Šampanjac za bager u Kolubari

Proizvodnje na kopu Tamnava zapadno polje počeće već u decembru, a puna proizvodnja krajem januara ili početkom februara.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 15.11.2014.

09:34

Default images

Premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je obišao je rudarski basen Kolubara i na kopu Tamnava a koje je poplavljeno u maju, rekao da očekuje da će se do 5. decembra doći do etaža na kojem će moći da se otkopova ugalj, te da će na taj način biti obnovljena isporuka za termoelektranu "Nikola Tesla".

Na tom kopu je do sada ispumpano 93 miliona kubnih metara vode od ukupno 187 tako da je pola posla već obavljeno, kazao je Vučić.

Poručio je da je pokretane proizvodnje na kopu Tamnava zapadno polje veoma važno za snabdevanje strujom i naveo da će Srbija imati dovoljno i struje i gasa tokom zimskog perioda.

Vučić je na kopu prisustvovao i pokretanju novog rotornog bagera koji je napravila domaća firma Kolubara metal na čemu, kako je rekao, svi možemo da budemo ponosni.

Premijer je prethodno zajedno sa ministrom energetike Aleksandrom Antićem, direktorom EPS-a Aleksandrom Obradović i direktorom RB Kolubara Miloradom Grčićem prisustvovao razbijanju šampanjca kojim je simbolično označen početak rada bagera.
Foto: Tanjug
Projekat kupovine nove opreme za EPS i RB Kolubara se finansira iz sopstvenih sredstava kompanije, a ukupna vrednost investicije iznosi 17,9 miliona evra.

Prebacivanje bagera sa montažnog placa na radnu lokaciju na površinskom kopu Tamnava zapadno polje počinje danas posebno pripremljenom trasom dugom šest kilometara i obavljaće se brzinom od tri do pet metara u minuti.

Ovaj bager je težak 1.700 tona, visok je 34 metra, dugačak 80 metara, a proizvodni kapacitet mu je 4.800 metara kubnih na sat. Projektovan je tako da može da radi na otkopavanju uglja i otkrivka. Bager su napravili i montirali "Tisen krup" i "Kolubara metal", najbolja metalska firma na Balkanu koja je uspešno vraćena pod okrilje RB Kolubara.

Kop Tamnava zapadno polje je najznačajniji kop RB Kolubare koji je pre majskih poplava proizvodio godišnje polovinu ukupne proizvodnje Kolubare od 15 miliona tona godišnje. U majskim poplavama je potopljeno devet bagera na kopu Tamnava zapadno polje, a dubina vode je iznosila i do 70 metara i na toj lokaciji se napravilo veštačko jezero veće od Vlasinskog jezera.

U 2013. na sva četiri kolubarska kopa je proizvedeno 30,7 miliona tona uglja od čega 14,6 miliona tona na kopu Tamnava zapadno polje.

Nakon poplavnog talasa u taj kop se ulilo 187 miliona kubnih metara vode. Do sada je ispumpano 92 miliona kubnih metara vode i nivo vode je smanjen za 15 metara. Na ispumpavanju radi oko 40 pumpi firme "Energotehnika Južna Bačka" - 18 pumpi i pumpe RB Kolubare - 22 pumpe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: