Kako je propala jedna varošica

Varošica Vučje, nedaleko od Leskovca, osamdesetih godina imala je više zaposlenih nego stanovnika, sada gotovo da nema zaposlenih u proizvodnim delatnostima.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 13.11.2014.

21:47

Default images

Na početku XXI veka u Vučju uspešno rade hidrocentarala stara 111 godina i nekoliko vodenica stare od 150 do 200 godina.

Pre samo tri decenije Vučje je imalo 3500 stanovnika a u firmama u toj varosici bilo je zaposleno oko 4500 radnika.

“U Tekstilnoj fabrici koja je posle Drugog svetskog rata konfiskovana od poznate porodice Teokarević, nekada je 2000 radnika pravilo najkvalitetniji štof. Sada je fabrika urasla u korov a na ulazu stoji tabla sa natpisom da će sutra biti plata. Pored toga zatvorena su i druga do pre dvadesetak godina velika preduzeća, Porečje, Fatex i Vučjanka”, navodi vodeničar Milutin Đorđević.

Pored nekada jake privrede Vučje je poznato i po lepotama kanjona reke Vučjanke i planini Kukavici.

Predsednik Skupštine grada Leskovca Živojin Stefanović koji se politikom bavi pedeset godina smatra da je propadanje Vučja počelo kada je 1966. godine izgubilo status opštine i kada je pripojeno Leskovcu.

Vučje se nalazi u podnožju planine Kukavice 17 kilometara od Leskovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Prijateljska zemlja" ne želi rusko – već američko

Turska je u pregovorima sa američkim energetskim divom ExxonMobilom oko ugovora vrednog više milijardi dolara za kupovinu tečnog prirodnog gasa (LNG), u nastojanju da smanji svoju zavisnost od ruske energije, navodi se u izveštaju Fajnenšel tajmsa.

22:24

29.4.2024.

1 d

Podeli: