"Sa 64 km auto-puta rušimo rekord"

U Srbiji će ove godine biti izgrađeno 64 km auto-puta i oko 15 km paralelnog puta i biće premašen godišnji cilj i evropski prosek gradnje 50 km auto-puta.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.11.2014.

11:30

Default images

Dmitar Đurović, direktor preduzeća Koridori Srbije, koje bi trebalo uskoro da se pripoji Javnom preduzeću Putevi Srbije, o čemu je Vlada Srbije već dala saglasnost, rekao je da je to preduzeće do sada izgradilo 51 km auto-puta u punom profilu, a do kraja godine će završiti preostalih petnaestak.

"Mogu sa ponosom da kažem da ćemo tokom ove godine, koja je bila najteža od osnivanja Koridora Srbije zbog lošeg vremena i obilnih padavina, uspeti da napravimo 64,4 km auto-puta u punom profilu", naglasio je Đurović u izjavi za Tanjug. Koridori Srbije su najavili da će ove godine ukupno napraviti oko 80 km auto-puta i paralelnog puta, dok su u 2013. izgradili ukupno 58,1 km, od čega oko 40 km auto-puta na koridorima 10 i 11.

On je istakao da su Koridori Srbije premašili cilj da se godišnje gradi 50 km auto-puta, što je evropski prosek, a kako bi se ispunio plan da u Srbiji do kraja 2016. bude završen putni Koridor 10 i Koridor 11 u 2017.

Đurović, takođe, naglašava da je ove godine u jeku građevinske sezone bilo angažovano oko 3.970 radnika i 1.460 mašina.

"Intersantno je spomenuti da je na deonici Koridora 11 koju izvodi azerbejdžanska kompanija Azvirt od 40,4 km na današnji dan asfaltirano u punom profilu 20,5 km, a do avgusta sledeće godine će biti asfaltirano svih 40 km", rekao je Đurović.

On je kazao da se ovih dana na tom koridoru odnosno auto-putu Beograd - Južni Jadran završava i asfaltiranje deonice Ub - Lajkovac dugačke 12,5 km i dodao da je tu, osim auto-puta koji se pravi već godinama, urađena i petlja Lajkovac u punom profilu sa prilaznim saobraćajnicama u dužini od 8,5 km.

Prema njegovim rečima, na istočnom kraku Koridora 10 na deonici Crvena reka - Čiflik urađeno je 4,2 km od 12,7 km, koliko će biti pušteno u saobraćaj odmah posle Nove godine.

Na deonici Grabovnica - Vladičin Han završeno je u punom profilu pet km od planiranih 15 km auto-puta i još pet km u poluprofilu biće završeno, naveo je Đurović.

On je kazao da će danas Planum završiti na Koridoru 11 probijanje leve tunelske cevi u Brđanima kod Čačka i da će to biti drugi od pet tunela na toj deonici koji se završava i dodao da je prethodno završen tunel "Golubac" odnosno usek u dužini od 125 metara.

On je podsetio da su na Koridoru 11 angažovane i kineske kompanije koje su započele radove.

Na delu Koridora 10 od Niša ka Bugarskoj od ukupno pet tunela probijena su četiri, a poslednji tunel "Sopot" će biti probijen u prvih par meseci sledeće godine.

Na deonici od Niša ka Makedoniji se grade dva tunela - Manajle i Predejene.

Đurović kaže da će tunel Manajle biti najduži tunel u Srbiji od 1.800 metara i da je do sada urađeno 539 metara.

"Započeti su radovi na svih 12 tunela na koridorima, od čega je šest već probijeno. Gradi se veliki broj mostova - 234, od kojih su 152 završena, a radovi na još 58 su započeti", rekao je Đurović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

141 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: