tako ameri rekli da prica... Juzni tok je samo jos jedan milioniti dokaz koje smo americke kolonije i mi i bugari.. Mislim bugari odustali posle posete dva americka senatora a do tad bili gradimo ne zanima nas sto je berlin protiv.

CarloNS

pre 9 godina

Dva velika mogu biti partneri. Mogu i dva mala, ali mali i veliki nikad! Mali jednostavno nema mehanizam zaštite ako veliki prekrši pravilo. To naši diletanti nikako da shvate.

Paralelni presek

pre 9 godina

Od potpisivanja Sporazuma proslo je skoro 7 godina, a gradnja nije ni pocela. O kojim gubicima onda procamo. za koju godinu po 200 mil? Kada je JT trebao biti gotov,ah da ne pise u Sporazumu. Sporazum je sluzio samo da se dalje zakopamo, izgubimo vreme I mesto da trazimo opcije mi se I dalje tesimo kako ce eto biti nesto od JT. Nego pamet u glavu,ako je jos imamo I da gledamo I na druge strane a svakako da opcija ima....

Novosađanin NS

pre 9 godina

@Kockica:
Da. Sad smo oslobođeni energetske zavisnosti. Možemo
da biramo da li da dovozimo gas avionima iz Emirata ili
kamionima iz Saudijske Arabije.

Talicni Tom

pre 9 godina

Pa Rusi ni sami sebi ne mogu da pomognu - ove godine su usli u recesiju. Juzni tok im je i inace bio na granici isplativosti. U regionu se gas najvise koristi u domacinstvima, dok je najveci potrosac upravo industrija. Ko ce ovde da koristi toliki gas ?! Ovo zatezanje sa EU im je bio odlican izgovor da odustanu i okrenu se trzistima Turske i Kine, cije su potrebe za gasom daleko vece. Jedino sto ce biti prinudjeni da idu sa mnogo nizim cenama.

Ispala veka

pre 9 godina

Svesno se ovde mesaju babe I zabe. JT kao magistralnog toka kroz Srbiju nece biti, a to znaci nema investicije, nema tranzitnih taksi, nema jeftinijeg gasa, nema potrebe da damo NIS ups pa to je uradjeno. A alternativnih pravac I vezivanja na cvorista moze biti ali to ce biti nas trosak I nasa investicija kojom bi obezbedili energetsku stabilnost.

mik

pre 9 godina

Ma kako mrtav Juzni tok, ne moze to tako,mora Bajatovic i dalje da prima platu od 10000evra u preduzecu "Juzni tok Srbija", ono nikada nece bit mrtvo.

Milos

pre 9 godina

Pa moze, evo ovako, da se jedan krak iz Albanije provuce na Kosovo, gde bi bio glavni ventil. Onda od glavnog ventila sa Kosova jedan prikljucak za Srbiju, jedan za Makedoniju, jedan za Sandzak i Bosnu i konacno jedan za Crnu Goru. Posteno. Pa ko oce da se grejena poklonjenje i Pristinu.

Kockica

pre 9 godina

Energetska stabilnost nam treba zbog nas a ne zato sto je traze investitori?!? Ko god da je kriv za gubitak JT odgovorna je Rusija. To je jedini faktum. Bice da je time izvrsena doplata za pripajanje Krima ali i ujedno oslobodjena Srbija od energetske zavisnosti o Rusiji! Teba da slavimo! Slobodni smo da biramo a treba i odstetu da trazimo.

Grunf

pre 9 godina

Svi su shvatili da je"Južni tok"bar za sada do nekih boljih vremena ili interesa gotova priča.Problem je što geoopolitički stratezi,analitičari, svatenici najviših institucija zemlje su prespavali čitave decenije.Činjenica je da baš i niko ne zna koji su to strateški ciljevi Srbije jer ona nema nikakva kontinuitet od % aflatoksina u mleku koji se odredjuje odokatvno prema potrebi pa na dalje.Vlast u Srbiji je već u svojoj bujnoj mašti računala koliko će joj biti zarada.Kako će nam biti fenomenalno.Šta bi sada trebalo da uradi odgovorna,ozboljna vlast kako sve vlasti sebe predstavljaju za vreme svog mandata za ovakav strateški promašaj?Reklo bi se da su zemlje koje uvoze ogromne količine gasa na ovakav potez bile odavno spremne i razmišljale o posledicama i spremile se za novonastalu situaciju da bi svoju energetsku stabilnost koliko toliko obezbedile.Čime mi da je obezbedimo.Kada smo izgradili novu ama baš novu termoelektranu ili hidrocentralu,a bavimo se rečnim putem do Soluna i studijom izvodljivosti.Koliko TE u Obrenovcu ispusti tople vode u Savu?Zar je moguće da Srbija nije mogla da izgradi toplovod do Novog Beograda.TE u Crljenima-krak ka Lazarevcu,Lajkovcu, Valjevu.Bacaš toplu vodu a uvoziš gas.Naravno ne možeš sve gradove povezati na taj način ali potreba za gasom,naftom bi bile manje,grejanje bi bilo daleko jeftinije za gradjane.Uštede dugoročno ogromne.1/3 Beča se greje na spaljivanje sopstvenog djubreta.Da ne pričam o sumnjama Insajedra vezanih za gas.

serum

pre 9 godina

Pa nista. Da sam je premijer, pripremio bi brda oko Aleksinca za fracking. Cela drzava nam se zbog ovog ljulja. U medjuvremenu, angazovati umnije Srbe da pronadju neko odrzivije resenje u narednih 10. godina. Znam da je ovo strasno, ali druge nam nema. Da ne bude opet 'Jescemo korijenje', pa ga evo jedemo vec cetvrt veka. Niko nam nije rodjeniji od nas samih. Moramo dalje, ne smemo da izgubimo vise ni jednu generaciju! A posle(?) - pa spremite se za posumljavanje okoline Aleksinca!

Saveta

pre 9 godina

Kada lasta gradi gnezdo, a neko joj nabitniji deo unisti, ona nastavlja da radi iako njen radi vise nema nikakav smisao niti moze da ispuni cilj zbog kog je zapocela gradnja. E, tako cemo i mi da nastavimo da gradimo Juzni tok!

turkan srbinovic

pre 9 godina

Svatili su odavno i srbi u bosni da juzni tok nikad nece nigdje ni proci,samo mala grupa brkatih drugova,vasih velikih prekodrinskin prijatelja nije shvatila ili se pravila da nije shvatila,ali i njima ce uskoro kraj,cuvajte udbaske dosijeje u centrali u Beogradu,trebat ce oni vrlo uskoro da se vidi koga ste sve slali da ovda vrslja po bosni i da sije sjeme zla.I onda se cudite sto vas je snaslo sve. Zakon akcije i reakcije.

nema deda mraza

pre 9 godina

igra saha u kojoj se zrtvuju pioni.
zar vam nije bilo jasno pri onoj ceremoniji kada su varili jednu cev.Vratice oni nis to su planirali.

isto ovako su ameri kaparisali aerodrom da ga niko ne uzme dok su u pesti gradili kargo. izgradili kargo pa kao odustali. i nikom vise nije stalo do surcinskog aerodroma.
tako se minirao i koridor 10 zbog autoputa u rumuniji

nismo svi zaboravili!

pre 9 godina

(SSSS, 05. decembar 2014 14:45)Prodavo si plin za upaljace verovatno.I da je tacna ta informacija,siguran sam da je ljudi koji pisu i citaju komentare ne bi imali.Oni koji poseduju takve informacije nemaju vremena da vise po portalima.

mihajlo

pre 9 godina

Za nas u svakom slucaju, bez obzira na juzni tok, da napravimo interkonekciju sa Bugarskom. Zasto? Zato sto ce se definitivno raditi na gasovodu kroz Tursko koji na istoku te zemlje vec postiji i dobija plin iz kaspiskog bazena tj. Turkmenistan itd. E sad ono EU planira i radi u pozadini jeste, da krenu da produze taj gasovod u Turskoj prema zapadu zemlje do Grcke i dalje prema Albaniji i ispod more do Italije. Isto tako krak tog gasovoda povucice do Bugarske. Do Azerbedjana ce povuci dodatan krak preko Kaspiskog mora, da se na tom istom gasovodu dobija dodatan pkin. Samo iz Turkmenistana i okoline nece biti dovoljno zbog konkurentnosti. Juzni tok kao takav su Rusi hteli da ubrzaju bas zbog toga plus zbog pritiska na Ukrainu. Ali najveci problem definitivno predstavlja nadogradju turskog plinovoda koji ce biti tranzitni, jel to znaci 100 % deverzifikacija od ruskog plina. U svim sadasnjim gasovododima prema EU je ruski, a to je naravno problem za Ruse. Tursla naravno zeli dodatan plin i iz Rusije ali to i nije toliko bas bas da moraju da ga imaju, ali od viska glava ne boli. Bugari definitivno dobijaju svoj krak. A mi se mozemo jednostavno povezati na njihovu mrezu gasovoda. Problem sa juznim tokom za njih i nas je u ispadanju cene tranzita. Mada vise za Bugare nego za nas, mi smo i tako vecinski deo prepustili rusima i dopustili otvaranje firme Juzni tok u Svajcarskoj i tako ds pitanje koliko i sta bi mi zaista imali od tranzita. Za nas najvaznija konekcija prema Bugarskoj i naravno Konstanca u Rumuniji. A to sa Krkom i ostalo otom potom, nije nasa glavna veza.

déjâ vu

pre 9 godina

Kada sam svojim poznanicima pricao da nema nista od izgradnje tog gasovoda rekli su mi da sam izdajnik isto kao i "onaj narkoman za koga sam glasao".
(Jovan, 05. decembar 2014 17:37)Svaka ti čast.Pa ti si vizionar.Predvideo si Majdan,krizu i rat u Ukrajini,novi hladni rat,treći energetski sporazum EU...Treba da se zaposliš kao savetnik premijera i dobro da unovčiš svoj talenat.Ipak biće Južnog toka,samo što će on promeniti maršrutu i zaobići Bugarsku,Srbiju,Mađarsku...,ali će stići do krajnjeg odredišta,a to je Italija.Srbija treba da se angažuje da se priključi,preko Makedonije,na taj novi Južni tok.Nećemo imati 200 miliona evra godišnje od tranzita i nećemo imati jeftiniju cenu gasa,što bismo imali da je gasovod urađeni prema planu,na čemu se moramo zahvaliti Briselskim funkcionerima,ali je neophodno obezbed
iti energetsku stabilnost.

Ivan

pre 9 godina

Aman ljudi, shvatite jednom zauvek da nam Rusi nisu prijatelji! Rusi imaju svojih problema i ni minuta vremena da razmisljaju o Srbiji i ostalim zeton drzavicama. Nisu nas ni terali da im se dodvoravamo ugovorom o prodaji NIS-a, a nisu ni toliko pravoslavni koliko ih mi napravismo u svojoj masti (vecinom su ateisti, a ima i ostalih koliko i pravoslavaca). Niti je to bitno. Trenutno muku muce zbog toga sto je cena nafte debelo ispod 100 dolara po barelu, a toliko im treba da se odrzavaju na pozitivnoj nuli. Zapad ce ovakvu cenu bez problema da drzi dugo ako je to fin nacin da Rusija poklekne. Rublja je devalvirala 40% od kako su im uveli sankcije ovi "koji im nista ne mogu", pa sada mole svoje ljude da ne iznose kapital iz Rusije ali slaba vajda... Nude im sve oproste, ali oni ipak pobegose! Skoro sav novac koji imaju, nalazi se u Moskvi i S.Peterburgu - ostatak drzave beda! Korupcija cveta vise i "lepse" nego igde. Ko tamo sada razmislja o nekoj Srbiji? Razmisljaju o Kini, ali Kina jos vise o sebi - ovih dana je preuzela ekonomski primat od Amerike! Severni tok jos nije iskoriscen do isplativosti (radi sa gubitkom). Broj stanovnika u Evropi se ne povecava pa u narednih 50 godina se ne ocekuje neka znatno veca potrosnja gasa. Obustavom Juznog toka su napravili par milijardi evra stetu EU! Ako mislite da je to skupo i opasno za EU, setite se da je ta unija samo Grckoj pomogla sa 110 milijardi evra. Sve u svemu - Rusija je u debelim problemima i nebitni smo im potpuno!

VN

pre 9 godina

Cak i da je juzni tok izgradjen Srbija bi bila na gubitku .Profit od rente bio bio do 200 miliona evra plus nesto niza cena gasa.Za uzvrat Rusi su dobili pravo na eksplataciju nasih rezervi nafte i gasa.Prosle godine je
proizvedeno 1.2 miliona tona nafte i 500 miliona kubika gasa. ako racunamo prosecnu cenu od 95$ po barelu i 330$ za 1000 kubika u pitanju je 850 miliona dolara.Ceo juzni tok je klasican napumpan marketing nasih politicara.Predstavili su ga kao nesto sto ce spasiti Srbiju, au narodu se stvorila slika da cemo ziveti od rente kao da smo Sudijska Arabija.Istina je drugacija .neko se ovde dobro omastio za proviziju.

aha

pre 9 godina

u kulturnim zemljama nema ocaja,ljutnje,ogorcenosti...prevarili su nas,a sad tihi bunt,zaboravite na njihove pumpe.Red je i oni da pretrpe stetu,a moze se,ja vise na NIS pumpu NiKAD.Zaboravicu ih kao ruzan san.

Realni

pre 9 godina

Srbija se opet brine i gubi vrijeme I energiju na tuđe probleme. Prvo, taj izraz "energetska (ne)zavisnost" je nametnut od onih koji zaista imaju taj problem, geo-strateški ili stvarni. Srbija može da bude 90% energetski zavisna sama od sebe. Iskorištenje geotermalih voda, nove hidrocentrale, bio-gorivo bi pokrenulo veliki investicioni ciklus koji je zemlji neophodan. Prodati Telekom i dio EPS i sav novac uložiti u velike infrastrukturne projekte kroz drzavno-privatnu inicijativu ali na način da se iskoristi ili unaprijedi domaće znanje u oblasti gradnje energetske infrastrukture, a ne da sva "pamet" i oprema bude uvezena.

Priče o EU pravilima o ravnopravnosti stranih i domaćih ponuda je za malu djecu. Mora postojati način da se vlastiti novac uloži u domaće projekte, to sve zemlje rade pod nekakvim specijalnim mjerama podsticaja. Naravno, duža je to malo priča ali prestanite razmišljati o tuđim problemima nego rješavajte svoje i SVOJIM snagama.

SardaukarCRO

pre 9 godina

Ulozite u Omisalj (KRK -HRVATSKA) dok nije kasno...izguglajte malo americke i EU web stranice (nije nuzno HR web stranice, radi moguceg "pretjerivanja"), da shvatite o cemu pricam...

mislilac

pre 9 godina

Treba se okrenuti izgradnji vetroparkova i delom oslobadjanja od poreza podsticati sva lica na izgradnju solarnih panela na kuce zgrade privredne objekte

građevinac

pre 9 godina

Srbija ne oskudeva sirovinama samo se trebaju dobro i pravilno iskoristiti.Revizija kupoprodaje NIS-a je neminovna i uz našu proizvodnju struje iz uglja i obnovljivih izvora energije mi pokrivasmo daleko veće industrijske kapoacitete daleko jeftinije no sa ruskim gasom.To su činjenice koje su nam zbog kojekakovih provizija i pronevera političari izbegavali da prezentuju.Npr hrvatska INA za otkup nazad od MOL-a upravljačkog paketa mora da plati silne desetine milijardi dolara i to uz američko posredovanje pa pogledajte šta su napravili političari koji su prodajući NIS u cenu ubacili obećanje o nekih 200-tinjak miliona godišnje zarade od tranzita gasa.Problem nije prevelik za Srbiju ako se računa da ,a svi vide, rusi nisu čak ni adaptirali ni jednu NIS-ovu benzinsku pumpu ali bojim se da ćemo izgubiti deo exploatacionih prava "Angola" no nadam se da će NIS I skladište gasa PONOVO DA BUDU POTPUNO SRPSKI.Imamo mi načina za reviziju i ne verujem da rusi ne umeju da računaju prilikom odustanka od kontrole distribucije nečega čega više nema jer akcize na gorivo su više desetina puta veći prihod države od energenata koji se uvoze i jedino šta su rusi hteli je da ne ponove ukrainski scenario nemogućnosti kontrole distribucije gasa "kroz" neku zemlju tako da ako nema gasovoda nema ni interesa u nekoj lokalnoj distribuciji kao šta je NIS uz teret neispunjenih obaveza exploatacije južnog toka.Pravi prijatelji će to najbolje da pokažu REVIZIJOM UGOVORA i uz koju kap iz Angole eto...

sadasd

pre 9 godina

Ko je napravio ovakav ugovor i pregovarao za srbiju, ( dakle kostunica doktor vojislav, a onda i tadic ) da im se sudi za veleizdaju, dakle nemoguce je da su napravili ovako glup ugovor a da za to nisu uzeli pare.

ns boy

pre 9 godina

kakav gas,mi ih jurimo da budemo robovi.treba da razvijamo nase energetske potencijale ako ih imamo,da baziramo privredu na elektricnoj energiji,da velikim ulaganjem u eps oborimo cenu struje pa da se svi grejemo na nju i redovno placamo.da i mi narod osetimo neki pomak unapred ,ovako samo slusamo lazi a nama je sve gore i skuplje.posumljavajmo srbiju da se grejemo na drva,smanjimo uvoz gasa,kako smo ziveli bez njega tolike godine .moze centralno grejanje i na drva i na struju.tako bi miljarde eura ostale u zemlji.daj nek dodje neko zdravog razuma nek pomogne ovom narodu bar malo,prestanite da rasprodajete i kradete zemlju vec radite za sta vas je narod izabrao i debelo placa.

Nikolamoskva

pre 9 godina

Boze kako smarate Srbende.

Nezahvalni ste i to je to, zahvalite se Bugarskoj sad. Uvlacite se u d... polovini Evrope koja vas ne moze da smisli, a Ruse pljujete. Ocete vi postici mnogo na taj nacin.

Doktor

pre 9 godina

Cekajuci Godoa je davno napisano...Ona dvojica ulicara ga cekaju da dodje i promeni njihove uboge zivote a on zapravo , ne da nece doci , nego i ne postoji.
Tako i Juzni tok.

Dusan

pre 9 godina

Vrlo dobro se secam da je Čedomir Jovanović uporno tvrdio svima na sednici vlade da je juzni tok i sklapanje sporazuma sa Rusima čist gubitak tada su mu se svi smejali i pričali da je koman pogotovo radikali .....Mi Srbi smo uvek bili naivni.

Milos

pre 9 godina

Pa moze, evo ovako, da se jedan krak iz Albanije provuce na Kosovo, gde bi bio glavni ventil. Onda od glavnog ventila sa Kosova jedan prikljucak za Srbiju, jedan za Makedoniju, jedan za Sandzak i Bosnu i konacno jedan za Crnu Goru. Posteno. Pa ko oce da se grejena poklonjenje i Pristinu.

SSSS

pre 9 godina

Bio sam u poslu koji je vezan za gasnu industriju i nikad nije ni bilo planirano da se izgradi. A ovi nasi se jos uvek nadaju da ce se graditi.

Rusi nas opet z......i.

Miki

pre 9 godina

Jeste da nije dobra vest,ali mi drago zbog svih okolnih zemalja i domacih rusofila.Srbiju su svi muzli kad kod je ko stigo.Sto bih danas bilo drugacije?

Pera

pre 9 godina

@Dusan
A on je to tvrdio zato sto mi tako ameri rekli da prica... Juzni tok je samo jos jedan milioniti dokaz koje smo americke kolonije i mi i bugari.. Mislim bugari odustali posle posete dva americka senatora a do tad bili gradimo ne zanima nas sto je berlin protiv.

Poznavalac Prilika

pre 9 godina

Srbi iz Srbije su shvatili odavno da je Juzni Tok mrtav.
Shvatila je i Vlada Srbije.

Jedino jos uvek to nije shvatila Udbasko-Oznaska ruska brkata peta kolona koje je sa saradnicima UDBE i OZNE u prethodnim vlastima poklonila sprske nacionalne resure nafte i gasa cime je izvrsena veleizdaja Srbije i cime je Srbija ostecena do sada ravno 5 milijardi eura, sto besomucnim izvlacenje nafte koju je KGB crpeo iz srpskih izvora sto naduvanim cenama gasa koje su se fakturisale preko Udbasko-Oznaske firme zvane Jugorosgas gde sede dece i unuci Udbasko-Oznaskih generala i pukovnika postavljeni tu na insistiranje KGB-a.

Naravno svi gore navedeni iz Udbasko-Oznaske prekodrinske brkate bande koji su do skoro sedeli kako u OZNI tako i UDBI i koji su ispunjavali zelje KGB-a u Srbiji to ne zele da shvate.

Ne zele da shvate da ce morati da vrate Srbiji 5 milijardi eura stete zajedno sa njihovim sefovima iz KGB-a i da ce nakon toga biti procesuirani za veleizdaju Srbije koju su napravili poklanjanjem nacionalnih resursa KGB-u.

No u vrlo kratkom periodu Udbasko-Oznaska brkata rusofilska banda sa svim saradnicima ce to shvatiti.

Kockica

pre 9 godina

Energetska stabilnost nam treba zbog nas a ne zato sto je traze investitori?!? Ko god da je kriv za gubitak JT odgovorna je Rusija. To je jedini faktum. Bice da je time izvrsena doplata za pripajanje Krima ali i ujedno oslobodjena Srbija od energetske zavisnosti o Rusiji! Teba da slavimo! Slobodni smo da biramo a treba i odstetu da trazimo.

ne prima se to

pre 9 godina

Kako da shvate, kada im je mozak u zadnjih 7-8 godina toliko ispran sa tom "juznotokovskom" propagandom, da taj mozak vise nije u stanju da prihvati bilo kakvu drugu informaciju u vezi JT-a, nego da ce ta stvar da resi sve nase probleme?
Sutra kada Putin odleti sa vlasti, ni to nece moci da prihvate. Jer i na tu stranu je isao dobar deo propagande.
Prosto, ti ljudi su totalno neupotrebljivi za buducnost, jer im je ta ruska propaganda totalno sprzila mozgove. JT nastavlja da zivi u njihovim glavama, kakva god njegova sudbina da bude u stvarnosti.

déjâ vu

pre 9 godina

Kada sam svojim poznanicima pricao da nema nista od izgradnje tog gasovoda rekli su mi da sam izdajnik isto kao i "onaj narkoman za koga sam glasao".
(Jovan, 05. decembar 2014 17:37)Svaka ti čast.Pa ti si vizionar.Predvideo si Majdan,krizu i rat u Ukrajini,novi hladni rat,treći energetski sporazum EU...Treba da se zaposliš kao savetnik premijera i dobro da unovčiš svoj talenat.Ipak biće Južnog toka,samo što će on promeniti maršrutu i zaobići Bugarsku,Srbiju,Mađarsku...,ali će stići do krajnjeg odredišta,a to je Italija.Srbija treba da se angažuje da se priključi,preko Makedonije,na taj novi Južni tok.Nećemo imati 200 miliona evra godišnje od tranzita i nećemo imati jeftiniju cenu gasa,što bismo imali da je gasovod urađeni prema planu,na čemu se moramo zahvaliti Briselskim funkcionerima,ali je neophodno obezbed
iti energetsku stabilnost.

Kockica

pre 9 godina

Energetska stabilnost nam treba zbog nas a ne zato sto je traze investitori?!? Ko god da je kriv za gubitak JT odgovorna je Rusija. To je jedini faktum. Bice da je time izvrsena doplata za pripajanje Krima ali i ujedno oslobodjena Srbija od energetske zavisnosti o Rusiji! Teba da slavimo! Slobodni smo da biramo a treba i odstetu da trazimo.

Allegretto

pre 9 godina

"Ako je na prijateljskim osnovama sklapan sporazum, Rusija sada može da prijateljski nadoknadi štetu Srbiji ili joj pomogne da se priključi na druge gasovode", ocenio je Đogović.

Da li ovaj gospodin uopšte čuje sebe šta priča?!

"Ako je na prijateljskim osnovama sklapan sporazum"?! Prvi put čujem da se sporazum može sklapati na "prijateljskim osnovama" (Onda verovatno može i "sporazum na NEprijateljskim osnovama", šta god to bilo?!!)

Ja sam dosad živeo u naivnom uverenju da se sporazum sklapa kad i ako SVE strane u njemu procene da im je to u interesu i da će imati odgovarajuću korist od toga. E, ali sad vidim da sam grdno grešio, izgleda da se sporazum o dobavljanju energenata može sklopiti i zbog "prijateljstva"!!! facepalm:

Dalje, "Rusija MOŽE da PRIJATELJSKI nadoknadi štetu Srbiji". Može, ali nigde ne piše da MORA. A šta ćemo ako Rusija i nije baš tolika "prijateljica" Srbije i jednostavno NEĆE (kao što neće) da nam nadoknadi štetu, ni prijateljski, ni neprijateljski?

Dalje, zašto bi Rusija Srbiji "pomagala" (na svoj trošak, naravno, inače nije pomoć) da se priključi na druge gasovode? Koji je finansijski/geostrateški/politički/vojni ili neki drugi interes Rusije da to radi (ako ne mora), osim večne i neizmerne ljubavi srBskih rusofila, što je za Rusiju ipak malo tanko?

Ne, gospodo, moramo da se suočimo sa stvarnošću: Rusi su nas ovog puta iz... radili k'o krave, a sve što mi možemo je da da ćutimo i gutamo!

a od kuma televizor!

pre 9 godina

Sad Putinu lepo da ispostavimo racun za paradu, za rudnu rentu, a odbijte mu akumulatore za MIG-ove!
(Zoran, 5. decembar 2014 15:01)

Kad se sve uzme u obzir, u zadnjih ko zna koliko godina, od Rusa smo na poklon dobili samo te akomulatore za migove. To su ti nasi bratski odnosi sa Rusima.
Od svih onih silnih aviona i kamiona koji su obecani: 800 miliona za zeleznicu, JT, energetska stabilnost, jeftiniji energenti, 600 miliona dolaraza za Crvenu Zvezdu (kad je dolazio Putin prethodni put), nekakav povlasceni izvoz na njihovo trziste (al na koje ne mozemo izvoziti ono sto imamo da izvozimo: automobili, alkohol, cigare)...

Sve to se svelo na nekoliko akomulatora za migove i podrska za Kosovo od koga smo jos odavno odustali.
Jel ima jos nekog da ne kapira kako stoje stvari sa Rusima?

mihajlo

pre 9 godina

Za nas u svakom slucaju, bez obzira na juzni tok, da napravimo interkonekciju sa Bugarskom. Zasto? Zato sto ce se definitivno raditi na gasovodu kroz Tursko koji na istoku te zemlje vec postiji i dobija plin iz kaspiskog bazena tj. Turkmenistan itd. E sad ono EU planira i radi u pozadini jeste, da krenu da produze taj gasovod u Turskoj prema zapadu zemlje do Grcke i dalje prema Albaniji i ispod more do Italije. Isto tako krak tog gasovoda povucice do Bugarske. Do Azerbedjana ce povuci dodatan krak preko Kaspiskog mora, da se na tom istom gasovodu dobija dodatan pkin. Samo iz Turkmenistana i okoline nece biti dovoljno zbog konkurentnosti. Juzni tok kao takav su Rusi hteli da ubrzaju bas zbog toga plus zbog pritiska na Ukrainu. Ali najveci problem definitivno predstavlja nadogradju turskog plinovoda koji ce biti tranzitni, jel to znaci 100 % deverzifikacija od ruskog plina. U svim sadasnjim gasovododima prema EU je ruski, a to je naravno problem za Ruse. Tursla naravno zeli dodatan plin i iz Rusije ali to i nije toliko bas bas da moraju da ga imaju, ali od viska glava ne boli. Bugari definitivno dobijaju svoj krak. A mi se mozemo jednostavno povezati na njihovu mrezu gasovoda. Problem sa juznim tokom za njih i nas je u ispadanju cene tranzita. Mada vise za Bugare nego za nas, mi smo i tako vecinski deo prepustili rusima i dopustili otvaranje firme Juzni tok u Svajcarskoj i tako ds pitanje koliko i sta bi mi zaista imali od tranzita. Za nas najvaznija konekcija prema Bugarskoj i naravno Konstanca u Rumuniji. A to sa Krkom i ostalo otom potom, nije nasa glavna veza.

Rusi vracajte pare!

pre 9 godina

Kupili ste NIS prodajuci maglu oko Juznog Toka. To sto vi niste mogli da obezbedite dozvole potrebne u EU to je vas problem. I js bih hteo da gradim garazu u komsijinom dvoristu ali moram da se dogovorim sa njim prvo. A ne da prodam garazu pa DS onda kažem komšija ne da da gradim. S potpisnike ugovora odmah u apsu. Kaže Tadić mi smo mali a Rusi nisu hteli da ubace klauzulu za Juzni Tok u ugovor o prodaji NISa. Malo liči na ugovor pod silom. Sta ce ti neprijatelji kad imaš Ruse za prijatelje. Pogledajte kako Albance pomazu njihovi prijatelji. Ušli su u rat za njih. Pametnom dosta.

tamo_daleko

pre 9 godina

'Prijateljskim osnovama.."..naivnost moze da se tumaci i kao glupost.
Povucite crtu i prekinite da sedite na dve stolice kao klovn u cirkusu.Smeju vam se i udaraju vam samare SVI kompletno.
I Rusi i ovi sa druge strane.Pozdrav iz Kanade.

Jovan

pre 9 godina

Kada sam svojim poznanicima pricao da nema nista od izgradnje tog gasovoda rekli su mi da sam izdajnik isto kao i "onaj narkoman za koga sam glasao".

turkan srbinovic

pre 9 godina

Svatili su odavno i srbi u bosni da juzni tok nikad nece nigdje ni proci,samo mala grupa brkatih drugova,vasih velikih prekodrinskin prijatelja nije shvatila ili se pravila da nije shvatila,ali i njima ce uskoro kraj,cuvajte udbaske dosijeje u centrali u Beogradu,trebat ce oni vrlo uskoro da se vidi koga ste sve slali da ovda vrslja po bosni i da sije sjeme zla.I onda se cudite sto vas je snaslo sve. Zakon akcije i reakcije.

Novosađanin NS

pre 9 godina

@Kockica:
Da. Sad smo oslobođeni energetske zavisnosti. Možemo
da biramo da li da dovozimo gas avionima iz Emirata ili
kamionima iz Saudijske Arabije.

Shvatili smo!

pre 9 godina

A sad uzmite nazad sve što je rusima poklonjeno za tricavih 400 miliona eura.
Svi naši ucesnici posla da budu uhapšeni, a zatim proterani u RUS, gde se lepo živi.Samo proterivanje je dokaz da nece opet vaskrsnuti nekom drugom prilikom, a i da ih ne hranimo u našim zatvorima.
Oni su sve znali, kao i masa nas ostalih.

ZLOBEX

pre 9 godina

Ne znam za ostale, ali u mom gradu se lokalni gasovod radi i dalje punom parom, pola grada je raskopano. Pomalo me podseća na Kusturicin film Podzemlje, kad su im posle desetak godina rekli da je rat završen.

Paralelni presek

pre 9 godina

Od potpisivanja Sporazuma proslo je skoro 7 godina, a gradnja nije ni pocela. O kojim gubicima onda procamo. za koju godinu po 200 mil? Kada je JT trebao biti gotov,ah da ne pise u Sporazumu. Sporazum je sluzio samo da se dalje zakopamo, izgubimo vreme I mesto da trazimo opcije mi se I dalje tesimo kako ce eto biti nesto od JT. Nego pamet u glavu,ako je jos imamo I da gledamo I na druge strane a svakako da opcija ima....

Quilty

pre 9 godina

"Energetska nebezbednost govori da ste zemlja krhke stabilnosti, ali i da ste nestabilan snadbevač energentima privrednika u ovoj zemlji. Investitori kada dolaze pitaju za puteve, poreske zakone, ali i kakva je energetska obezbeđenost zemlje"

Stabilnost, bezbednost, obezbeđenost... To prosto ne liči na Srbiju. To nismo mi. Ukidanje Južnog toka doprinosi očuvanju našeg identiteta.

nismo svi zaboravili!

pre 9 godina

(SSSS, 05. decembar 2014 14:45)Prodavo si plin za upaljace verovatno.I da je tacna ta informacija,siguran sam da je ljudi koji pisu i citaju komentare ne bi imali.Oni koji poseduju takve informacije nemaju vremena da vise po portalima.

Saveta

pre 9 godina

Kada lasta gradi gnezdo, a neko joj nabitniji deo unisti, ona nastavlja da radi iako njen radi vise nema nikakav smisao niti moze da ispuni cilj zbog kog je zapocela gradnja. E, tako cemo i mi da nastavimo da gradimo Juzni tok!

dragan

pre 9 godina

Ovi što se ljute na Ruse uopšte nisu u pravu. Mi smo njima dali za dzabe NIS, a oni su nama za džabe uzeli naše rezerve nafte i gasa.Biznis, ali fer.

Talicni Tom

pre 9 godina

Pa Rusi ni sami sebi ne mogu da pomognu - ove godine su usli u recesiju. Juzni tok im je i inace bio na granici isplativosti. U regionu se gas najvise koristi u domacinstvima, dok je najveci potrosac upravo industrija. Ko ce ovde da koristi toliki gas ?! Ovo zatezanje sa EU im je bio odlican izgovor da odustanu i okrenu se trzistima Turske i Kine, cije su potrebe za gasom daleko vece. Jedino sto ce biti prinudjeni da idu sa mnogo nizim cenama.

serum

pre 9 godina

Pa nista. Da sam je premijer, pripremio bi brda oko Aleksinca za fracking. Cela drzava nam se zbog ovog ljulja. U medjuvremenu, angazovati umnije Srbe da pronadju neko odrzivije resenje u narednih 10. godina. Znam da je ovo strasno, ali druge nam nema. Da ne bude opet 'Jescemo korijenje', pa ga evo jedemo vec cetvrt veka. Niko nam nije rodjeniji od nas samih. Moramo dalje, ne smemo da izgubimo vise ni jednu generaciju! A posle(?) - pa spremite se za posumljavanje okoline Aleksinca!

Boban

pre 9 godina

Neverovatno je da ljudi komentarisu nesto a da o tome nemaju pojma. Taj juzni tok je sledece. Rusi ponudili nekim evropskim zemljama gas. Evropske drzave rekle: U redu, kupujemo, cena nam odgovara ali robu (gas) vi kao prodavac morate da nam dopremite do kuce, u Italiju, Spaniju, Austriju, Francusku itd. Rusi, da bi prodali svoju robu, prave cevovod kojim ce gas dopremiti kupcima. Taj cevovod mora da proidje preko nekih drzava do kupaca. Jedna od tih drzava je i Srbija. Srbija im daje dozvolu da cevovod prolazi kroz nasu zemlju i pravi ugovor po kome ce tu uslugu i da naplati. Medjutim, izmedju prodavca (Rusija) i kupaca (Evropske drzave) dolazi do spora i ugovor o kupovini gasa se raskida. Cevovod postaje bespotreban i ugovor izmedju Srbije i Rusije bespredmetan. Postavlja se samo jedno jedino pitanje: Da li je u tom ugovoru predvidjeno da ugovarac Rusija naknadi neku stetu ako cevovod ne prodje kroz Srbiju. Mi realnu stetu nismo pretrpeli ali jesmo stetu u vidu izmakle dobiti (ono sto smo ocekivali). A ono sto smo dali da bi podmitili Rusiju da cevovod prodje kroz Srbiju - citaj NIS, koji smo dali u bescenje, mozemo da oprostimo i zapevamo Kaljinku.

nema deda mraza

pre 9 godina

igra saha u kojoj se zrtvuju pioni.
zar vam nije bilo jasno pri onoj ceremoniji kada su varili jednu cev.Vratice oni nis to su planirali.

isto ovako su ameri kaparisali aerodrom da ga niko ne uzme dok su u pesti gradili kargo. izgradili kargo pa kao odustali. i nikom vise nije stalo do surcinskog aerodroma.
tako se minirao i koridor 10 zbog autoputa u rumuniji

Ispala veka

pre 9 godina

Svesno se ovde mesaju babe I zabe. JT kao magistralnog toka kroz Srbiju nece biti, a to znaci nema investicije, nema tranzitnih taksi, nema jeftinijeg gasa, nema potrebe da damo NIS ups pa to je uradjeno. A alternativnih pravac I vezivanja na cvorista moze biti ali to ce biti nas trosak I nasa investicija kojom bi obezbedili energetsku stabilnost.

CarloNS

pre 9 godina

Dva velika mogu biti partneri. Mogu i dva mala, ali mali i veliki nikad! Mali jednostavno nema mehanizam zaštite ako veliki prekrši pravilo. To naši diletanti nikako da shvate.

Ivan

pre 9 godina

Aman ljudi, shvatite jednom zauvek da nam Rusi nisu prijatelji! Rusi imaju svojih problema i ni minuta vremena da razmisljaju o Srbiji i ostalim zeton drzavicama. Nisu nas ni terali da im se dodvoravamo ugovorom o prodaji NIS-a, a nisu ni toliko pravoslavni koliko ih mi napravismo u svojoj masti (vecinom su ateisti, a ima i ostalih koliko i pravoslavaca). Niti je to bitno. Trenutno muku muce zbog toga sto je cena nafte debelo ispod 100 dolara po barelu, a toliko im treba da se odrzavaju na pozitivnoj nuli. Zapad ce ovakvu cenu bez problema da drzi dugo ako je to fin nacin da Rusija poklekne. Rublja je devalvirala 40% od kako su im uveli sankcije ovi "koji im nista ne mogu", pa sada mole svoje ljude da ne iznose kapital iz Rusije ali slaba vajda... Nude im sve oproste, ali oni ipak pobegose! Skoro sav novac koji imaju, nalazi se u Moskvi i S.Peterburgu - ostatak drzave beda! Korupcija cveta vise i "lepse" nego igde. Ko tamo sada razmislja o nekoj Srbiji? Razmisljaju o Kini, ali Kina jos vise o sebi - ovih dana je preuzela ekonomski primat od Amerike! Severni tok jos nije iskoriscen do isplativosti (radi sa gubitkom). Broj stanovnika u Evropi se ne povecava pa u narednih 50 godina se ne ocekuje neka znatno veca potrosnja gasa. Obustavom Juznog toka su napravili par milijardi evra stetu EU! Ako mislite da je to skupo i opasno za EU, setite se da je ta unija samo Grckoj pomogla sa 110 milijardi evra. Sve u svemu - Rusija je u debelim problemima i nebitni smo im potpuno!

Nikolamoskva

pre 9 godina

Boze kako smarate Srbende.

Nezahvalni ste i to je to, zahvalite se Bugarskoj sad. Uvlacite se u d... polovini Evrope koja vas ne moze da smisli, a Ruse pljujete. Ocete vi postici mnogo na taj nacin.

gile

pre 9 godina

Mi smo narod iz one bajke o carevom ruhu. Divimo se stvarima koje ne postoje, a kada neeko vikne da je car go svi se obruse na njega. Tako je to i ovog puta. Jedino nam niko nikada nije rekao sta tacno pise u tom energetskom sporazumu s Rusima. Bice da oni nama mogu da zavrcu usi, a mi njima nista. I zato ne ocekujte da ce nam Rusi platiti bilo sta. Nece! Moze im se. To sto mi imamo nepismene magarce na vlasti vec 25 godina ostatak sveta se ne tice!

P.S. Milos Obrenovic nije znao nijedno slovo da procita ili napise, pa je stvorio Srbiju ni od cega. A ovi doktorisimusi megatrendusi upropastise drzavu kako Turcima ni za 5 vekova nije poslo za rukom!

mik

pre 9 godina

Ma kako mrtav Juzni tok, ne moze to tako,mora Bajatovic i dalje da prima platu od 10000evra u preduzecu "Juzni tok Srbija", ono nikada nece bit mrtvo.

Grunf

pre 9 godina

Svi su shvatili da je"Južni tok"bar za sada do nekih boljih vremena ili interesa gotova priča.Problem je što geoopolitički stratezi,analitičari, svatenici najviših institucija zemlje su prespavali čitave decenije.Činjenica je da baš i niko ne zna koji su to strateški ciljevi Srbije jer ona nema nikakva kontinuitet od % aflatoksina u mleku koji se odredjuje odokatvno prema potrebi pa na dalje.Vlast u Srbiji je već u svojoj bujnoj mašti računala koliko će joj biti zarada.Kako će nam biti fenomenalno.Šta bi sada trebalo da uradi odgovorna,ozboljna vlast kako sve vlasti sebe predstavljaju za vreme svog mandata za ovakav strateški promašaj?Reklo bi se da su zemlje koje uvoze ogromne količine gasa na ovakav potez bile odavno spremne i razmišljale o posledicama i spremile se za novonastalu situaciju da bi svoju energetsku stabilnost koliko toliko obezbedile.Čime mi da je obezbedimo.Kada smo izgradili novu ama baš novu termoelektranu ili hidrocentralu,a bavimo se rečnim putem do Soluna i studijom izvodljivosti.Koliko TE u Obrenovcu ispusti tople vode u Savu?Zar je moguće da Srbija nije mogla da izgradi toplovod do Novog Beograda.TE u Crljenima-krak ka Lazarevcu,Lajkovcu, Valjevu.Bacaš toplu vodu a uvoziš gas.Naravno ne možeš sve gradove povezati na taj način ali potreba za gasom,naftom bi bile manje,grejanje bi bilo daleko jeftinije za gradjane.Uštede dugoročno ogromne.1/3 Beča se greje na spaljivanje sopstvenog djubreta.Da ne pričam o sumnjama Insajedra vezanih za gas.

sadasd

pre 9 godina

Ko je napravio ovakav ugovor i pregovarao za srbiju, ( dakle kostunica doktor vojislav, a onda i tadic ) da im se sudi za veleizdaju, dakle nemoguce je da su napravili ovako glup ugovor a da za to nisu uzeli pare.

aha

pre 9 godina

u kulturnim zemljama nema ocaja,ljutnje,ogorcenosti...prevarili su nas,a sad tihi bunt,zaboravite na njihove pumpe.Red je i oni da pretrpe stetu,a moze se,ja vise na NIS pumpu NiKAD.Zaboravicu ih kao ruzan san.

SardaukarCRO

pre 9 godina

Ulozite u Omisalj (KRK -HRVATSKA) dok nije kasno...izguglajte malo americke i EU web stranice (nije nuzno HR web stranice, radi moguceg "pretjerivanja"), da shvatite o cemu pricam...

mislilac

pre 9 godina

Treba se okrenuti izgradnji vetroparkova i delom oslobadjanja od poreza podsticati sva lica na izgradnju solarnih panela na kuce zgrade privredne objekte

Doktor

pre 9 godina

Cekajuci Godoa je davno napisano...Ona dvojica ulicara ga cekaju da dodje i promeni njihove uboge zivote a on zapravo , ne da nece doci , nego i ne postoji.
Tako i Juzni tok.

građevinac

pre 9 godina

Srbija ne oskudeva sirovinama samo se trebaju dobro i pravilno iskoristiti.Revizija kupoprodaje NIS-a je neminovna i uz našu proizvodnju struje iz uglja i obnovljivih izvora energije mi pokrivasmo daleko veće industrijske kapoacitete daleko jeftinije no sa ruskim gasom.To su činjenice koje su nam zbog kojekakovih provizija i pronevera političari izbegavali da prezentuju.Npr hrvatska INA za otkup nazad od MOL-a upravljačkog paketa mora da plati silne desetine milijardi dolara i to uz američko posredovanje pa pogledajte šta su napravili političari koji su prodajući NIS u cenu ubacili obećanje o nekih 200-tinjak miliona godišnje zarade od tranzita gasa.Problem nije prevelik za Srbiju ako se računa da ,a svi vide, rusi nisu čak ni adaptirali ni jednu NIS-ovu benzinsku pumpu ali bojim se da ćemo izgubiti deo exploatacionih prava "Angola" no nadam se da će NIS I skladište gasa PONOVO DA BUDU POTPUNO SRPSKI.Imamo mi načina za reviziju i ne verujem da rusi ne umeju da računaju prilikom odustanka od kontrole distribucije nečega čega više nema jer akcize na gorivo su više desetina puta veći prihod države od energenata koji se uvoze i jedino šta su rusi hteli je da ne ponove ukrainski scenario nemogućnosti kontrole distribucije gasa "kroz" neku zemlju tako da ako nema gasovoda nema ni interesa u nekoj lokalnoj distribuciji kao šta je NIS uz teret neispunjenih obaveza exploatacije južnog toka.Pravi prijatelji će to najbolje da pokažu REVIZIJOM UGOVORA i uz koju kap iz Angole eto...

VN

pre 9 godina

Cak i da je juzni tok izgradjen Srbija bi bila na gubitku .Profit od rente bio bio do 200 miliona evra plus nesto niza cena gasa.Za uzvrat Rusi su dobili pravo na eksplataciju nasih rezervi nafte i gasa.Prosle godine je
proizvedeno 1.2 miliona tona nafte i 500 miliona kubika gasa. ako racunamo prosecnu cenu od 95$ po barelu i 330$ za 1000 kubika u pitanju je 850 miliona dolara.Ceo juzni tok je klasican napumpan marketing nasih politicara.Predstavili su ga kao nesto sto ce spasiti Srbiju, au narodu se stvorila slika da cemo ziveti od rente kao da smo Sudijska Arabija.Istina je drugacija .neko se ovde dobro omastio za proviziju.

ns boy

pre 9 godina

kakav gas,mi ih jurimo da budemo robovi.treba da razvijamo nase energetske potencijale ako ih imamo,da baziramo privredu na elektricnoj energiji,da velikim ulaganjem u eps oborimo cenu struje pa da se svi grejemo na nju i redovno placamo.da i mi narod osetimo neki pomak unapred ,ovako samo slusamo lazi a nama je sve gore i skuplje.posumljavajmo srbiju da se grejemo na drva,smanjimo uvoz gasa,kako smo ziveli bez njega tolike godine .moze centralno grejanje i na drva i na struju.tako bi miljarde eura ostale u zemlji.daj nek dodje neko zdravog razuma nek pomogne ovom narodu bar malo,prestanite da rasprodajete i kradete zemlju vec radite za sta vas je narod izabrao i debelo placa.

Realni

pre 9 godina

Srbija se opet brine i gubi vrijeme I energiju na tuđe probleme. Prvo, taj izraz "energetska (ne)zavisnost" je nametnut od onih koji zaista imaju taj problem, geo-strateški ili stvarni. Srbija može da bude 90% energetski zavisna sama od sebe. Iskorištenje geotermalih voda, nove hidrocentrale, bio-gorivo bi pokrenulo veliki investicioni ciklus koji je zemlji neophodan. Prodati Telekom i dio EPS i sav novac uložiti u velike infrastrukturne projekte kroz drzavno-privatnu inicijativu ali na način da se iskoristi ili unaprijedi domaće znanje u oblasti gradnje energetske infrastrukture, a ne da sva "pamet" i oprema bude uvezena.

Priče o EU pravilima o ravnopravnosti stranih i domaćih ponuda je za malu djecu. Mora postojati način da se vlastiti novac uloži u domaće projekte, to sve zemlje rade pod nekakvim specijalnim mjerama podsticaja. Naravno, duža je to malo priča ali prestanite razmišljati o tuđim problemima nego rješavajte svoje i SVOJIM snagama.